Κατεστραμμένα, βανδαλισμένα, εστίες ρύπανσης – Τι συμβαίνει με τα καρτοτηλέφωνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Τελικά ποιος έχει την ευθύνη και τι πρόκειται να γίνει
Εικόνες: Γιώργος Νιάκας
Πόσο καιρό έχετε χρησιμοποιήσετε καρτοτηλέφωνο; Πάνε πάρα πολλά χρόνια ε;
Θυμάστε τις εποχές που τα κινητά τηλέφωνα για τους περισσότερους ήταν άγνωστη λέξη και περιμένατε στην ουρά με την κάρτα στα χέρια για να κάνετε το τηλεφώνημα σας;
Τα καρτοτηλέφωνα παραμένουν ακόμα σε πολλά σημεία στο κέντρο της πόλης, σχεδόν πλέον τα προσπερνάς χωρίς να τα δίνεις σημασία.
Αφημένα στη μοίρα τους, κατεστραμμένα, βανδαλισμένα, εστίες ρύπανσης σε πολλές περιπτώσεις.
Το μόνο πράγμα που θυμίζει την κάποτε κυριαρχία τους είναι οι κάρτες που κάποιοι από εμάς έχουμε κρατήσει σαν ενθύμιο από τις περασμένες δεκαετίες.
Τα καρτοτηλέφωνα άρχισαν να τοποθετούνται από τον ΟΤΕ το 1992 όταν και άρχισε η σταδιακά αντικατάσταση των κερματοδεκτών.
30 χρόνια μετά και η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί, αλλά αυτή τη φορά από την… ανάποδη. Δηλαδή, τα κερματοτηλέφωνα να επιστρέψουν για να αντικαταστήσουν τα καρτοτηλέφωνα που πλέον είναι «φαντάσματα».
Παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα καρτοτηλέφωνα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, συνεχίζουν να καταλαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο.
Το θέμα ανέδειξε ξανά πρόσφατα το Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που αναζήτησε ποιος έχει τελικά την ευθύνη για τα καρτοτηλέφωνα και τι θα γίνει για την περίπτωσή τους.
Τα μέλη του Σωματείου απευθύνθηκαν -για μια ακόμη φορά- προς το Δήμο Θεσσαλονίκης καταθέτοντας αίτημα για την απομάκρυνση των σε αχρηστία, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τηλεφωνικών θαλάμων.
Πολλά από τα καρτοτηλέφωνα βρίσκονται αχρηστευμένα στον περιβάλλοντα χώρο πολύ σημαντικών μνημείων της πόλης, κάποιων εκ των οποίων ενταγμένων στον κατάλογο της UNESCO.
Αν μη τι άλλο, εικόνες όπως αυτές που βλέπουμε στο άρθρο, και που είναι γύρω μας καθημερινά, αλλά τις προσπερνούμε, μόνο προσβολή αποτελούν για τα μνημεία, αλλά και για ολόκληρη την πόλη.
Και φυσικά πέρα από το αισθητικό ζήτημα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για την πρόκληση ατυχήματος, μιας και πολλές από τις εγκαταστάσεις βρίσκονται σε τραγική κατάσταση από υλικοτεχνικής πλευράς.
Στο αίτημα του Σωματείου ο Δήμος Θεσσαλονίκης απάντησε ότι αρμόδιος για το θέμα είναι ο ΟΤΕ.
Έτσι, τα μέλη του Σωματείου απευθύνθηκαν προς τον ΟΤΕ κάνοντας μάλιστα έκκληση για την άμεση απομάκρυνσή τους και την αποκατάσταση των σημείων έδρασης, με τρόπο ασφαλή για τη διέλευση πεζών.
Η απάντηση που έδωσε ο ΟΤΕ και την οποία κοινοποίησε το Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, αναφέρει:
«Ο ΟΤΕ στα πλαίσια της υποχρέωσης του από την ΕΕΤΤ ως μέχρι πρότινος Καθολικός Πάροχος αλλά και της δυνατότητας εύκολης παροχής επικοινωνίας των πολιτών και επισκεπτών τοποθέτησε κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, επιπλέον, δεκάδες χιλιάδες Καρτοτηλέφωνα.
Ο ΟΤΕ, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς αλλά και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, κάνει συνεχούς ελέγχους και προχωράει στην απομάκρυνση και απεγκατάσταση κατεστραμμένων και επικίνδυνων καρτοτηλεφώνων.
Παράλληλα προχωράει στον εκσυγχρονισμό ορισμένων από αυτών, που είναι σε χρήση από τους πολίτες, αντικαθιστώντας αυτά με Κερματοτηλέφωνα.
Ζητάμε την κατανόηση και την υπομονή των πολιτών καθώς ο Όμιλος ΟΤΕ προχωράει σε ενέργειες για τα Καρτοτηλέφωνα πάντα με γνώμονα τον άνθρωπο και το κοινό καλό».