Θεσσαλονίκη

Κάτοικοι Χαριλάου: Ναι στο σχολείο, αλλά ναι και στο πράσινο

Ζητούν νέα χωροθέτηση για την ανέγερση της νέας σχολικής μονάδας στα Τροχιοδρομικά, σε παραπλήσιο χώρο χωρίς πράσινο – Η θέση του δήμου Θεσσαλονίκης

Φίλιππος Δεργιαδές
κάτοικοι-χαριλάου-ναι-στο-σχολείο-αλλ-1042875
Φίλιππος Δεργιαδές

 Την αλλαγή χωροθετήσης του νέου 12θέσιου σχολείου που πρόκειται να ανεγερθεί στην περιοχή “Τροχιοδρομικά” της Χαριλάου, ζητούν κάτοικοι της περιοχής, που υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη χωροθέτηση θα στερήσει από την περιοχή μια πολύτιμη περιοχή πρασίνου, καθώς θα χρειαστεί να κοπούν αρκετά δένδρα και διάφορα φυτά.

Εναλλακτικά προτείνουν τη χρήση ενός παραπλήσιου οικοπέδου που ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ατύπως ως χώρος στάθμευσης και προορίζεται για πάρκο. Πρόκειται για ένα «φαλακρό» οικόπεδο χωρίς δένδρα, θάμνους και άλλα είδη χλωρίδας, το οποίο μπορεί όπως υποστηρίζουν, να καλύψει ως χώρος, την ανέγερση του νέου σχολείου, το οποίο πάντως να σημειωθεί έχει απόλυτη ανάγκη η περιοχή της Βορειοανατολικής Χαριλάου.

Σε ότι αφορά το οικόπεδο των 5 περίπου στρεμμάτων, που έχει οριστεί ως χώρος ανέγερσης του νέου σχολικού συγκροτήματος, Γυμνασίου-Λυκείου (ΦΕΚ81/τΔ/18-02-1998), βρίσκεται στο Ο.Τ. Γ14, μεταξύ των οδών Δημάρχου Θανάση Γιαννούση, Νικ. Ζαρτινίδη και ανωνύμων οδών, στην περιοχή Τροχιοδρομικών του δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία έκταση που εκτείνεται κατά μήκος και δίπλα στην περιφερειακή τάφρο, ακριβώς κάτω από το ανάχωμα, το οποίο διασχίσει όλη την περιοχή των Τροχιοδρομικών μέχρι και τα Πυλαιώτικα. Είναι μία έκταση με πολλά δένδρα μικρά και μεγάλα, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από μία σειρά κατοικιών και προσφέρεται για διαμόρφωση σε χώρο άθλησης, περιπάτου και παιδικής χαράς.

Όπως αναφέρει στην Parallaxi, η Βενετία Μπισούκη, κάτοικος της περιοχής, το οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα στην περιφερειακή τάφρο είναι κρίμα να αποψιλωθεί από το πράσινο για να γίνει σχολείο, όταν υπάρχει στην οδό Καρατάσιου, οικόπεδο χωρίς δένδρα και πράσινο, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και σήμερα χρησιμοποιείται ως παρκινγκ. Υποστηρίζει δε πως λόγω της θέσης του οικοπέδου, ακριβώς δίπλα στο ανάχωμα της Περιφερειακής Τάφρου, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων είχε αποκλείσει την συγκεκριμένη χωροθέτηση διότι υπήρχε κίνδυνος να βρεθεί νερό και θα χρειαζόταν πρόσθετες εργασίες υποστήριξης με μπαζώματα. «Υπάρχουν πολλά δένδρα στο οικόπεδο που ταιριάζουν και δένουν απόλυτα με το χώρο και στηρίζουν και το ανάχωμα. Πρόκειται για κωνοφόρα αλλά και άλλα δένδρα που δεν πρέπει να κοπούν», τονίζει.

Η “αλάνα” στην οδό Καράτασιου, όπου θα μπορούσε να ανεγερθεί το νέο σχολείο, χωρίς να χρειαστεί να κοπούν δένδρα

Πόλη Ανάποδα: Θα αναδείξουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στο θέμα παρενέβη και η δημοτική παράταξη Πόλη Ανάποδα που επισημαίνει ότι οι ανάγκες της πόλης για σχολεία και πράσινο είναι μεγάλες και δεν πρέπει να υπάρχουν αντιπαραθετικές προτάσεις για τα δύο αυτά κρίσιμα ζητήματα.

Όπως τόνισε στην Parallaxi η Μαρία Κέκη, υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την Πόλη Ανάποδα «επισκεφτήκαμε το επίμαχο οικόπεδο στην περιοχή των Τροχιοδρομικών. Είδαμε μια σημαντική έκταση υψηλού πρασίνου, με μεγάλα δέντρα, μέσα στην πόλη και δίπλα στο ρέμα. Το οικόπεδο είναι απαλλοτριωμενο, με σκοπό να χτιστεί σχολείο. Βρισκόμαστε σε μια πόλη με μεγάλες ανάγκες και σε πράσινο και σε σχολική στέγη και δεν θα έπρεπε αυτές να έρχονται ως αντιπαραθετικές προτάσεις. Όμως ενώ μπορεί να βρεθεί άλλος χώρος για να δημιουργηθεί ένα σχολικό κτίριο, όπως υπάρχουν ελεύθερα οικόπεδα περιξ του επίμαχου σημείου, τα δέντρα χρειάζονται πολλά χρόνια για να μεγαλώσουν».

Σημειώνει επίσης πως «η καταστροφή τέτοιας έκτασης υψηλού πρασίνου, εντος του αστικού ιστού, δεν μπορεί να είναι η μοναδική λύση. Επίσης, η Θεσσαλονίκη πρέπει να αναδείξει και να προστατέψει τα ρέματα της αφού αποτελούν μοναδικά οικοσυστήματα μέσα στις πόλεις, ρυθμίζοντας το μικροκλίμα και στην διαχείριση των ομβρίων υδάτων» ενώ αναφέρει πως «το επόμενο διάστημα θα επικοινωνήσουμε με τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι δίνουν παράλληλα και έναν αγώνα για την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων σε κοντινό οικόπεδο, θα συζητήσουμε συλλογικά το ζήτημα για να αναζητήσουμε τρόπους δράσης και θα το ανοίξουμε το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο».

Η σύμβαση και η θέση του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων

Στο μεταξύ να αναφέρουμε πως από τον Ιούνιο ήδη η διαδικασία της κατασκευής έχει δρομολογηθεί καθώς υπεγράφη η σχετική σύμβαση για το νέο σχολικό συγκρότημα.

Το νέο σχολείο που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Α. Τρίτσης, θα είναι συνολικής επιφάνειας δόμησης κύριων χώρων 2.721 τ.μ. και υπογείου 645 τ.μ. Στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο θα υπάρχουν 12 αίθουσες διδασκαλίας ενώ στον δεύτερο όροφο θα γίνουν τα εργαστήρια. Σε ξεχωριστά κτίρια χωροθετήθηκαν οι χώροι προσωρινής επισκεψιμότητας από εξωτερικούς επισκέπτες (ιατρείο, γραφεία συλλόγων, κ.τ.λ.) και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η βιβλιοθήκη και οι χώροι διοίκησης. Επίσης θα διαθέτει χώρους βοηθητικής χρήσης (γενική αποθήκη, λεβητοστάσιο, αποθήκη σχολικών βιβλίων κ.α.) ενώ στον περιβάλλοντα χώρο, όπως αναφέρουν από το δήμο Θεσσαλονίκης, θα γίνει διαμόρφωση σε έκταση πλέον των 4.800 τ.μ. εκ των οποίων τα 2.751 τ.μ. αφορούν φυτεύσεις. Το σχολείο εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια.

Σε ότι αφορά τη χωροθέτηση, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Εφραίμ Κυριζίδης, τόνισε πως η σχετική αρμοδιότητα δεν ανήκει στο δήμο αλλά στο υπουργείο Παιδείας. «Η απαλλοτρίωση έγινε από το υπουργείο Παιδείας και είναι χαρακτηρισμένο ως σχολείο. Εμείς κάναμε το διαγωνισμό για να κτιστεί και με αυτό το σχολείο λύνουμε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα σχολικής στέγης που υπάρχει στην περιοχή», τόνισε και σημείωσε πως το νέο σχολείο θα είναι βιοκλιματικό, θα διαθέτει πολύ πράσινο και θα κτιστεί με υλικά απόλυτα φιλικά στο περιβάλλον, ενώ για το οικόπεδο της Καρατάσιου, τονίζει πως «εφόσον εκεί πρόκειται να γίνει πάρκο δεν μπορεί να γίνει σχολείο».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα