Θεσσαλονίκη

Η θεσσαλονικιώτικη ομάδα που διασώζει παλιά ποδήλατα

Γνωρίστε τους "Κλασικούς Ποδηλάτες".

Parallaxi
η-θεσσαλονικιώτικη-ομάδα-που-διασώζε-329196
Parallaxi

Λέξεις, εικόνες: Δημήτρης Κανονίδης

Η ομάδα “Κλασικοί Ποδηλάτες’’ είχε δημιουργηθεί αρχικά ως “Φίλοι του Κλασικού Ποδηλάτου” το 2011. Η σύσταση της ομάδας  είχε γίνει μέσα από ένα ποδηλατικό φόρουμ, από το οποίο τα μέλη μπορούσαν να ανταλλάσσουν ιδέες και γνώμες. Την ομάδα αποτελούσαν μέλη από όλη την Ελλάδα αλλά λόγω των αποστάσεων και των δύσκολων καιρών που ζούμε δεν κατάφερε να διατηρηθεί.

Τα μέλη από την Θεσσαλονίκη είχαν γίνει ήδη μια παρέα και με την προσθήκη νέων μελών  από τη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε να συνεχίσουν την προσπάθεια αυτή το 2014 σαν  “ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ’’

Την ομάδα αποτελούν οι: ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, ΤΙΜΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ καθώς και οι  ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΜΙΝΤΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ,ΠΑΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ, ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ. Στόχος της ομάδας είναι να διασώσει το παλιό ποδήλατο, αναπαλαιώνοντας και συντηρώντας ποδήλατα όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αρχική τους κατάσταση.

Η συλλογή αποτελείται από ποδήλατα εργασίας (διπλοσκέλετα), στρατιωτικά, παιδικά, τρίκυκλα, γυναικεία, κούρσες, από τις αρχές του περασμένου αιώνα (1900 και μέχρι το 1980) από Γερμανία, Αγγλία, Τσεχοσλοβακία, Σοβιετική Ένωση και Ουγγαρία.

Ανάμεσα στα ποδήλατα ξεχωρίζουν ένα BSA, σπαστό αγγλικό ποδήλατο που χρησιμοποιούσαν οι Εγγλέζοι αλεξιπτωτιστές το 1940.

Ένα γερμανικό BISMARCK –διπλοσκέλετο του 1955

Ένα εγγλέζικο HUMBER του 1967

Ένα γυναικείο PEUGEOT του 1923 με φανάρι ασετυλίνης 

Η ομάδα έχει στο ενεργητικό της πολλές υπαίθριες και μη εκθέσεις, προσπαθώντας  να προβάλει στο ευρύτερο κοινό την ιστορία του ποδηλάτου, να την θυμίσει στους παλιούς και να την μάθει στους νεότερους.

Εκθέσεις των ποδηλάτων της ομάδας έγιναν στην πόλη μας, στον Πολυχώρο WE, στο Oλυμπιακό Μουσείο, στο χώρο του ΝOESIS, ενώ τον περασμένο χειμώνα η ομάδα παρουσίασε παλιά ποδήλατα στο γυάλινο περίπτερο στην παραλία Θεσσαλονίκης, όπου υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον από τους συμπολίτες μας.

Επίσης, λαμβάνει συμμετοχή τα τελευταία χρόνια στην ετήσια εκδήλωση “tweed run Spetses” με αρκετές βραβεύσεις των ποδηλάτων της ομάδας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στη σελίδα τους, στο Facebook και στο You Tube  “Klasikoi podilates”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα