Θεσσαλονίκη

Κίνδυνος να χαθεί το στρατόπεδο Ζιάκα

Η ομάδα πολιτών του δήμου Ευόσμου-Κορδελιού Διάλογος τάσσεται ενεργά ενάντια στην κυβερνητική απόφαση.

Parallaxi
κίνδυνος-να-χαθεί-το-στρατόπεδο-ζιάκα-253256
Parallaxi

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας Δ. Βίτσα, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μισθώσει το πρώην Στρατόπεδο Ζιάκα στην ανώνυμη εταιρεία Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης για να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο εφοδιασμού και αποθήκευσης (logistics) βρίσκουν τους πολίτες του δήμου Ευόσμου-Κορδελιού αντίθετους, καθώς δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα σε μια περιοχή με ιδιαίτερα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και ελλείψεις βασικών αστικών υποδομών.

Η ομάδα πολιτών του δήμου Ευόσμου-Κορδελιού Διάλογος τάσσεται ενεργά ενάντια στην κυβερνητική απόφαση που παραβλέπει τόσο την επιτακτική ανάγκη να επιλυθούν τα ήδη οξύτατα προβλήματα της δυτικής Θεσσαλονίκης με την ευφυή χρήση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα προωθεί ιδιαίτερα ρυπογόνες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αποσυνδεδεμένες από οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχεδιασμό προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, αλλά και ευρύτερα της Θεσσαλονίκης.

Η ομάδα θεωρεί ότι το πρώην στρατόπεδο Ζιάκα αποτελεί την τελευταία εναπομένουσα έκταση στη δυτική Θεσσαλονίκη που θα μπορούσε να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στην ιδιαίτερα βεβαρημένη ατμόσφαιρα της περιοχής και να αποτελέσει κομβικό στοιχείο για την απορρύπανσή της, με τη δημιουργία χώρου υψηλού πρασίνου, κέντρου ψυχαγωγίας και κοινωνικής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Ήδη, στις 6 του περασμένου Δεκέμβρη, η ομάδα Διάλογος οργάνωσε την πρώτη πετυχημένη κινητοποίηση, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών του δήμου, στην πύλη του στρατοπέδου Ζιάκα, διεκδικώντας ορθολογική χρήση των περίπου 129 στρεμμάτων, εντός του δήμου Ευόσμου-Κορδελιού, σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, για την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών της περιοχής και την επίλυση των αντικειμενικών προβλημάτων της.

Στις 18 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με την αυτοδιοικητική κίνηση Οικολογία Αλληλεγγύη, κατατέθηκε επερώτηση σχετικά με το θέμα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Δ. Ανδρέου.

Οι πολίτες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις προσπάθειες για μια διαφορετική αναπτυξιακή αξιοποίηση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων της περιοχής τους και έχουν ήδη ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών σχετικά με το θέμα, ενώ συνεχίζουν τον κύκλο επαφών με άλλες συλλογικότητες του δήμου και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και με άλλους θεσμικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών, καλούν όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να συμμετάσχουν την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, στις 4.00 μ.μ., στην είσοδο του Στρατοπέδου Ζιάκα, όπου θα πραγματοποιηθεί συμβολική δεντροφύτευση και μια πρώτη γνωριμία του χώρου και των εγκαταστάσεων που υπάρχουν σε αυτόν. Όπως αναφέρουν, “Μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερο επίπεδο ζωής μέσα στη γενική κατάπτωση.”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα