Κάτω απ΄την αυγουστιάτικη Πανσέληνο
Το ΚΑΣ έδωσε το «πράσινο φως» για τις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου 2017.
Συνολικά 93 εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο, σε 115 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πανσέληνο του Αυγούστου, που φέτος πέφτει στις 7/8.
Επιπλέον, 22 χώροι και μουσεία θα παραμείνουν ανοικτοί για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν από μουσική, χορό, θέατρο και εικαστικές εκθέσεις ως προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης, ξεναγήσεις και πολλές ακόμα δράσεις.
Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό θεσμό, που υλοποιούν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, με τη συνδρομή του προσωπικού των χώρων που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατά τόπους φορείς.
Είναι δε, πολύ δημοφιλής, καθώς πέρσι 63.795 άνθρωποι συμμετείχαν στις 82 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 116 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία ή επισκέφτηκαν τους 34 χώρους που απλώς παρέμειναν ανοικτοί στο κοινό.
Οι φετινές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 7 Αυγούστου, αλλά θα υπάρξουν κι άλλες γύρω από αυτή την ημερομηνία. Όσον αφορά την Αθήνα και την Αττική, εκείνη τη βραδιά η Ακρόπολη θα παραμείνει ανοικτή ως τις 8 το βράδυ και το Σούνιο ως τα μεσάνυχτα.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, πέρσι, τη βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου η προσέλευση έφτασε περίπου τα 5.000 άτομα. Φέτος, θα δοθεί βήμα στους μουσικούς του δρόμου, επιλογή που έγινε μετά από το επεισόδιο της άνοιξης, όταν η δημοτική αστυνομία έδιωξε τους μουσικούς του δρόμου από την παραλία της πόλης.
Όπως ανέφερε η διευθύντρια του μουσείου, Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, μετά το επεισόδιο αυτό, η πόλη ξεσηκώθηκε και τους υποστήριξε. «Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικούς μουσικούς, που σε καιρούς τόσο δύσκολους προσπαθούν να ψυχαγωγήσουν την πόλη με την τέχνη τους, ενδεχομένως βγάζοντας και κάποιο μεροκάματο», ανέφερε. Η συναυλία θα γίνει στον κεντρικό αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με ώρα έναρξης 21.30.
Η αφίσα, που συνοδεύει τις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου 2017, φέρει φωτογραφία από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, η οποία κηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κεντρικός αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης: Συναυλία ελληνικής και ξένης έντεχνης μουσικής υπό τον τίτλο “η (οι) μουσική (οι) του δρόμου στο Αρχαιολογικό Μουσείο” με ώρα έναρξης 21.30 και είσοδο ελεύθερη στη συναυλία και στις εξωτερικές μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου από τις 08.00 έως τις 23.00
ΕΦΑ ΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αρχαιολογικός χώρος Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης
Ώρα έναρξης: 21:00
Είσοδος: ελεύθερη
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο με αφορμή την Πανσέληνο του Αυγούστου, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Τη Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017 το κοινό και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν έναν από τους σημαντικότερους και κεντρικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, τη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, υπό το λαμπερό φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού, για να απολαύσουν την παράσταση «Ο θάνατος της Κλεοπάτρας». Πρόκειται για λυρική καντάτα σε μία πράξη σε μουσική του Hector Berlioz, λιμπρέτο του P.A. Vieillard («La mort de Cleopatre») και κείμενα πρόζας του William Shakespeare.
Υπόθεση: Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος. Η βασίλισσα της Αιγύπτου, Κλεοπάτρα, έχει μόλις ηττηθεί στο Άκτιο. Οι διαπραγματεύσεις με το νέο Καίσαρα της Ρώμης, Οκταβιανό, αποτυγχάνουν κι έτσι κλείνεται στον τάφο των Πτολεμαίων μαζί με όλους τους θησαυρούς της. Το έργο τη βρίσκει στην στιγμή αμέσως μετά τον θάνατο του Μάρκου Αντώνιου, όπου θα ξανασυναντήσει για μια τελευταία φορά τον Οκταβιανό. Καταλαβαίνοντας την πρόθεσή του να την εξευτελίσει δημοσίως στη Ρώμη, αποφασίζει να πεθάνει μαζί με την πιστή της ακόλουθο, Χάρμιον.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: “Μελωδική πανσέληνος στο Μουσείο”. Το κοινό θα απολαύσει αγαπημένα τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο (ώρα έναρξης 21.30). Το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό ως τις 22.00 [Ωράριο λειτουργίας Δευτ.- Κυρ. 8.00-20.00]. Είσοδος ελεύθερη στη μόνιμη & τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου από τις 18.30 έως τις 22.00
ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΤΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
Πέρα από τις εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη που ζει στην Παραλία δεν θα μπορούσε να μην οργανωθεί και ένα πάρτυ για όλους. Έτσι η Compañía Loca σας καλεί στο υπαίθριο Salsa & Latin Party, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία Θεσσαλονίκης! Το πάρτυ ξεκινά από τις 21:00 με χορό και γνήσιες κουβανέζικες μουσικές Salsa, Son, Rumba, Reggaeton, Timba καθώς και Bachata Domenicana και παραδοσιακής Kizomba.
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΕΦΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ & ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Ακάνθου, Ιερισσός: Μουσική εκδήλωση με πιάνο σαξόφωνο και τραγούδι (η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί εξωτερικά του αρχαιολογικού χώρου). Ώρα έναρξης 21.00. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Περιβάλλοντος Ιερισσού
Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου: 21.00: Eγκαίνια της περιοδικής έκθεσης ‘Μουσικά όργανα και δρώμενα στην αρχαιότητα’. 22.00: Μουσική εκδήλωση-αφιέρωμα σε έλληνες ποιητές στον αύλειο χώρο του Μουσείου. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20:00 έως και τις 24:00. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσων και η Μουσική Εκδήλωση -σε συνεργασία με τον Δήμο Πολυγύρου- στον αύλειο χώρο του Μουσείου. Οι μεγαφωνικές εγκαταστάσεις θα είναι ελεγχόμενης έντασης. Θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την καθαριότητα του χώρου.
ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ – ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
Σπηλαίο Πετραλώνων: Ελεύθερη είσοδος στο σπήλαιο για το κοινό από τις 20:00 μέχρι τις 23.00
EΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Ιερό της Μητρός Αυτόχθονος στη Λευκόπετρα: Πανσέληνη βραδιά με μακεδονικές γκάϊντες, λύρες και νταχαρέδες στο Ιερό της Μητέρας στη Λευκόπετρα Βερμίου. Διάρκεια εκδήλωσης: 22:00 – 01:00
Αρχαίο Θέατρο του Γυμνασίου του Αριστοτέλη στη Μίεζα: Κεντρική εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Ευριπίδη Ιφιγένεια εν Αυλίδι- Θεατρικό Αναλόγιο, Σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης, Βοηθός σκηνοθέτη Μιχάλης Αγγελίδης, Σκηνογραφική Επιμέλεια Ματίνα Μέγκλα, Μουσική εγκατάσταση Αλεξανδρος Γκόνης. Διαβάζουν οι συγγραφείς Ζυράννα Ζατέλη, Θωμάς Κοροβίνης, Θεόδωρος Γρηγοριαδης, Γλυκερία Μπασδέκη. Διάρκεια: 22:00-24:00
Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών: Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών: α) 20.00-21.00: ξενάγηση στο μουσείο από αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ημαθίας β) 21.00.: “Τραγούδια για το φεγγάρι” από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βεργίνας και τη Σχολική Χορωδία Βέροιας
Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από 20:00 έως 24:00
ΕΦΑ ΠΕΛΛΑΣ
Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας: Μουσική εκδήλωση – συναυλία με το μουσικό σχήμα των Νάντια Παυλίδου- φωνητικά, Βασίλης Μπεζεβέγκης – κιθάρα. Μουσική ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου (jazz, swing, american cinema κλπ). Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20:00 έως και τις 24:00.
Αρχαιολογικός Χώρος Λόγγου Έδεσσας: Μουσική εκδήλωση – συναυλία jazz.από την μπάντα Off minor quartet Κωνσταντίνος Παπαχρήστου – τρομπέτα Δημοσθένης Σταλίδης – κιθάρα Λάκης Σαμαράς – μπάσο Κώστας Παπάς – τύμπανα Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20:00 έως και τις 24:00
Παλαιά Μητρόπολη Έδεσσας: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20:00 έως και τις 23:00.
ΕΦΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
Κάστρο Αρχαίας Πύδνας: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20:00 έως και τις 24:00. Επίσης θα διοργανωθεί μουσική εκδήλωση από την Εστία Πιερίδων Μουσών.
Η θεσμοθετημένη και καθιερωμένη τη βραδιά της πανσέληνου του Αυγούστου, συναυλία της χορωδίας και ορχήστρας της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, θα πραγματοποιηθεί και φέτος τη Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017 στις 9: μ.μ. στον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας. Η εκδήλωση που υλοποιείται στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, φέρει τον γενικό τίτλο «Φεγγάρι μάγια μου ΄κανες» και έχει ως κατευθυντήρια αναφορά: Αυγουστιάτικη φεγγαράδα στην Πύδνα.
Την πολυβραβευμένη χορωδία της Εστίας πλαισιώνει με την συμμετοχή της η χορωδία των Κολινδρινών Κατερίνης. Η βραδιά που περιλαμβάνει τις ανεπανάληπτες δημιουργίες του Μίκη, δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη θεατή να ταξιδεύσει την φωτεινότερη βραδιά του χρόνου παρέα με το περίλαμπρο Αυγουστιάτικο φεγγάρι στην απεραντοσύνη του Θερμαϊκού ορίζοντα, εκεί που η θάλασσα και η σελήνη συνυπάρχουν ως το τέλεια αρμονικό και αιώνιο ζευγάρι.
Αρχαιολογικός χώρος Λειβήθρων, Θεματικό Πάρκο Λειβήθρων: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20:00 έως και τις 24:00 (Μουσική εκδήλωση)
Αρχαιολογικός χώρος Δίου: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως και τις 24:00. Διοργάνωση εκδήλωσης με το μουσικό σχήμα, “Οι Μελωδοί της Παράδοσης”.