Κίνδυνος οικονομικής ερημοποίησης της Δυτικής Θεσσαλονίκης
Καμπανάκι για «ερημοποίηση» στη δυτική Θεσσαλονίκη και σε «λουκέτα» πολλές ακμαίες επιχειρήσεις
Την έντονη ανησυχία τους για δύο προβλέψεις του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού, που προειδοποιούν ότι αν δεν αφαιρεθούν, θα οδηγήσουν σε ζώνες «ερημοποίησης» στη δυτική Θεσσαλονίκη και σε «λουκέτα» πολλές ακμαίες επιχειρήσεις, εξέφρασαν σε εκδήλωση – παρέμβαση τους εκπρόσωποι της κίνησης 131 μεγάλων επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η κίνηση συγκροτείται από επιχειρηματίες εταιρειών χαρακτηρισμένων ως χαμηλής και μέσης όχλησης, που ζητούν μετ’ επιτάσεως την αφαίρεση των δύο αυτών προβλέψεων από το περιφερειακό χωροταξικό. Οι ίδιοι υποδεικνύουν αυτές τις προβλέψεις ως λανθασμένες και «παράνομες» καθώς, όπως είπαν, δεν λαμβάνουν υπόψη τη SEVESO 2012 και προωθούν μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων αυτής της κατηγορίας, ως τις 31.12.2017.
Τα αιτήματα της κίνησης, όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση, υπογράφουν πέντε δήμαρχοι, δήμων με πληθυσμό 400.000 κατοίκων, η ΠΕΔΚΜ, οι τέσσερεις οικονομικοί φορείς της πόλης (Επιμελητήρια), 132 επιχειρήσεις, με τζίρο 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και με 15.000 εργαζόμενους.
Το θέμα είχαν επισημάνει οι εκπρόσωποι της κίνησης και σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου τους, στις 4 Μαΐου, υποστηρίζοντας ότι εάν εφαρμοστεί το νέο περιφερειακό χωροταξικό «θα κλείσουν, με βάση τους χάρτες, σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα υγείας» και θα περιοριστούν επενδύσεις. Επίσης, επισήμαναν ότι προβλέπεται μετεγκατάσταση για πολλές παραγωγικές επιχειρήσεις, όπως τα τέσσερα μεγάλα ξενοδοχεία της Δ. Θεσσαλονίκης, πολλά μικρότερα, βιοτεχνίες και εργαστήρια, παραγωγικές μονάδες, αποθήκες, κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις, κ.ά.
«Ακούμε καλά λόγια για διορθώσεις και αλλά ακούμε και για πισωγυρίσματα. Μα, η ΣΕΒΕΖΟ δεν τα προβλέπει αυτά, σε όλη την Ε.Ε. Επισημαίνουμε αυτά τα δύο προβλήματα επί δεκαεννιά μήνες δεν διορθώνονται και για ανησυχούμε και αγωνιούμε» είπε ο επιχειρηματίας Νίκος Φιλίππου και συνέχισε : «Το έχουν παραδεχθεί όλοι ότι είναι προβληματικό σε αυτές τις δύο παραγράφους και πρέπει να αφαιρεθούν, αλλά δεν διορθώνεται . Τι πρέπει να γίνει για να διορθωθεί; Ακούμε διάφορες κουβέντες, όχι θα σας δώσουμε παράταση, κ.τ.λ. αλλά στην Αθήνα επιλύθηκε το 2014 με νομοθεσία χωροταξίας για την χαμηλή και μέση όχληση. Μια τέτοια λύση δικαιούμεθα και εμείς. Θέλουμε επενδύσεις και ανάπτυξη, ή θέλουμε λουκέτα σε όσους μπορέσαμε να επιβιώσουμε μετά από οκτώ χρόνια κρίσης». Ο κ. Φιλίππου σημείωσε ότι η Δυτική Θεσσαλονίκη είναι η μόνη περιοχή η οποία είναι ενταγμένη σε αυτό το σχεδιασμό, ενώ εξαιρείται η Ανατολική Θεσσαλονίκη, γεγονός που επιβεβαιώνει σε απόφαση της η ΠΕΔΚΜ η οποία ζητά την αναθεώρηση του άρθρου 24. Σε ότι αφορά τη ΣΕΒΕΖΟ πρόσθεσε:
«Για τη SEVESO είναι γνωστό ότι χάρτες ερήμωσης δεν υπάρχουν ούτε στην Ε.Ε. ούτε στην Αθήνα, το ερώτημα είναι γιατί μόνο στη Δ. Θεσσαλονίκη; Είναι σκανδαλώδες». «Στην Αθήνα προτρέπεται η δραστηριότητα χαμηλής και μέσης όχλησης, εδώ απαγορεύεται, γιατί;» είπε η επιχειρηματίας Έλλη Νικολαίδου και πρόσθεσε: «Ακούμε για την προσχηματική επανεξέταση της ΣΕΒΕΖΟ. Εδώ θα ανακαλύψουμε ξανά, τα ισχύοντα της Ε.Ε. ; Μόνο για τη Δ. Θεσσαλονίκη;».
«Το να μεταφέρεις εκατοντάδες επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους προϋποθέτει να μας πούνε και το πού; Άγνωστο» είπε ο επιχειρηματίας Κώστας Χαίτογλου. «Να μας πουν το πού θα θέλουν να πάμε. Στη ΒΙΠΕΘ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οικόπεδο κενό», σημείωσε.
Τη διαβεβαίωση ότι καμία νόμιμη επιχείρηση δεν κινδυνεύει με «λουκέτο», ούτε ως προς το να μπορεί να αναπτύσσεται και να λαμβάνει άδειες, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας και Περιβάλλοντος της ΠΚΜ Κώστας Γιουτίκας. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι είναι δυνατόν να επηρεαστούν νέες επιχειρήσεις που θα αιτηθούν άδεια χρήσης γης από το δήμο, εάν αυτός δεν το διαθέτει, λέγοντας πάντως ότι η ΠΚΜ δεν έχει αρμοδιότητα για τα ρυθμιστικά των δήμων. «Αν λοιπόν στο δήμο δεν υπάρχει αυτή η χρήση γης, ναι, όντως, τότε θα υπάρχει θέμα».
«Η ΠΚΜ αποτελεί σύμμαχος σας, κάποιοι τη στοχοποίησαν, αλλά η Περιφέρεια δεν μπορεί ούτε νόμους να ν’ αναμορφώσει ούτε σχέδια των δήμων να αλλάξει» τόνισε ο κ. Γουτίκας και πρόσθεσε ότι τα συμπεράσματα της εκδήλωσης πρέπει να συζητηθούν σε τεχνική συνάντηση από κοινού με το ΤΕΕ/ΤΜΚ. «Είμαστε μαζί σας, αν το πρόβλημα είναι ο νόμος, να πιέσουμε το υπουργείο να αλλάξει τον νόμο του 2011 (3982/11) και να μη συνεχίζεται αυτή η πρακτική να δίνει παρατάσεις» συνέχισε ο κ. Γιουτίκας.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με «σωστή νομοθέτηση», για να επιλυθούν ζητήματα που έμειναν εκκρεμή μετά την κατάργηση προηγούμενων διατάξεων.
«Το περιφερειακό χωροταξικό δείχνει κατεύθυνση, αλλά δεν είναι θεσμοθετημένο, δεν υπάρχει δηλαδή αυτό για το οποίο μιλάμε» είπε εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής Χωροταξίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Δημήτρης Δούμας και συνέχισε: «Είναι γνωμοδοτήσεις, έχει κατατεθεί στα τέλη του 2015 και “κάθεται”. Γιατί; Γιατί η κυβέρνηση προφανώς σκόπευε να τα αναπροσαρμόσει ή να τα αναθεωρήσει. Δεν είναι δεσμευτικό, δεν υπάρχει τελικός υπογράφοντας. Η αντίδραση πάνω σ’ αυτό δεν μπορεί να είναι η ίδια, με το να έχει ψηφιστεί». «Η Αθήνα διατηρεί το δικαίωμα και έχει ήδη ψηφισμένο ρυθμιστικό, ενώ της Θεσσαλονίκης έχει ενσωματωθεί στο περιφερειακό πλαίσιο» συμπλήρωσε ο κ. Δούμας.
«Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι αλλαγή στο νόμο για τη βιομηχανία, ή να δοθεί και πάλι κάποια παράταση, είναι θέμα χωροταξίας, το ζητούμενο να αφαιρεθούν διατάξεις για τις μετεγκαταστάσεις και τη ΣΕΒΕΖΟ από το ΠΠΧΣΑΑ» απάντησε ο κ. Φιλίππου, σημειώνοντας ότι το ΠΠΧΣΑΑ ήδη έχει επιπτώσεις ήδη σε νέες δραστηριότητες καθώς έχει ενσωματωθεί στο νέο ΓΠΣ της Θεσσαλονίκης. «Είναι μέσα στο ΓΠΣ Θεσσαλονίκης και να σας πω πως ενσωματώθηκε. Το περιφερειακό χωροταξικό υποχρεώνει τους δήμους να λαμβάνουν υπόψη τις παρεμβάσεις του. Και για αυτό, ήδη, άρχισαν τα λουκέτα».
«Δεν είναι θέμα του ρυθμιστικού, είναι το περιφερειακό χωροταξικό. Όταν έγινε διαβούλευση δεν υπήρξε κανείς, ούτε δήμος ούτε φορείς, που να μη δήλωσαν την αντίθεση τους για τη διαγραφή αυτών των δύο παραγράφων (από το περιφερειακό χωροταξικό), που δεν είναι ούτε δέκα σειρές. Εμείς ζητήσαμε την αφαίρεση τους, όπως έγινε στην Αττική, δεν έχει γίνει εδώ και δεκαεννιά μήνες, ελπίζουμε.
ΑΠΕ