Κοινωνικά Φροντιστήρια: «Ανάσα» για γονείς, πολύτιμη βοήθεια για μαθητές
Μπροστά σε έναν οικονομικά ασφυκτικό χειμώνα οι γονείς δεν θέλουν να κάνουν εκπτώσεις στην εκπαίδευση των παιδιών τους και αναζητούν όλες τις διαθέσιμες λύσεις
Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές, επιστροφή και στην αγωνία των γονιών για την πορεία και τις επιδόσεις των παιδιών τους στα σχολεία.
Με έναν, προ των πυλών, οικονομικά ασφυκτικό χειμώνα, οι γονείς δεν θέλουν να κάνουν εκπτώσεις στην μάθηση των παιδιών τους.
Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα ή δεν τους περισσεύουν για να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιο φροντιστήριο ή να τους κάνουν ιδιαίτερα.
Χείρα βοηθείας στους γονείς, αλλά και πολύτιμη στήριξη στους μαθητές παρέχουν δήμοι της Θεσσαλονίκης μέσω των κοινωνικών φροντιστηρίων που διαθέτουν, αλλά και εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Πολύτιμοι αρωγοί στέκονταν τα προηγούμενα χρόνια και οι Ιεροί Ναοί της πόλης που όμως λόγω του κορονοϊού και των αυστηρών μέτρων που υπήρχαν για τη μη διάδοση της πανδημίας, είχαν αναστείλει την λειτουργία της δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας.
Στους δήμους Κορδελιού – Ευόσμου και Παύλου Μελά οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει ήδη με το ενδιαφέρον των γονιών να είναι έντονο.
Η φοίτηση άλλωστε στα τμήματα αυτά είναι δωρεάν, με την ένταξη των μαθητών στο πρόγραμμα να γίνεται (ανάλογα με τον Δήμο) χωρίς κριτήρια ή να εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των γονέων – κηδεμόνων τους το οποίο συνεκτιμάται με την οικογενειακή κατάσταση (πολυτεκνία, μονογονεϊκότητα), την ανεργία των γονέων, κοινωνικά προβλήματα και αναπηρία.
«Θα ξεπεράσουμε τους περσινούς αριθμούς»
Από τις 25 Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές στο κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου που για 10η σχολική χρονιά στηρίζει έμπρακτα την μαθητική κοινότητα και με στόχο να καλύψει τις πολλαπλές ανάγκες των μαθητών.
Το κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου παρέχει δωρεάν πρόσθετη διδακτική υποστήριξη σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις και θα λειτουργήσει στα εξής σχολεία:
Διαπολιτισμικό Λύκειο Ευόσμου (Πηνειού 3) για μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου και 1ο Λύκειο Ελευθερίου Κορδελιού ( Παπάγου 40) για μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου.
«Οι αιτήσεις είναι ήδη αρκετές. Θα ξεπεράσουμε τον αριθμό των 90 μαθητών που την προηγούμενη σχολική χρονιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Σε αυτό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας που υπάρχει σε πολλά νοικοκυριά» σημειώνει στην parallaxi ο αντιδήμαρχος Παιδείας Κορδελιού – Ευόσμου, κ. Σταυρίδης.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση εγγραφής που είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο:
http://www.kordelio-evosmos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=8954&Itemid=706
και να την αποστείλουν σκαναρισμένη με υπογραφή στο : [email protected]
Έγινε θεσμός
Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν γονείς για την εγγραφή των παιδιών τους στο κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Παύλου Μελά.
Η όλη προσπάθεια αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της αλληλέγγυας παιδείας που γεννήθηκε μέσα στην κρίση και υποστηρίζεται εξ ολοκλήρου από το Τμήμα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η λειτουργία του στοχεύει στη δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε:
α) μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σχολική τους επίδοση,
β) απόφοιτους Λυκείου που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
γ) μαθητές δημοτικών σχολείων που αντιμετωπίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (π.χ. δυσλεξία, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα, κλπ) ή με ενδείξεις μαθησιακών δυσκολιών,
δ) παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που χρήζουν λογοθεραπευτικής παρέμβασης μέσω εξατομικευμένου προγράμματος και δομημένων δραστηριοτήτων.
Δικαίωμα συμμετοχής στο Κοινωνικό Φροντιστήριο έχουν οι μαθητές – κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά που φοιτούν σε σχολεία του Δήμου και η ένταξή τους στο πρόγραμμα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των γονέων – κηδεμόνων τους το οποίο συνεκτιμάται με την οικογενειακή κατάσταση (πολυτεκνία, μονογονεϊκότητα), την ανεργία των γονέων, κοινωνικά προβλήματα και αναπηρία.
Τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας θα διαρκέσουν έως το τέλος της εξεταστικής περιόδου και θα πραγματοποιούνται δωρεάν, απογευματινές ώρες, από εκπαιδευτικούς του προγράμματος Κοινωφελούς απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε σχολικές αίθουσες και στο κτίριο όπου στεγάζεται η Κοινωνική Υπηρεσία, Λήμνου 2, Νικόπολη.
Όσον αφορά την κατάρτιση του προγράμματος, αυτό θα διαμορφωθεί ανάλογα με τον αριθμό αιτήσεων των ενδιαφερομένων γονέων και τα μαθήματα που θα ζητηθούν.
Οι αιτήσεις συμμετοχής των μαθητών υποβάλλονται τις ημέρες Δευτέρα – Παρασκευή και ώρες 8.00 – 14.00 στο Τμήμα Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Λήμνου 2, Σταυρούπολη (Νικόπολη)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:
2310 020185, 2310 020196
Εκπαιδευτικοί και μαθητές ενώνουν τις δυνάμεις τους
Το κοινωνικό φροντιστήριο «Ελλήνιον» θα λειτουργήσει και το σχολικό έτος 2022-23 στους χώρους του κτηρίου Φάρος, Εθνικής Αμύνης 22.
«Με την κρίση πάρα πολλά προβλήματα προέκυπταν καθώς πολλοί γονείς έχαναν τη δουλειά τους και δεν μπορούσαν να στείλουν τα παιδιά τους στο φροντιστήριο. Θελήσαμε, λοιπόν, να το ξεκινήσουμε», εξηγούσε πέρσι στην parallaxi η οργανώτρια του κοινωνικού φροντιστηρίου και φιλόλογος, Θεοδώρα Λειψιστινού.
Στο κοινωνικό φροντιστήριο, που βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, θα δώσουν και φέτος καθημερινά τη δική τους σκληρή μάχη μια σειρά από δασκάλους και καθηγητές όλων των βαθμίδων, που θα σταθούν πολύτιμοι αρωγοί στην εκπαιδευτική πορεία των παιδιών.
«Το Ελλήνιον, μου προσέφερε πολύτιμες γνώσεις στα μαθήματα της κατεύθυνσης που επέλεξα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο», είχε πει στην parallaxi ο Παναγιώτης Παπαχρήστος.
Ο Παναγιώτης, προπτυχιακός φοιτητής πλέον, μαθήτευσε στο φροντιστήριο μεταξύ 2018 και 2019 με στόχο τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και τα κατάφερε.
Και η Mαρία Παπούλα, όμως, που φοίτησε μεταξύ 2019- 2020 στο φροντιστήριο και πέρασε επίσης στην πρώτη της επιλογή, την Ποιμαντική και Κοινωνική Θεολογία στο ΑΠΘ, αναφέρει: «Το φροντιστήριο είναι πάρα πολύ καλό, εφάμιλλο των υπολοίπων. Έχει πάρα πολύ καλούς καθηγητές. Εγώ πέρασα στη σχολή παρότι ήμουν σε μεγάλη ηλικία και ήταν πιο δύσκολο για εμένα. Και το παιδί που έκανε την έκθεση και το παιδί που έκανε τα αρχαία και η κυρία Λειψιστινού ήταν εξαιρετικοί». Η κ. Παπούλα συστήνει με τη σειρά της το φροντιστήριο λέγοντας στα παιδιά: «Να μη φοβηθούν ότι είναι κατώτερης ποιότητας επειδή δεν είναι επί πληρωμή».
Έμπρακτη στήριξη
Ο Δήμος Λαγκαδά σε συνεργασία με Κέντρα Ξένων Γλωσσών του Δήμου συνεχίζει να προσφέρει υποτροφίες σε παιδιά των οποίων οι οικογένειες έχουν χαμηλό εισόδημα.
Το φετινό πρόγραμμα υποτροφιών αφορούσε τη συνέχιση στην επόμενη τάξη των παιδιών που ήδη φοιτούν από πέρυσι με υποτροφία και έχουν επιτυχώς ολοκληρώσει τη φοίτηση τους.
Επίσης, φέτος ανοίξει νέες θέσεις για παιδιά γεννημένα τα έτη 2012, 2013, 2014. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχουν εγγραφεί σε οποιοδήποτε Κέντρο Ξένων Γλωσσών και να είναι δημότες κάτοικοι του Δήμου Λαγκαδά.
Οι αιτήσεις συμμετοχής έληξαν στις 3 Σεπτεμβρίου.