Κίνδυνο ερήμωσης της Δυτικής Θεσσαλονίκης καταγγέλουν εκπρόσωποι επιχειρηματιών
Τον κίνδυνο ερήμωσης της δυτικής Θεσσαλονίκης αν δεν διορθωθεί το χωροταξικό σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που εγκρίθηκε στα τέλη του 2015, υποστήριξαν σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου εκπρόσωποι έξι επιχειρήσεω
Τον κίνδυνο ερήμωσης της δυτικής Θεσσαλονίκης αν δεν διορθωθεί το χωροταξικό σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που εγκρίθηκε στα τέλη του 2015, υποστήριξαν σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου εκπρόσωποι έξι επιχειρήσεων, οι οποίοι, όπως ανέφεραν, έχουν συγκεντρώσει από 130 εταιρείες υπογραφές π υποστήριξης των αιτημάτων τους.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο επιχειρηματίας Νικόλαος Φιλίππου, γίνονται «σκανδαλώδεις χάρες σε μονάδες υψηλής όχλησης και δεν λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας εντός των ορίων τους, κατά παραβίαση των συνθηκών Seveso 2012 της ΕΕ, με αποτέλεσμα την ερήμωση ζωνών χιλιομέτρων στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «η χαριστική βολή» δίνεται από το ψηφισμένο περιφερειακό χωροταξικό στο σύνολο των παραγωγικών μονάδων χαμηλής και μέσης όχλησης που θα υποχρεωθούν σε υποχρεωτική φυγή ή λουκέτο μέχρι 31.12.2017. Όπως είπε, τον κίνδυνο αυτό αντιμετωπίζουν, 3.000 έως 5.000 επιχειρήσεις. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι στο χωροταξικό της Αθήνας η χαμηλή και μέση όχληση κρίνονται συμβατές αυτόματα στον αστικό ιστό και έκανε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μίλησε, επίσης, για απουσία μέτρων προσέλκυσης επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη, όπως γίνεται στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων, ζήτησε τη διόρθωση του χωροταξικού σχεδίου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την εφαρμογή της οδηγίας Seveso εντός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης. Επισήμανε, μάλιστα, ότι οι επιχειρήσεις έχουν θέσει το ζήτημα στην Περιφέρεια από την οποία έλαβαν θετικά σχόλια για τη βούληση διόρθωσης, κάτι όμως που μέχρι τώρα δεν έγινε.
Η απάντηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι τα παραπάνω δεν ευσταθούν, χαρακτήρισε τις σχετικές αναφορές για το χωροταξικό ατεκμηρίωτες και έκανε λόγο για παρερμηνεία του ρόλου του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.
Διευκρίνισε ότι το σχέδιο αυτό δίνει γενικές κατευθύνσεις σε ότι αφορά τις χρήσεις γης, αλλά δεν θεσμοθετεί την αλλαγή χρήσεων γης, ούτε τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων και υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια δεν είναι αρμόδια για τέτοιου είδους μεταβολές του χωρικού σχεδιασμού. «Ορισμένες από τις, ήδη, εν λειτουργία μεταποιητικές μονάδες, βιομηχανίες κτλ, έχουν ενδεχομένως λάβει προθεσμίες μετεγκατάστασής τους, λόγω προγενέστερης αλλαγής των χρήσεων γης στην περιοχή, όπου βρίσκονται με την εκπόνηση και έγκριση νέων ΓΠΣ. Οι προθεσμίες αυτές πήραν παράταση με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις μέχρι τις 1/1/14 και μετέπειτα μέχρι τις 31/12/17, ενώ εκτιμάται ότι θα δοθεί και νέα παράταση για τη μετεγκατάστασή τους», τόνισε.
«Είναι αστείο να μιλάμε σήμερα για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων. Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, δεν προκύπτει από πουθενά. Εμείς θέλουμε οι περιοχές που είναι ανοργάνωτες χωροταξικά να οργανωθούν. Κανείς δεν μίλησε για κλείσιμο ή μετεγκατάσταση επιχειρήσεων», πρόσθεσε.