Μια, μάλλον ατυχής, κινέζικη Πρωτοχρονιά
Η ημίγυμνη Catwoman, ο Ψινάκης και τα σουβλάκια. Μια μάλλον αμήχανη Πρωτοχρονιά των Κινέζων.
Εικόνες: Άγγελος Τσεκούρας
Για δεύτερη συνεχή χρονιά γιορτάστηκε στην Θεσσαλονίκη η «κινεζική Πρωτοχρονιά» με εκδηλώσεις σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Το πρωί όλα έδειχναν πως η σημερινή ημέρα θα αποτελέσει πραγματικά την αρχή της πολυπόθητης εξωστρέφειας των διαφορετικών κοινοτήτων της πόλης και στην προκειμένη της Κινεζικής. Η επίσημη έναρξη του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς έγινε στη νότια πύλη της ΔΕΘ στις 10 το πρωί, με παρουσία λίγου κόσμου αρχικά αλλά με κάθε επισημότητα και υποστήριξη τόσο από την ΔΕΘ όσο και από τον Δήμο.
Με ομιλίες τους άνοιξαν τους εορτασμούς ο Πρόεδρος της ΔΕΘ, Αναστάσιος Τζήκας, ο αρχηγός του Γ’ Σώματος Στρατού, ο Πρέσβης της Κίνας και ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης: «Όλα τα ωραία πράγματα ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Ψινάκης εξηγώντας ότι αυτός ο εορτασμός της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς είναι μόνο η αρχή μιας προσπάθειας που σκοπό έχει να συσφίξει τις σχέσεις Ελλάδας Κίνας και να ξαναενώσει τον δρόμο του Μεταξιού.
Οι εορτασμοί μεταφέρθηκαν στην Αισώπου, την china town της πόλης όπου το πρόγραμμα ήθελε κινέζικη μουσική, μερικώς παραδοσιακή και νεανική, σόου χορού κα. με τις εκδηλώσεις να ολοκληρώνονται μετά από ώρες στην πλατεία Αριστοτέλους.
Το 2017 όπως τονίστηκε έντονα από επισήμους είναι έτος Ελλάδας-Κίνας. Θα περίμενε κανείς πως ειδικά σήμερα, αν επέλεγε να παρακολουθήσει τα δρώμενα, ότι θα συστηνόταν στην κινέζικη κουλτούρα ή έστω θα έπαιρνε μία καλή δόση από την κινεζική κοινότητα της πόλης.
Η πραγματικότητα είναι πως στο τέλος της ημέρας όλοι όσοι παρακολούθησαν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά στην Θεσσαλονίκη –και ήταν ελαφρώς περισσότεροι από πέρυσι- έμαθαν στην νότια πύλη της ΔΕΘ πως το 2017 είναι έτος Ελλάδας-Κίνας. Στην Αισώπου άκουσαν πως χτυπάει η «εμπορική καρδιά της Θεσσαλονίκης», είδαν πως το κακό οριεντάλ έχει για κάποιο λόγο κινεζικές ρίζες και γεύτηκαν σουβλάκια σε μια οδό που θύμιζε πρόωρη Τσικνοπέμπτη.
Αναρωτιούνται ακόμα τι ακριβώς είναι η «Κινεζική Πρωτοχρονιά» και τελικά ήρθαν σε αμηχανία στην Πλατεία Αριστοτέλους καθώς το μικρό δρώμενο του κινέζικου χορού με το λιοντάρι –και όχι με δράκους όπως είχε ανακοινωθεί- κατάφεραν να παρακολουθήσουν μόνο οι φωτογράφοι και τα παιδάκια που σηκώθηκαν στα χέρια των γενναίων μπαμπάδων τους.
Καμία παρέλαση, καμία κορύφωση των όποιων εκδηλώσεων. Τουναντίον το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα μεταφέρθηκε σε τρία σημεία της πόλης με τον κόσμο που παρακολουθούσε, στην καλύτερη περίπτωση να μην καταλαβαίνει τι συμβαίνει και στην χειρότερη να αποχωρεί.
Έτος Ελλάδας Κίνας το 2017 και η κινέζικη πρωτοχρονιά ως δεύτερη συνεχής διοργάνωση για τον εορτασμό της στην Θεσσαλονίκη, θα περίμενε κανείς κάτι λίγο πιο κινέζικο. Σε γεύση, αίσθηση και αισθητική. Τελικά το πιο έντονο κινέζικο στοιχεία σήμερα ήταν η στολή της κοπέλας από γνωστό κινέζικο εστιατόριο της πόλης η οποία μοίραζε προσφορές σε φυλλάδια και τα κρεμασμένα κόκκινα φανάρια.
Αν στην περσινή διοργάνωση που ήταν και η πρώτη συχωρέθηκαν αρκετές αφέλειες και παραλείψεις στη φετινή, που ενεπλάκη και η ΔΕΘ με τεράστια εμπειρία διοργανώσεων θα περίμενε κανείς κάτι πιο κοντά σε μια αυθεντική γιορτή.
Δυστυχώς όμως δεν αρκούν τα κόκκινα φανάρια και ο δράκος για να στήσεις μια κινέζικη γιορτή. Η έλλειψη γνώσης, η ελληνοποίηση της διοργάνωσης (σουβλάκια, μπαλέτα κλπ), η παρουσία του κ. Ψινάκη, ο οποίος έχει αναλάβει εθνικά την ελληνοκινεζική προσέγγιση, με χαριτωμενιές, υποβασταζόμενου από το δήμαρχο, αλλά κυρίως η παρουσία κάποιων soft porn στοιχείων (τι δουλειά έχει η cat woman και τα s/m υπονοούμενα με την Κίνα αλήθεια;) που θύμιζαν bar της Εθνικής οδού δεν συνάδουν με μια τέτοια γιορτή που όταν οργανώνεται σε μια μεγάλη πόλη της Δύσης ο κόσμος μένει άφωνος. Στη χειρότερη περίπτωση ας έβλεπαν τη Χρονιά του Δράκου σε dvd…