Κλείνει ο «Μήνυμα 107.7» – Άλλη μια χαμένη ραδιοφωνική ευκαιρία

Κλείνει ένας σταθμός με μεράκι, ποιότητα και προσωπικότητα. Και είναι κρίμα.

Parallaxi
κλείνει-ο-μήνυμα-107-7-άλλη-μια-χαμένη-ρ-497824
Parallaxi

«Βροχή» πέφτουν οι δυσάρεστες ειδήσεις σε ό, τι αφορά το ραδιοφωνικό τοπίο της Θεσσαλονίκης. Μετά το κλείσιμο του Republic 100.3 και τη μετατροπή του σε σταθμό με ελληνική ελαφρολαϊκή μουσική (δείτε: Έκλεισε ο Republic 100.3 – Το επίσημο μήνυμα στο Facebook), σειρά έχει ο Μήνυμα 107.7 ο οποίος μας αποχαιρετά καθώς μετατρέπεται η συχνότητα του σε πολιτικό – ειδησεογραφικό ραδιόφωνο.

Ο σταθμός με την έντεχνη ελληνική μουσική, που ξεκίνησε την πορεία του στα ερτζιανά το καλοκαίρι του 2017, κλείνει αιφνιδιαστικά τα μικρόφωνά του καθώς πουλήθηκε και σύντομα θα αποτελέσει ένα άλλο ραδιόφωνο, με άλλη αισθητική, με άλλον κοινωνικοπολιτικό προσανατολισμό.

«Ο Μήνυμα 107.7 αγαπά την καλή ελληνική μουσική. Πηγαίνει σε συναυλίες, αγαπά τον πολιτισμό, ψάχνει το τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, ψάχνει το παλιό αλλά και το καινούριο ελληνικό τραγούδι και με τις εκπομπές των παραγωγών του ενημερώνει το κοινό στην κεντρική Μακεδονία (αλλά με το ίντερνετ πλέον και σε όλο τον κόσμο) για κάθε τι όμορφο και ενδιαφέρον που συμβαίνει γύρω μας και πρέπει να προβληθεί». Αυτό ήταν το καλωσόρισμα του «Μήνυμα» στη σελίδα του στο Facebook.

Μέσα σε δύο χρόνια ο σταθμός κατάφερε να αγαπηθεί από μεγάλη μερίδα του κοινού της πόλης, από ανθρώπους που αναζητούν κάτι διαφορετικό να ακούσουν μέσα στη μέρα τους, παραγωγούς με άποψη και μουσική με σφραγίδα ποιότητας.

Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του «Μήνυμα 107.7», κομμάτια της ταυτότητάς του, είναι: Κωστής Ζαφειράκης, Άκης Σακισλόγλου, Μαίρη Μανζιέρη, Δημήτρης Ιατρού, Αθηνά Τερζή, Κώστας Μάντης, Πάνος Τσαχουρίδης, Κατερίνα Μαυροφρύδου, Μαρία Ζαμπέτη, Νίκος Θεοδωράκης, Βαγγέλης Παπαχρήστος.

Στο ξεκίνημα του «Μήνυμα 107.7», ο Άκης Σακισλόγλου ως διευθυντής του και η Αθηνά Τερζή ως παραγωγός και ένα από τα ιδρυτικά μέλη είχαν μιλήσει στην Parallaxi για αυτό το εγχείρημα:

Μεταξύ άλλων, είχαν πει:

Αθηνά Τερζή: «Στον ΜΗΝΥΜΑ 107.7 πιάνουμε την ουσία του ραδιοφώνου από την αρχή. Τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεσή μας. Αρμονία και φως. Και να θέλεις να κρυφτείς είναι αδύνατο. Διάτρητο μέσο. Σε ακούν και σε αντιλαμβάνονται όλοι. Τις χαρές και τις λύπες σου. Κι είναι αυτό το ταίριασμα φωνής και μουσικής, που θα γοητεύει πάντα. Της γλυκιάς προσμονής στο πιο παλιό όνειρο. Μια επικοινωνία πρωταρχική, που χωράει στο αυτί, αεικίνητη και άμεση. Σε κρατά σε εγρήγορση για να αφουγκραστείς και τον πλέον ανεπαίσθητο ήχο. Είναι όμως και η δυνατότητα να αντιλαμβάνεσαι την εποχή σου και να δίνεις φόρα στο νεότερο».

Άκης Σακισλόγλου: «Ένας ακροατής μόνον να υπάρχει είναι αρκετός για να ανοίξουμε μικρόφωνο, για να τον ψάξουμε, για να τον κάνουμε να μας πάρει τηλέφωνο. Κι αυτό που θα ακούσει θα ξέρει ότι είμαστε εμείς. Οι μουσικές και ο λόγος μας είναι στοιχεία ταυτότητας. Είμαστε αυτό που ακούμε κι αυτό που λέμε».

Από τότε, γνωστοί παραγωγοί όπως ο Κωστής Ζαφειράκης, ο Νίκος Θεοδωράκης και πολλά νέα παιδιά έκαναν εκεί εκπομπές με αγάπη για το ελληνικό τραγούδι και τον πολιτισμό στηρίζοντας σημαντικές συναυλίες και δρώμενα της πόλης.

ΔΕΙΤΕ: Ο ΜΗΝΥΜΑ 107.7 «έχει κάτι να σου πει» 

Είναι πολύ κρίμα που στη Θεσσαλονίκη δεν βρίσκουν κατάλληλο έδαφος για να ευδοκιμήσουν εναλλακτικά ραδιόφωνα. Ο χάρτης, δυστυχώς, συνεχίζει να διαμορφώνεται από σταθμούς με σκυλάδικα και λαϊκοπόπ, από σταθμούς με αναμασημένες λίστες τραγουδιών και μοτίβα που επαναλαμβάνονται.

Ενώ στην Αθήνα ανάλογες προσπάθειες φτιαγμένες από παρέες με μεράκι βρίσκουν το δρόμο τους, στη Θεσσαλονίκη κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και είναι εις βάρος της πόλης και της συνολικής/συλλογικής μας εντύπωσης για αυτήν.

Από την εποχή του Ράδιο Ανατολικός, του Ράδιο-Ράδιο, του 88,5 και τόσων άλλων προσπαθειών που ακολούθησαν για διαφορετικά ραδιόφωνα στην πόλη ζήσαμε δυστυχώς μόνο ναυάγια αφού φάνηκε πως η ραδιοφωνική αγορά της δεν σηκώνει τέτοιες προσπάθειες. Έτσι στη μπάντα μένει πια μόνο ο 958 fm της ΕΡΤ3, που ευτυχώς ως κρατικό ραδιόφωνο συνεχίζει το μοναχικό του δρόμο 25 χρόνια τώρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα