Εικόνες-Θεσσαλονίκη: «Καθημερινό ναρκοπέδιο για τα παιδιά μας» – Καταγγελία γονέων για δημοτικό σχολείο
Στα «κάγκελα» ξανά οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των συστεγαζόμενων 21ου και 109ου Δημοτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης - Τι απαντά η πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης
Στα «κάγκελα» ξανά οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των συστεγαζόμενων 21ου και 109ου Δημοτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης για την άθλια, όπως την χαρακτηρίζουν, κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο που φιλοξενούνται τα δύο σχολεία.
«Η εικόνα εγκατάλειψης, στο άλλοτε «κτίριο πρότυπο» του Δήμου μας, τόσο στην αυλή όσο και το εσωτερικό, μας γεμίζει θλίψη και θυμό» επισημαίνει σε επιστολή διαμαρτυρίας ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 109ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.
Στην επιστολή τους οι γονείς κάνουν λόγο για σπασμένα μάρμαρα, πέτρες, ξεριζωμένα δέντρα, σπασμένα πλακίδια πεζοδρομίου, σκουριασμένα σίδερα, βουλωμένες βρύσες, λίμνες με βρώμικα νερά από τις βουλωμένες αποχετεύσεις.
Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι: «από εδώ και πέρα και μέχρι την διευθέτησή τους, για τυχόν ατυχήματα που οφείλονται στην κακή συντήρηση της αυλής και του κτιρίου, οι γονείς θα θεωρήσουμε άμεσο υπεύθυνο τον Δήμο Θεσσαλονίκης και σκοπεύουμε να διεκδικήσουμε ενεργά όσα μας οφείλονται».
Αναλυτικά όσα σημειώνουν στην επιστολή τους:
Σπασμένα μάρμαρα, πέτρες, ξεριζωμένα δέντρα, σπασμένα πλακίδια πεζοδρομίου, σκουριασμένα σίδερα, βουλωμένες βρύσες, λίμνες με βρώμικα νερά από τις βουλωμένες αποχετεύσεις, ορίζουν ένα καθημερινό ναρκοπέδιο για τα παιδιά μας που προσπαθούν να παίξουν στις αυλές και να μην πέσουν στις δεκάδες παγίδες που η αδιαφορία του Δήμου έχει στήσει για αυτά.
Έχει καταντήσει πλέον κοροϊδία κάθε φορά που απευθυνόμαστε είτε εμείς είτε η διεύθυνση των σχολείων στους αρμόδιους φορείς, να μας στέλνουν «από τον Άννα στον Καϊάφα». Να μας ζητούν να καταγράφουμε τις φθορές (λες και αυτός είναι ο ρόλος μας) και να μας δίνουν υποσχέσεις “με αριθμό πρωτοκόλλου” ότι θα διορθωθούν “μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς”. Άλλες φορές μας κοιτάνε λες και είμαστε εξωγήινοι όταν τους ζητάμε να βαφτεί το σχολικό κτίριο ή να ανακαινιστεί στο σύνολό της η αυλή που έχει αφεθεί στην μοίρα της εδώ και 18 τουλάχιστον χρόνια.
Τα πράγματα όμως δεν θα έπρεπε να είναι έτσι και δεν είμαστε διατεθειμένες και διατεθειμένοι να αφήσουμε αυτήν την κατάσταση να διαιωνίζεται με δικαιολογίες τύπου: «Δε βαριέσαι…» ή «Τα άλλα σχολεία είναι χειρότερα…». Όχι. Όλα τα σχολικά κτίρια θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον ασφαλή και σωστά συντηρημένα, βαμμένα και πλήρως εξοπλισμένα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι πόροι του κράτους και του Δήμου είναι επαρκείς και με το παραπάνω και σαν φορολογούμενοι πολίτες και δημότες περιμένουμε να δούμε οι φόροι και τα δημοτικά μας τέλη να εξασφαλίζουν τουλάχιστον αξιοπρεπή σχολεία!
Ακολουθεί μια τελευταία λοιπόν καταγραφή των αιτημάτων μας που σχετίζονται με τα κτιριακά προβλήματα. Αναμένουμε να αποκατασταθούν άμεσα καθώς εκτός από τους κινδύνους, οι εκπαιδευτικοί εμποδίζονται από το να αξιοποιήσουν πολύμορφα το σχολικό χώρο για να αναβαθμίσουν την ποιότητα της σχολικής ζωής. Άρα, αντί για να παρέχονται οι προϋποθέσεις ώστε να βελτιώνεται το εκπαιδευτικό έργο, αυτό ναρκοθετείται.
Από εδώ και πέρα και μέχρι την διευθέτησή τους, για τυχόν ατυχήματα που οφείλονται στην κακή συντήρηση της αυλής και του κτιρίου, οι γονείς θα θεωρήσουμε άμεσο υπεύθυνο τον Δήμο Θεσσαλονίκης και σκοπεύουμε να διεκδικήσουμε ενεργά όσα μας οφείλονται.
- Άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών που καταγράφονται στην αυλή, από σπασμένα πλακίδια, επικίνδυνα σκουριασμένα σίδερα, αφύλακτες τρύπες στους υπονόμους, διαλυμένες σχάρες κλπ. Το σκέπαστρο στη ράμπα της εισόδου έχει σπάσει σε πολλά σημεία από την κακοκαιρία αρχές Δεκεμβρίου και υπάρχει κίνδυνος να πέσει και να προκαλέσει ατύχημα.
- Άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών του κτιρίου εσωτερικά, από σπασμένα πλακάκια, μάρμαρα, σκουριασμένα σίδερα, σπασμένα καλοριφέρ, τουαλέτες χωρίς πόρτα (!) και άλλες που δεν λειτουργούν καθόλου, σπασμένες μπρίζες και διακοπτες μέχρι και επισκευή του χαλασμένου εξαερισμού στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Επίσης στο υπόγειο με την βροχή μπαίνουν νερά λόγω κακής μόνωσης.
- Άμεση επισκευή και επαναλειτουργία της αίθουσας προβολών/κινηματογράφου που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται σαν αποθήκη. Αυτός είναι ο σκοπός της;
- Άμεση αντικατάσταση των βρυσών της αυλής και ξεβούλωμα των αποχετεύσεών τους που δημιουργούν λίμνες με στάσιμα νερά και αποτελούν πηγή μόλυνσης απειλώντας την υγεία των παιδιών μας. Έλεγχος και συντήρηση του δικτύου υδροδότησης και τοποθέτηση κατάληλλων φίλτρων.
- Άμεση τοποθέτηση σε κατάλληλη θέση στην αυλή, της ολοκαίνουριας μεταλλικής μπασκέτας που κείτεται παρατημένη εδώ και 2 χρόνια στον διάδρομο του ισογείου και κλείνει μία από τις εξόδους κινδύνου του κτιρίου. Ο Δήμος είχε υποσχεθεί να την τοποθετήσει αλλά δεν το έκανε ποτέ.
- Άμεση αντικατάσταση μαρμάρινων πλακιδίων με αντιολισθητικά στις σκάλες εισόδου της αυλής και στις σκάλες του κτιρίου. Τα υπάρχοντα είναι ολισθηρά και έχουν προκληθεί πάρα πολλά ατυχήματα. Ο Δήμος είχε υποσχεθεί να τα αντικαταστήσει αλλά δεν το έκανε ποτέ.
- Ελαιοχρωματισμός όλων των εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων όπως και τοιχίου περίφραξης και κιγκλιδωμάτων. Το κτίριο είναι άβαφο και ασυντήρητο τουλάχιστον 18 χρόνια!
- Ο Δήμαρχος είχε υποσχεθεί τον Απρίλιο του 2024 ότι θα γίνει έλεγχος στατικότητας σε όλα τα σχολεία. Έχει γίνει;
Τέλος πια με την κοροϊδία!
Θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας από ένα κράτος που να μας σέβεται, τόσο εμάς όσο και αυτά.
«Ξέρουμε καλά την κατάσταση»
Η parallaxi επικοινώνησε με την αντιδήμαρχο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Έφη Θεοδωράκη, η οποία δήλωσε ότι έχει γνώση της κατάστασης, τονίζοντας μάλιστα ότι η ίδια έχει αναδείξει την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
«Είναι μια κατάσταση η οποία δυστυχώς έχει παγιωθεί όλα τα αυτά χρόνια. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον μέσα σε ένα χρόνο από την ημέρα που αναλάβαμε να τα αλλάξουμε όλα. Έχω αναδείξει μέσω των δημοτικών συμβουλίων τα όσα συμβαίνουν στα σχολεία του δήμου.
Ξέρουμε καλά το τι επικρατεί και στις προθέσεις μας είναι φυσικά να βελτιωθεί παντού η κατάσταση. Γίνεται ωστόσο μια προτεραιοποίηση των αναγκών και στην κορυφή μπαίνουν τα όσα ζητήματα υπάρχουν στα σχολεία και μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο για μαθητές και εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια τα αισθητικής φύσεως θέματα».