Κάτοικοι Κρυονερίου: Να μη προχωρήσει το έγκλημα κατά του δάσους
Καλούν το δήμο Θεσσαλονίκης να προστατέψει το ρέμα Πολυγνώτου και να μην επιτρέψει την τσιμεντοποίηση της περιοχής.
Να μη κτιστούν τα οικόπεδα που βρίσκονται στην όχθη του ρέματος του χείμαρρου Πολυγνώτου, ζητούν κάτοικοι της περιοχής του Κρυονερίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για καταπατήσεις δημόσιων δασικών εκτάσεων, που θα τσιμεντοποιηθούν μέσω της γνωστής μεθόδου της αντιπαροχής.
Ήδη οι μπουλντόζες έχουν πιάσει δουλειά και η πρώτη κατοικία, όπου πρόκειται να «σηκωθεί» εξαώροφη οικοδομή, έχει γκρεμιστεί. Στο συγκεκριμένο σημείο του ρέματος Διαγόρα – Μαλακοπής – Κρυονερίου, όπως σύμφωνα με την ΕΥΑΘ ονομάζεται το ρέμα του χείμαρρου Πολυγνώτου, υπάρχουν σειρά σπιτιών των οποίων το καθεστώς ιδιοκτησίας κατοχυρώθηκε λόγω χρησικτησίας ή με δικαστικές αποφάσεις και την επίκληση τούρκικων τίτλων ιδιοκτησίας.
Βάσει αυτών των δικαστικών αποφάσεων σήμερα επιχειρείται η ανοικοδόμηση της συγκεκριμένης περιοχής η οποία κρέμεται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού.
Ενδεικτικό είναι το στιγμιότυπο της κεντρικής φωτογραφίας όπου απεικονίζεται το πίσω μέρος του οικοπέδου που έχει ήδη ισοπεδωθεί και το οποίο καταλήγει ακριβώς στο χείλος του ρέματος ενώ στο μπροστινό φαίνεται καθαρά και η εξαώροφη οικοδομή που πρόκειται να αναγερθεί.
Οι κάτοικοι που αντιδρούν στην τσιμεντοποίηση και στην ανέγερση των πολυκατοικιών μιλούν, για αυθαίρετες κατοικίες που κτίστηκαν σε δασικές εκτάσεις των οποίων το ιδιοκτησιακό καθεστώς πρέπει να διερευνηθεί καθώς πέρα από την ΕΥΑΘ Παγίων, εμπλέκεται και ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Επίσης καταγγέλλουν ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τους κανείς από την αρμόδια Πολεοδομία του δήμου Θεσσαλονίκης έχει επισκεφτεί την περιοχή προκειμένου να κάνει κάποια αυτοψία, πριν προχωρήσει η διαδικασία της ανοικοδόμησης.
Το πλέον τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι στο ρυμοτομικό σχέδιο της Ανω Τούμπας τα συγκεκριμένα οικόπεδα εμφανίζονται σε κάποιο οικοδομικό τετράγωνο, στην κάτω του πλευρά του οποίου, αντί του ρέματος, φαίνεται να διέρχεται η οδός Πολυγνώστου.
Τέτοια οδός δεν υφίσταται, καθώς στην αυτοψία που κάναμε, το μονοπάτι που διέρχεται από την κάτω πλευρά της κοίτης του ρέματος, είναι γεμάτο τεράστια δένδρα και κυριολεκτικά διασχίζει το ίδιο το ρέμα. Αυτό φαίνεται και στο σχετικό όπως και στις φωτογραφίες, λήψεις που έγιναν από τον αόρατο δρόμο Πολυγνώστου!
Αλήθεια ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ασχοληθεί ποτέ με την περιοχή; Γνωρίζει την τοποθεσία του ρέματος αλλά και το ρυμοτομικό σχέδιο που εμφανίζει, από το πουθενά, ολόκληρο δρόμο ο οποίος διασχίζει το ρέμα και το δασικό του περιβάλλον. Μήπως υπάρχει κάποιο σχέδιο για παραπέρα μπάζωμα και τριμεντοποίηση του ρέματος, βάσει και του συγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου;
Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης έχει ευθύνη και πρέπει να απαντήσει τόσο στις ανησυχίες των κατοίκων όσο και στην ανάγκη να προστατευτεί το δάσος και το περιαστικό πράσινο της πόλης και φυσικά το ίδιο το ρέμα που συμβάλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης.
Σήμερα αντιπροσωπεία των κατοίκων και της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου θα έχουν συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Εργων Μάκη Κυριζίδη προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις ανησυχίες τους και να ζητήσουν απαντήσεις για την αδράνεια των υπηρεσιών του δήμου.
Επίσης τη Δευτέρα στις 6μμ θα παραβρεθούν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να ενημερώσουν τους δημοτικούς συμβούλους για «το έγκλημα» όπως υποστηρίζουν που σχεδιάζεται σε βάρος του ρέματος Πολυγνώτου και συνακόλουθα σε βάρος του περιαστικού δάσους της πόλης.
Το βασικό αίτημα των κατοίκων προς το δήμο Θεσσαλονίκης είναι «να ακυρωθεί η ανέγερση οικοδομής στο Ο.Τ. Γ696 και αντ’ αυτού να δημιουργηθεί χώρος αναψυχής και άθλησης για τους κατοίκους στην εν λόγω έκταση η οποία είναι παρακείμενη πυκνού δάσους και ρέματος».
Επίσης θέτουν σειρά αιτημάτων. Συγκεκριμένα ζητούν:
– Την υπηρεσία της πολεοδομίας που έχει κάνει την χαρτογράφηση να ελέγξει άμεσα ιδίοις όμμασι την περιοχή καθώς προκύπτουν σοβαρές παραλήψεις αλλά και καταπατήσεις του δάσους και του ρέματος της περιοχής. – Το συγκεκριμένο οικόπεδο να αποχαρακτηριστεί, να μην επιτραπεί η δόμησή του, αλλά αντίθετα να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και αναψυχής για όλη την γειτονιά και να χαρακτηριστεί δασική έκταση. – Να επιστραφεί η ευρύτερη περιοχή στην ιδιοκτησία της ΕΥΑΘ παγίων και όχι στον δήμο όπου φαίνεται να έχει περιέλθει. – Να αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες ελεύθεροι χώροι στην περιοχή Κρυονερίου πέριξ του παρεκκλησίου Αγίου Γεωργίου. – Να γίνει εκ νέου η χαρτογράφηση του ρέματος Κρυονερίου από τη διεύθυνση δασών Θεσσαλονίκης.