Καπνική Μιχαηλίδη: Μια ιστορία 130 ετών απειλείται με λουκέτο
Ένα ακόμα ισχυρό επαπειλούμενο λουκέτο σε έναν επιχειρηματικό κολοσσό της βόρειας Ελλάδας.
Ένα από τα πιο βροντερά λουκέτα στην Ελλάδα υπερίπταται πάνω απ΄το κεφάλι 500 και πλέον εργαζομένων. Ο λόγος για την Καπνική Μιχαηλίδη Α.Ε. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνών στον κόσμο, πίσω από τρεις αμερικανικές πολυεθνικές, ενώ βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των παραγωγών ανατολικών καπνών και έχει σημαντική παρουσία και στα καπνά δυτικού τύπου (F.C.V. και Burley). Στις τρεις πρώτες θέσεις της παγκόσµιας κατάταξης βρίσκονται ισάριθµες αµερικανικές πολυεθνικές, η Universal, η Dimon και η Transcontinental, οι πωλήσεις των οποίων ξεπερνούν τα 2,5 δισ. δολάρια, τα 1,4 δισ. και τα 800 εκατ. δολάρια αντιστοίχως. Βασικοί μέτοχοι της επιχείρησης είναι ο Αλ. Ι. Μιχαηλίδης με μερίδιο 58,6%, ο Ιω. Ι. Μιχαηλίδης (13,2%), η BCO Holdings (12,8%), η Αικατερίνη Μιχαηλίδου (6,6%) και η Σύνθια – Κωνσταντία Μιχαηλίδου (3%), ενώ λοιποί μέτοχοι κατέχουν το υπόλοιπο 5,8% (πηγή: πηγή: http://www.inr.gr)
Η ιστορία
Η σημερινή Καπνική Μιχαηλίδη Α.Ε. αποτελεί άτυπη συνέχεια της οικογενειακής επιχείρησης που ιδρύθηκε το 1886 στη ∆ράµα ως εταιρεία “καπνών εις φύλλα”. Η Καπναποθήκη Μιχαηλίδη (σήμερα γνωστή ως Καπναποθήκη Πρωτόπαππα αφού αυτός ήταν ο τελευταίος ιδιοκτήτης που την εγκατέλειψε με τη σειρά του το 1955, βρίσκεται στην οδό Όθωνος 1-3, έναν δρόμο που συνδέει το κέντρο της πόλης με τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, και είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Είναι τετραώροφη καπναποθήκη με υπόγειο, κτισμένη με πέτρα και ξύλο και δίριχτη ενιάια σκεπή. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κτηρίου ειδικής χρήσης και λειτουργίας και τεκμήριο της βιομηχανικής κληρονομιάς της Δράμας στον τομέα της επεξεργασίας καπνού. Η εταιρεία μετέφερε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη, το 1926. Οταν οι δραστηριότητες του οµίλου διαχωρίστηκαν το 1980, καθώς ο πατήρ του σημερινού κύριου μετόχου Αλέξανδρου Μιχαηλίδη είχε επεκτείνει το πεδίο δράσης του οµίλου και στα κατεψυγµένα τρόφιµα (το 1969 η πρώτη γραμμή καταψυγμένων φρούτων και λαχανικών γεννιέται στην Ελλάδα με το όνομα ΕΒΙΕ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Α.Ε (Μπάρμπα-Στάθης)), ο βορειοελλαδίτης βιοµήχανος ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των επιχειρήσεων επεξεργασίας καπνών.
Τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνού παγκοσμίως
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Καπνικής, η στρατηγική των παγκόσμιων επενδύσεων και η επιχειρηματική νοοτροπία του ομίλου είναι η μόνη αντίσταση ενάντια στην τάση της παγκόσμιας κυριαρχίας της βιομηχανίας επεξεργασίας καπνών από τις τρεις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρίες. Η επέκταση των επιχειρήσεων στο εξωτερικό εξυπηρετεί τις ανάγκες των πελατών της εταιρίας πρωτίστως σε Ανατολικά καπνά και δευτερευόντως στις τοπικές ποικιλίες καπνών δυτικού τύπου F.C.V. και Burley. Το πρώτο βήµα εκτός συνόρων έγινε στην Αλβανία το 1992. Ο όμιλος έχει παρουσία σε οκτώ χώρες (πρώην Γιουγκοσλαβική ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας, Ιταλία, Μολδαβία, Σλοβακία, Αλγερία, Ρουµανία, Τουρκία και Βουλγαρία) με εργοστάσια και θυγατρικές εταιρείες*, ενώ πάνω από το 50% των πωλήσεών του διοχετεύεται στις τέσσερις μεγαλύτερες βιομηχανίες τσιγάρων παγκοσμίως, Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco και Imperial-Reemtsma. Εξυπηρετεί συνολικά 89 πελάτες σε 54 χώρες.
Eντός των ελληνικών συνόρων ο όμιλος διαθέτει τρεις παραγωγικές μονάδες, στη Σιταριά Πολυκάστρου Kιλκίς για καπνά ανατολικού τύπου, στην Ξάνθη για επεξεργασία Mπασμά και στη Bιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης για καπνά τύπου Virginia και Burley. Eξειδικεύεται στην επεξεργασία ανατολικού τύπου καπνών, το 90% της παγκόσμιας παραγωγής του οποίου, παράγεται κατά βάση στις χώρες που έχει επενδύσει και δραστηριοποιείται ο όμιλος. Προσφάτως, μάλιστα εγκαινίασε το νέο τμήμα της μονάδας επεξεργασίας καπνών ανατολικού τύπου, στο Πολύκαστρο Kιλκίς, η οποία είναι η μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο, στον τομέα της. Kτισμένη σε οικόπεδο 304 στρεμμάτων και με στεγασμένη επιφάνεια 80.000 τ.μ., η μονάδα συνιστά επένδυση συνολικού ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκε από ίδια κεφάλαια, αλλά και μακροχρόνιο (σε ποσοστό περίπου 40%) δανεισμό. H δυναμικότητά της είναι 120 τόνοι ανά βάρδια, διαθέτει 8 γραμμές τροφοδοσίας στις οποίες μπορούν να επεξεργαστούν συγχρόνως έως και 5 διαφορετικά γράδα της ίδιας ποικιλίας ανατολικού καπνού, ενώ είναι και η μοναδική στην Eλλάδα με εγκαταστάσεις τεχνητής ζύμωσης καπνού.
Ο κίνδυνος λουκέτου
Τα έσοδα του ομίλου προέρχονται κυρίως από την πώληση επεξεργασμένου καπνού, καθώς και από αμοιβές που χρεώνονται για την επεξεργασία του και την παροχή αποθηκευτικών και άλλων υπηρεσιών σε παραγωγούς τσιγάρων. Σήμερα κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και παύσης των εξαγωγών της από τον Οκτώβριο, ενώ την ίδια στιγμή οι ακυρώσεις των παραγγελιών πέφτουν βροχή, όπως υποστήριξε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου της εταιρείας, Γιώργος Ιωαννίδης, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Καπνοεργατοϋπαλλήλων Ελλάδας και του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς. Ως συνέπεια, οι 500 εργαζόμενοι στην εταιρεία, εκ των οποίων οι 300 εντάσσονται στο εποχικό προσωπικό, είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες (τους οφείλονται περίπου 1,2 εκατ. ευρώ και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την Παρασκευή 10/3), ενώ στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και περισσότεροι από 500 παραγωγοί (από την Κομοτηνή έως και την Φθιώτιδα), για τις ποσότητες που έδωσαν το 2016 με αποτέλεσμα να προσφύγουν στα δικαστήρια για να τους επιστραφούν οι ποσότητες των ανεπεξέργαστων καπνών από τις αποθήκες της Καπνικής Μιχαηλίδης. Επισημαίνεται επίσης ότι τα εργοστάσια του ομίλου σε Βουλγαρία και Σκόπια δεν λειτουργούν από τον Οκτώβριο, ύστερα από απόφαση της διοίκησης. Οι ποσότητες καπνού από τη Βουλγαρία «έρχονται στο εργοστάσιο του ομίλου στην Ελλάδα».
Η παύση των εξαγωγών της εταιρείας οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις ποσότητες καπνού, ύψους άνω του 1 εκατ. τόνων, που έχει αποθηκευμένες στην ΠΑΕΓΑΕ (“Προνομιούχο Α.Ε. Γενικών Αποθηκών Ελλάδος”) και έχουν μπλοκαριστεί, παρόλο που δεν είναι πουθενά υποθηκευμένοι. Σύμφωνα με την voria.gr, το πρόβλημα εκδηλώθηκε τον Οκτώβριο του 2016, όταν ο έλεγχος που διενήργησε η Εθνική Τράπεζα στις Γενικές Αποθήκες έδειξε ότι έλειπαν από τις αποθήκες ποσότητες καπνού για τις οποίες είχε εκδώσει τίτλους αποθήκευσης η εταιρεία. Το τρέχον έλλειμμα, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για έλλειμμα που φθάνει τα 80 εκατ.ευρώ. Το πόρισμα του ελέγχου εστάλη στον εισαγγελέα, ενώ άμεσα υπήρξε αντικατάσταση της διοίκησης στη Γενική Αποθηκών. Μετά από αυτή την εξέλιξη, τα αποθηκευμένα καπνά της Μιχαηλίδης έχουν μπλοκαριστεί με αποτέλεσμα ο όμιλος να μην μπορεί να εκτελέσει παραγγελίες και να εξάγει επεξεργασμένα καπνά προς τις μεγάλες βιομηχανίες τσιγάρων που προμηθεύει.
Η επιστολή του δημάρχου Παιονίας Χρήστου Γκουντενούδη
Για το θέμα, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης έστειλε στους υπουργούς Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επιστολή, με την οποία ζητά να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κλεισίματος της εταιρίας, και σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή μια τέτοια λύση να διαμορφωθούν προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ για την κατά προτεραιότητα απορρόφηση των εργαζομένων της.
«Στη Σιταριά του Δήμου Παιονίας εδρεύει η «Καπνική Μιχαηλίδης Α.Ε.», μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες επεξεργασίας και εμπορίας καπνών παγκοσμίως, η οποία απασχολεί 530 εργαζομένους μόνιμους και εποχιακούς.
Η εταιρία όμως παρότι είναι αναπτυσσόμενη και με σταθερή και ανοδική κερδοφορία επί σειρά ετών, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότηση της και τις εξαγωγές της με κίνδυνο την πτώχευση και το οριστικό κλείσιμο.
Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για πέντε ολόκληρους μήνες και είναι πλέον αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας. Ως εκ τούτου ετοιμάζονται να προβούν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τις δεδουλευμένες αποδοχές τους.
Εμείς ως δημοτική αρχή σε ένα δήμο ο οποίος είναι ήδη ένας από τους υψηλότερους σε ποσοστό θύλακες ανεργίας στη χώρα, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και σας επισημαίνουμε ότι η περιοχή μας δεν μπορεί να αντέξει άλλους 500 ανέργους και τις οικογένειες τους στα όρια της φτώχειας.
Σε μια εποχή που η κρίση βαθαίνει και οι ελληνικές επιχειρήσεις μεταφέρονται στο εξωτερικό, ζητούμε να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο άρσης της λειτουργίας της εταιρίας αυτής.
Στην απευκταία όμως περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή μια τέτοια λύση, σας καλούμε να διαμορφώσετε άμεσα, συγκεκριμένα και στοχευμένα προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ για την κατά προτεραιότητα απορρόφηση των εργαζομένων της «Καπνικής Μιχαηλίδης Α.Ε.» σε περίπτωση που δυστυχώς βρεθούν στην ανεργία.
Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας.»
* Life Tobacco A. Michailides (εδρεύει στη Βουλγαρία, ελέγχεται κατά 98,3%), Strumica Tabak (π.Γ.Δ.Μ., 83,1%), Mikakorca (Αλβανία, 62%), Michailides Tobacco Moldova (Μολδαβία, 96,3%), Aris Tobacco (Σλοβακία, 100%), Leaf Tobacco Michailides (Αλγερία, 75%), Atlas Tobacco (Αλγερία, 56,7%) και Michalides Oriental Tobacco (Ινδία, 55%), την κυπριακή συμμετοχική εταιρεία A. J. Michalides Commercial Enterprises (100%) και την ελληνική εταιρεία απεντομώσεων και εμπορίας γεωργικών φαρμάκων Αγρεξτέντ (100%) (πηγή: http://www.inr.gr)