Καθηγητές ΑΠΘ: Η φτώχεια, το πρόβλημα των ΑΕΙ και όχι η εγκληματικότητα

Στο 130% η πληρότητα των αιθουσών στο ΑΠΘ λόγω της έλλειψης καθηγητών - Από 2.500 έχουν μειωθεί στους 1700.

Φίλιππος Δεργιαδές
καθηγητές-απθ-η-φτώχεια-το-πρόβλημα-τω-908541
Φίλιππος Δεργιαδές

Χρειαζόμαστε καθηγητές, αίθουσες και υποδομές, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό και όχι αστυνόμευση στα πανεπιστήμια, τόνιζαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι καθηγητές του ΑΠΘ που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια».

Με «φόντο» τα συνθήματα των φοιτητών της Νομικής, από τη διπλανή αίθουσα, όπου παράλληλα ήταν σε εξέλιξη συνέλευση του Τμήματος, παρουσία του κοσμήτορα της Νομικής, Παναγιώτη Γκλαβίνη, οι καθηγητές, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Κοσμήτορας Σχολής ΟΠΕ ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αν. Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής και πρώην Πρύτανης ΑΠΘ και Κώστας Τσιτσελίκης, Καθηγητής και Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών ΠΑΜΑΚ, τόνισαν ότι το μεγάλο πρόβλημα των ΑΕΙ της χώρας είναι η φτώχεια και η υποχρηματοδότηση και όχι η αστυνόμευση.

100 εκατομμύρια η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και 30 εκατομμύρια των ΟΠΠΙ

Όπως τόνισε ο Γιάννης Μυλόπουλος, η δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας ΟΠΠΙ, θα κοστίσει 30 εκατομμύρια ευρώ, όταν συνολικά η χρηματοδότηση για τα 25 ΑΕΙ της χώρας, ανέρχεται μόλις στα 100 ευρώ, ποσό που άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξοδεύουν για να χρηματοδοτηθεί ένα πανεπιστήμιο.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη καθηγητών και αιθουσών και όχι η εγκληματικότητα», τόνισε ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, και ανέφερε ως τραγικό παράδειγμα την πτώση φοιτητή, χθες το μεσημέρι εν ώρα μαθήματος, από το περβάζι της αίθουσας 5 του τμήματος Νομικής, διότι στην αίθουσα δεν υπήρχε διαθέσιμη καρέκλα για να καθίσει και να παρακολουθήσει το μάθημα.

img-20221019-122130.jpg

«Στο Πολυτεχνείο τα πράγματα είναι τόσο τραγικά, ώστε οι καθηγητές σεισμολόγοι, καλούνται να διδάξουν υδραυλική μηχανική», τόνισε και ανέφερε ότι μέσα σε 12 χρόνια οι καθηγητές του ΑΠΘ από 2.500 έχουν μειωθεί στους 1700, ενώ λείπουν ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό σε όλους τους τομείς.

«Η δημιουργία της ΟΠΠΙ και η ολοκληρωτική αστυνόμευση στα ΑΕΙ και ιδίως στο ΑΠΘ», συνέχισε, «αποσκοπεί αποκλειστικά στην καταστολή του φοιτητικού

κινήματος και των διαφορετικών φωνών στην κυβερνητική πολιτική». Όπως είπε, «αυτό φάνηκε χθες μετά το περιστατικό, όταν οι φοιτητές πήγαν στην Πρυτανεία να διαμαρτυρηθούν, ο Πρύτανης κάλεσε τα ΜΑΤ να τους κυνηγήσουν» και πρόσθεσε πως τα Πανεπιστήμια χρειάζονται φύλαξη και όχι αστυνόμευση.

Πάνω από 130% η πληρότητα στις αίθουσες του ΑΠΘ

Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, υποστήριξε ότι στην παρούσα συγκυρία, λόγω της συνεχούς παρουσίας των ΜΑΤ στο campus του ΑΠΘ, έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα έντασης και πίεσης, που επιδρά αρνητικά στην εκπαιδευτική διαδικασία.

«Δεν παράγεται εκπαιδευτικό έργο κάτω από αυτές τις συνθήκες», τόνισε και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις των ΜΑΤ από το Πανεπιστήμιο. «Επι 2,5 μήνες έχουμε την αστυνομία μέσα στους χώρους του ΑΠΘ, για λόγους καθαρά πολιτικής σκοπιμότητας», τόνισε και κάλεσε τους κοσμήτορες των σχολών του πανεπιστημίου να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αναφερόμενος στα προβλήματα, σημείωσε ότι το περιστατικό με την πτώση του φοιτητή δεν είναι πρωτοφανές, καθώς στις αίθουσες, λόγω της έλλειψης καθηγητών, γίνεται το αδιαχώρητο, με τους φοιτητές να στριμώχνονται, ξεπερνώντας πάνω από 30% το όρια χωρητικότητας. Πρότεινε δε σύμπασα η εκπαιδευτική κοινότητα του ΑΠΘ, σύλλογοι, φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό, να προχωρήσουν σε μία ευρεία σύσκεψη – συνέλευση και μέσω ψηφίσματος να απαιτήσουν την αποχώρηση της αστυνομίας και μέτρα στήριξης του πανεπιστημίου.

Αντισυνταγματική η παρουσία της αστυνομίας στα ΑΕΙ

Από την πλευρά της, η Ιφιγένεια Καμτσίδου, αφού τόνισε πως η πτώση του φοιτητή πρέπει να αφυπνίσει τη εκπαιδευτική κοινότητα, υποστήριξε πως η παρουσία των ΜΑΤ στα ΑΕΙ, σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα της χώρας, είναι αντισυνταγματική.

«Το Σύνταγμα είναι δεσμευτικό για τον νομοθέτη, βάσει των άρθρων 11, 14 και 16 που κατοχυρώνουν, την αυτοτέλεια των ΑΕΙ, την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία της συνάθροισης», σημείωσε και επισήμανε πως ο νόμος Κεραμέως, που επιβάλει την παρουσία της ΟΠΠΙ στα ΑΕΙ, θίγει ευθέως το σύνταγμα και προσβάλει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Όπως είπε, η αστυνομία δεν έχει καμία σχέση με τον ακαδημαικό χώρο και η παρουσία της έχει αποδειχτεί επικίνδυνη, όπως στην περίπτωση της ειρηνικής συναυλίας του Θ. Παπακωνσταντίνου που διαλύθηκε από τα ΜΑΤ, κινδύνευσαν πολίτες, όπως και στις αναίτιες επιθέσεις των αστυνομικών κατά φοιτητών εντός του πανεπιστημίου.

Ο ποινικός κώδικας ισχύει και στα ΑΕΙ

Ο Κώστας Τσιτσελίκης, επισήμανε ότι το αίτημα για αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ, είναι ολοκληρωτικό και δεν «υποχωρεί» σε συναίνεση με την παραμονή των ΟΠΠΙ.

«Η επίταση της αστυνόμευσης ποτέ δεν οδήγησε σε ειρήνευση και ασφάλεια», τόνισε και αναφέρθηκε στον διττό χαρακτήρα των ΑΕΙ. Τόνισε δε πως τα πανεπιστήμια χρειάζονται ασφάλεια και όχι καταστολή και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως: να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με φυλακτικά καθήκοντα, να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης και να δημιουργηθεί επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων στα ΑΕΙ, οι διοικήσεις των οποίων θα έχουν την ευθύνη να καλούν όποτε χρειαστεί την αστυνομία.

«Αν φύγουν τα ΜΑΤ και παραμείνουν οι ΟΠΠΙ, θα είναι υποχώρηση», τόνισε και ανέφερε πως σε πολλές περιπτώσεις, όταν χρειάστηκε, κλήθηκε η αστυνομία για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εγκληματικότητας.

Στην σύντομη παρέμβαση του, ο καθηγητής, μέλος ΔΣ ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, πρώην πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, τόνισε πως το ΑΠΘ, όπως και όλα τα πανεπιστήμια της χώρας αντιμετωπίζει, λόγω υποχρηματοδότησης, αποδιάρθρωση των σπουδών όπως και υποταγή της έρευνας σε σκοπιμότητες της αγοράς.«Αναλογικά ως χώρα είμαστε στις τελευταίες θέσεις χρηματοδότησης των ΑΕΙ στον κόσμο, είμαστε προτελευταίοι με τελευταία την Κολομβία» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα