Καταγγελία για νέο ομοφοβικό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη
«Η ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα δεν πρόκειται να ξανακλειστεί στο καβούκι της σε αυτή την πόλη».
Νέο τρανσφοβικό/ομοφοβικό περιστατικό, το δεύτερο σε διάστημα δύο μηνών στην Θεσσαλονίκη, καταγγέλλει ο Ανοιχτός Συντονισμός Θεσσαλονίκης για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων.
Με νωπές τις μνήμες απ’ την επίθεση με χαλίκια και πέτρες στο 9ο Thessaloniki Pride τον Σεπτέμβριο, αυτή τη φορά, νεαρός άρπαξε ως λάφυρο μια σημαία της ομάδας Sylvia Rivera από την τσάντα διαδηλώτριας και έτρεξε με άλλους 5-6 νεαρούς άνδρες προς άγνωστη κατεύθυνση.
Αναλυτικά τα όσα αναφέρουν:
Μία ακόμα Διεθνής Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων. Τα 375 θύματα τρανσφοβίας παγκοσμίως μέσα σε έναν χρόνο, αλλά και η Δημήτρης, την οποία χάσαμε στην Ελλάδα την περασμένη άνοιξη, λείπουν από έναν κόσμο που θα έπρεπε να είναι πολύχρωμος, αλλά παραμένει γκρίζος για πολλές, πολλά και πολλούς από εμάς.
Η συγκέντρωσή μας στη Ναυαρίνου το Σάββατο 20 Νοέμβρη μάς μαλάκωσε κάπως την καρδιά. Αρκετά άτομα σταμάτησαν τη βόλτα τους στον πεζόδρομο, για να μας ρωτήσουν για τη συγκέντρωση και έμειναν να τη στηρίξουν. Μεταξύ των οποίων και τρανς άτομα που δεν ξέραμε και ένιωσαν ότι γίνονται στην πόλη δράσεις και για αυτά.
Στο τέλος, όμως, της συγκέντρωσης συνέβη ένα τρανσφοβικό/ομοφοβικό περιστατικό. Ένας νεαρός άρπαξε ως λάφυρο μια σημαία της ομάδας Sylvia Rivera από την τσάντα διαδηλώτριας και έτρεξε με άλλους 5-6 νεαρούς άνδρες προς άγνωστη κατεύθυνση.
Πρόκειται για το δεύτερο τρανσφοβικό/ομοφοβικό περιστατικό με νεαρούς άνδρες μέσα σε μόλις δύο μήνες. Είχε προηγηθεί η επίθεση με χαλίκια και πέτρες στο 9ο Thessaloniki Pride τον Σεπτέμβριο, τόσο στο Κινηματικό Μπλοκ όσο και στο κεντρικό μπροστινό μπλοκ της ΑΜΚΕ Thessaloniki Pride. Πρόκειται άραγε για οργανωμένες ακροδεξιές ομάδες τρανσφοβικών/ομοφοβικών νέων που επιτίθενται ύπουλα σε ανακοινωμένες δράσεις του λοακτια+ κινήματος; Πρόκειται για τυχαίες τρανσφοβικές/ομοφοβικές παρέες που εκτονώνουν στις κινητοποιήσεις του κινήματος την πλήξη της σαββατιάτικης βόλτας τους στο κέντρο;
Όποιοι και να είναι, ας γνωρίζουν πως οι επιθέσεις τους, όχι απλά δε μας φοβίζουν, αλλά μας πεισμώνουν να βγαίνουμε όσο συχνότερα μπορούμε με τα πρόσωπά μας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η λοατκια+ κοινότητα δεν πρόκειται να ξανακλειστεί στο καβούκι της σε αυτή την πόλη. Χαιρόμαστε που το Σάββατο, πέρα από τη συγκέντρωσή μας, έγινε και πορεία από την ΑΜΚΕ Thessaloniki Pride στο Άγαλμα Βενιζέλου, επίσης για την τρανς μνήμη. Από διαφορετικά μετερίζια και με διαφορετικές ιδεολογικές αφετερίες, προσπαθήσαμε και πετύχαμε να υπάρχει τρανς παρουσία στην πόλη για τα 375 θύματα της τρανσφοβίας.
Είμαστε και θα είμαστε εδώ για τη Δημήτρη της Λέσβου και όλα τα τρανς αδέρφια μας! Ο ανοιχτός συντονισμός μας θα κατέβει και στις κινητοποιήσεις για την 25 Νοέμβρη – παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σις και τρανς (Πέμπτη 25/11, 7μμ, Άγαλμα Βενιζέλου https://www.facebook.com/events/1304704423342322/ και https://www.facebook.com/events/625649888618850).
Αγώνας μαζικός αντιτρασφοβικός, θα είναι η απάντηση από δω και μπρος.
Διεκδικούμε: – αναγνώριση του αυτοπροσδιορισμού κάθε ατόμου ως προς το φύλο, με μια απλή δήλωση στο ληξιαρχείο χωρίς δικαστικές ή ιατρικές ή άλλες προϋποθέσεις – αναγνώριση μη δυαδικών ταυτοτήτων (αφύλα άτομα, non binary, genderqueer, genderfluid, ίντερσεξ κ.α.) & συμπερίληψη κάθε έμφυλης ταυτότητας στο νομικό πλαίσιο – διεύρυνση του πολιτικού γάμου και απεμφυλοποίηση της γονεϊκότητας. Κανένα άτομο να μην στερηθεί τ@ σύντροφ@ ή τα παιδιά του λόγω ταυτότητας φύλου – απεμφυλοποίηση των υπηρεσιών υγείας (όπως τεστ παπ, μαστογραφίες κ.α.) ώστε να είναι προσβάσιμες σε όλα τα άτομα και εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού σχετικά με την τρανς κατάσταση – ένταξη των υπηρεσιών φυλομετάβασης στο ΕΣΥ – χρήση έμφυλα ουδέτερης γλώσσας στα κρατικά έγγραφα, ώστε να μην απαιτείται η δήλωση ταυτότητας φύλου παντού και πάντα, όπως συμβαίνει σήμερα – σεβασμό του αυτοπροσδιορισμού των τρανς ανθρώπων και των αντωνυμιών που χρησιμοποιούν σε κάθε πτυχή της ζωής (σχολείο, σχολή, γειτονιά, κινηματικές συνελεύσεις, εργασία, αστικό κράτος) ανεξαρτήτως έκφρασης φύλου