Κλείνει ο ξενώνας της ΑΡΣΙΣ για κακοποιημένα παιδιά
Κρίσιμο είναι να δοθεί λύση στο ζήτημα της χρηματοδότησης του ξενώνα.
Με λουκέτο απειλείται ο Ξενώνας Προσωρινής Φιλοξενίας Παιδιών και Εφήβων σε κίνδυνο «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος φιλοξενεί παιδιά κατόπιν εισαγγελικής εντολής, καθώς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που χρηματοδοτεί την λειτουργία του, δεν διαθέτει στον ξενώνα ποσό που να καλύπτει ούτε κατά το ένα τρίτο τα έξοδα λειτουργίας του.
Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση του υπουργείου είναι στα 80.000 ευρώ, όταν το ετήσιο κόστος λειτουργίας του ξενώνα της ΑΡΣΙΣ είναι 265.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πλέον να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις και να βρίσκεται ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο.
Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της λειτουργίας του ξενώνα οφείλεται στο γεγονός ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας «αποποιήθηκε» πρακτικά την υποχρέωση χρηματοδότησης του ξενώνα για το 2019, παραπέμποντας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς ωστόσο να έχει προβλέψει τις αναγκαίες για τον σκοπό αυτό πιστώσεις, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να έχει εξασφαλίσει μόνο το 12% του κόστους λειτουργίας του.
Σημειώνεται ότι το «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» είναι ο μοναδικός ξενώνας επείγουσας φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα που φροντίζει παιδιά, τα οποία είναι θύματα παραμέλησης, κακοποίησης, εμπορίας και διακίνησης ή που βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω δυσμενών οικογενειακών ή κοινωνικών -οικονομικών συνθηκών.
Λειτουργεί από το 2007 χρηματοδοτούμενο από κονδύλια του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του ελάχιστου απαραίτητου προσωπικού, μέρους του κόστους θέρμανσης, του κόστους της ΔΕΗ και των τηλεπικοινωνιών. Για όλες τις υπόλοιπες λειτουργικές ανάγκες ο ξενώνας βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω δωρεών και χορηγιών σε είδος και χρήματα. Στον ξενώνα εργάζονται 12 άνθρωποι, με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης και το κενό στη μισθοδοσία τους καθώς και στις ασφαλιστικές τους εισφορές είναι πολύμηνο.
Υπενθυμίζεται επιπλέον, ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Ξενώνας της ΑΡΣΙΣ έκλεισε την πόρτα του σε νέες εισαγωγές παιδιών, αδυνατώντας πλέον να ανταποκριθεί στα αιτήματα της εισαγγελίας Ανηλίκων, καθώς και δημοσίων κοινωνικών υπηρεσιών για εισαγωγές παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτό τη στιγμή που παιδιά, τα οποία είχαν πέσει θύματα κακοποίησης, είχαν εγκαταλειφθεί ή οι γονείς τους αδυνατούσαν να τα φροντίσουν, παρέμειναν στο σπίτι τους ή σε δημόσια νοσοκομεία, αν και ήταν επείγουσα ανάγκη η μεταφορά τους σε ασφαλές περιβάλλον. Καθώς και όταν βρίσκονταν σε εκκρεμότητα αιτήματα για μεταφορά παιδιών από όλη τη Βόρεια Ελλάδα στον ξενώνα. Παράλληλα, υποβάλλονται καθημερινά νέα αιτήματα στην κοινωνική υπηρεσία του ξενώνα.
Οι νέες εισαγωγές σταμάτησαν επειδή το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν είχε δώσει καμία σαφή απάντηση για το κόστος λειτουργίας του ξενώνα για το 2019, που φιλοξενεί θύματα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, εμπορίας και διακίνησης, παιδιά με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής.
Το ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας του «Σπιτιού της ΑΡΣΙΣ» θα σημαίνει απουσία της μοναδικής δομής βραχείας φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα που εξυπηρετεί κάθε χρόνο περισσότερα από 70 παιδιά σε κίνδυνο, θα οδηγήσει σε αναγκαστική μετακίνηση τα παιδιά που φιλοξενούνται στον ξενώνα, θα αφήσει άνεργους τους εργαζόμενους, θα ακυρώσει την πολυετή, αδιάκοπη, ουσιαστική και αποτελεσματική συμβολή της ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στον ευαίσθητο τομέα της Παιδικής Προστασίας.
Να σημειώσουμε ότι το 2019 δημιουργήθηκε Δίκτυο Συνεργασίας για τη Φροντίδα Παιδιών σε Κίνδυνο με πρωτοβουλία του Τμήματος Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκη και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην υλοποίηση του οποίου η συμβολή του «Σπιτιού της ΑΡΣΙΣ» είναι καθοριστικός.
Όπως τόνισε το Τμήμα Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σε έγγραφό του προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τον Αύγουστο του 2019, ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας του ξενώνα οδηγεί στην «ακύρωση όλης της προσπάθειας που πραγματοποιήθηκε με τη θέσπιση του Δικτύου Συνεργασίας για τη Φροντίδα Παιδιών σε Κίνδυνο, η οποία απέδωσε και συνεχίζει να αποδίδει καρπούς, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει πλέον κανένα παιδί που να παραμένει για περισσότερο από 48 ώρες σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης αναμένοντας την τοποθέτησή του σε δομή, με ό,τι συνεπάγεται αυτό πρωτίστως για την προστασία και ευημερία των ανηλίκων, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων».
Μέχρι σήμερα στο «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 300 παιδιά και έφηβοι με μέσο χρόνο παραμονής τα τρία έτη. Επιδίωξη της ΑΡΣΙΣ είναι τα παιδιά να συνδέονται με το οικογενειακό τους περιβάλλον και να επιστρέφουν σε αυτό, εφόσον έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες, πάντα με γνώμονα την εξασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος του κάθε παιδιού.
Κρίσιμο είναι να δοθεί λύση στο ζήτημα της χρηματοδότησης του ξενώνα, που αλλιώς σύντομα θα οδηγηθεί στη διακοπή λειτουργίας.