Θεσσαλονίκη

Καταγγελία για το «Παπανικολάου»: Χωρίς ρεύμα το νοσοκομείο

«Οι υπεύθυνοι κάνουν τα στραβά μάτια, την ώρα που ολόκληρο κτίριο τροφοδοτείται με γεννήτριες» λένε οι εργαζόμενοι

Parallaxi
καταγγελία-για-το-παπανικολάου-χωρ-281078
Parallaxi

Σοβαρή καταγγελία για τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί εδώ και τρεις ημέρες το νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης κάνει το σωματείο των εργαζόμενων σε αυτό. Με δελτίο τύπου που εξέδωσαν, τονίζουν ότι «η διακοπή ρεύματος που είναι εν εξελίξει στο Νοσοκομείο Παπανικολάου από τα ξημερώματα της Δευτέρας είναι άκρως ανησυχητική.

Ολόκληρο κτίριο (Νέο κτίριο) με ΜΕΘ, τμήμα επειγόντων, χειρουργεία και ακτινολογικό τμήμα τροφοδοτείται με γεννήτριες εδώ και δύο ημέρες, δημιουργώντας συνθήκες επισφαλούς λειτουργίας, λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν:

«Λόγω αυτών των συνθηκών τακτικά χειρουργεία αναβάλλονται, ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία για την διενέργεια εξετάσεων, όπως αξονικής τομογραφίας. Μάλιστα, την Τρίτη 13/12, μέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου, αναγκάζονται οι συνάδελφοι στο τμήμα επειγόντων να εργάζονται με επισφαλείς συνθήκες , με ελάχιστο φωτισμό και χωρίς αξονικό τομογράφο. Η Διοίκηση της ΥΠΕ, μάλιστα, δεν δέχθηκε να κάνει το αυτονόητο να καλυφθεί η γενική εφημερία, με τη βοήθεια των υπολοίπων νοσοκομείων, μέχρι να δοθεί ασφαλής και οριστική λύση για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Εν έτει 2022, όπου ένα τέτοιο πρόβλημα θα έπρεπε να είχε ήδη λυθεί και να υπάρχει επαρκής ηλεκτροδότηση, οι υπεύθυνοι κάνουν τα στραβά μάτια και αδιαφορούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα τέτοιο φαινόμενο τόσο στους νοσηλευόμενους ασθενείς, όσο και στο υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται αντιμέτωπο και εκτεθειμένο σε απάνθρωπες και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες όλων που έχουν διοικήσει και κυβερνήσει μέχρι τώρα, οι οποίοι δεν έχουν πράξει τίποτα για την ασφαλή λειτουργία των Δημοσίων Μονάδων Υγείας για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς. Άλλωστε πρόσφατες είναι οι μνήμες από την καταστροφική και φονική πυρκαγιά στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου. Τόσους μήνες μετά και μένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για την ασφάλεια που έθεσε η ΕΝΙΘ, τόσους μήνες μετά και δεν έχει μπει ούτε καρφί για την επαναλειτουργία της.

Αντίθετα, μάλιστα, όπου σταθούν και όπου βρεθούν διαλαλούν την ενίσχυση της λειτουργίας των Δημόσιων νοσοκομείων με όρους αγοράς, με τη λογική «κόστους- οφέλους», με την ενίσχυση των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, την ενίσχυση των εργολάβων στα νοσοκομεία. Όμως για άλλη μια φορά, βλέπουμε τις συνέπειες της τραγικής συρρίκνωσης του ΕΣΥ που οδηγεί σε τέτοια επικίνδυνα φαινόμενα.

Απαιτούμε:

· Άμεση ενημέρωση για την κατάσταση, με ευθύνη της Διοίκησης.

· Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της βλάβης, να ενισχυθεί το κλιμάκιο της ΔΕΔΔΗΕ προς επίλυση της βλάβης.

· Μέχρι τότε να δοθεί άμεση και ασφαλής λύση για την νοσηλεία των ασθενών στο κτίριο, με ευθύνη της Διοίκησης, και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου, ώστε να μην διακινδυνεύσει η ζωή και η υγεία των ασθενών και των υγειονομικών.

· Άμεσα αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών των Δημόσιων Μονάδων Υγείας σε προσωπικό και υποδομές».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα