Θεσσαλονίκη

Καταγγελία: Ξεράθηκαν δέκα από τα δεντράκια που φυτεύτηκαν πρόσφατα στην Ε. Ζωγράφου

Οι εικόνες που κατέγραψε - Η απάντηση του Δήμου Θεσσαλονίκης

Parallaxi
καταγγελία-ξεράθηκαν-δέκα-από-τα-δεντ-1048142
Parallaxi

Σε μία δημόσια καταγγελία προχώρησε ο κ. Βασίλης Διαμαντάκης, σημειώνοντας ότι δέκα από τα δεντράκια που φυτεύτηκαν πρόσφατα στην οδό Ελένης Ζωγράφου, έχουν ξεραθεί.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με την παράταξη «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη», αναφέρονται τα εξής:

«ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΠΡΟΧΕΙΡΟΔΟΥΛΕΙΕΣ!

Ανηφορίζοντας χθες προς τα Κάστρα μέσω της πολύπαθης οδού Ελένης Ζωγράφου φωτογράφισα γύρω στα 10 από τα πρόσφατα φυτευθέντα δεντράκια που έχουν ΞΕΡΑΘΕΙ!

Όπως με ενημέρωσε φίλος μου Δασολόγος η φυτευτική περίοδος είναι τους μήνες Νοέμβριο – Μάρτιο.

Πλην όμως ο Δήμος μας θυμήθηκε να κάνει τις όποιες φυτεύσεις έκανε (αφού πρώτα έκοψε γύρω στις 4.000 δέντρα) στο τέλος της τετραετίας και κυρίως τους μήνες Απρίλιο – Ιούνιο δηλαδή ΕΚΤΟΣ φυτευτικής περιόδου!

Όλοι είδαμε τα Συνεργεία να φυτεύουν τον ΙΟΥΝΙΟ δέντρα στην Τσιμισκή!

Τα αποτελέσματα αυτής της προχειρότητας τα βλέπουμε.

Μπορεί άραγε να μας ενημερώσει κάποιος τι ποσοστό ΑΣΤΟΧΙΑΣ είχαμε στις πρόσφατες δεντροφυτεύσεις της Άνοιξης;

Και ποιός θα πληρώσει γι αυτό, ο Εργολάβος ή ο Δήμος πάλι;

Το οξύμωρο είναι ότι ο Δήμαρχος Ζέρβας σε πρόσφατη συνέντευξη του δήλωνε ότι «γνωρίζει το πράσινο όσο κανείς άλλος».

Φαντάσου και να μην το γνώριζε;»

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, αναφέρει:

«Σας ενημερώνουμε ότι δεν κόπηκαν 4000 δέντρα, αλλά απομακρύνθηκαν συνολικά 331 άρρωστα και επικίνδυνα δέντρα, αφού προηγουμένως λήφθηκαν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις και άδειες που απαιτούνταν.

Πιο συγκεκριμένα, στην πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς αφαιρέθηκαν 41 δέντρα και φυτεύτηκαν 178 μεγάλα δέντρα και επιπλέον 49 περιμετρικά του πάρκου.

Στην οδό Τσιμισκή αφαιρέθηκαν 115 δέντρα και φυτεύτηκαν 165 δέντρα και στην οδό Κρήτης αφαιρέθηκαν 175 δέντρα και φυτεύτηκε ισάριθμος αριθμός δέντρων. Επιπρόσθετα, φυτεύτηκαν 70 δέντρα στα δύο παρακείμενα πάρκα της οδού Κρήτης. Στις οδούς Τσιμισκή και Κρήτης πέρα από τη φύτευση και αποκατάσταση των δενδροδόχων τοποθετήθηκε ρητινούχο υλικό.

Συνολικά την τελευταία φυτευτική περίοδο φυτεύτηκαν 3400 νέα δέντρα σε πεζοδρόμια και πάρκα της πόλης μας. Ο μεγαλύτερος αριθμός δέντρων φυτεύτηκε Νοέμβριο με Μάρτιο.

Στην οδό Τσιμισκή οι εργασίες καθυστέρησαν λόγω των διοικητικών προσφυγών στις οποίες τελικά δικαιώθηκε η υπηρεσία μου. Παρ’ όλα αυτά, με την κατάλληλη φροντίδα, από τα 165 δέντρα που φυτεύτηκαν στην οδό Τσιμισκή, και παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το ποσοστό επιτυχίας ήταν 100%. Τα νέα δέντρα προσαρμόστηκαν ήδη στις συνθήκες τις περιοχής και αναπτύσσονται κανονικά με καινούργιο φύλλωμα και βλαστούς.

Από τα 3400 δέντρα που φυτεύτηκαν υπήρξαν ελάχιστες απώλειες. Σε κάθε φύτευση πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψιν ένα φυσιολογικό ποσοστό αποτυχίας που προκύπτει από την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν οι φυτεύσεις των δέντρων στον αστικό ιστό (συμπιεσμένα και αφιλόξενα εδάφη, ατμοσφαιρικοί ρύποι, βανδαλισμοί κλπ.) καθώς επίσης και από τους παρατεταμένους καύσωνες που επικράτησαν τη φετινή θερινή περίοδο.

Σας γνωρίζουμε ότι για τα δέντρα που δεν θα εγκατασταθούν επιτυχώς ο εργολάβος έχει συμβατική υποχρέωση να τα αντικαταστήσει με δικό του κόστος έως την λήξη της σύμβασης».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα