Κοινωνικός Άτλαντας Θεσσαλονίκης: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα που προσκαλεί σε ενεργό συμμετοχή των πολιτών

Ο Κοινωνικός Άτλας Θεσσαλονίκης θα είναι μια δυναμική ψηφιακή πλατφόρμα με κείμενα, χάρτες, φωτογραφίες και διαγράμματα για όλη την πόλη

Parallaxi
κοινωνικός-άτλαντας-θεσσαλονίκης-η-ν-857217
Parallaxi

Ο Κοινωνικός Άτλαντας Θεσσαλονίκης αποτελεί το νέο εγχείρημα της πόλης, και προσκαλεί τους πολίτες σε ενεργή συμμετοχή τους, μέσα από τα εργαστήρια που οργανώνει, με σκοπό, μέσω μιας ανοιχτής διαδικτυακής πλατφόρμας, να συλλέξει, να αναδείξει και να δημοσιοποιήσει θέματα που αφορούν τον αστικό χώρο και την ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης.

Η οργάνωση ανήκει στον Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, στην προσπάθεια εντάχθηκε και η Ερευνητική Ομάδα για τις Πόλεις του Ευρωπαϊκού Νότου, ενώ το έργο έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ-Γραφείο Θεσσαλονίκης.

Δείτε αναλυτικά τι περιέχει: 

Το έργο: Ο Κοινωνικός Άτλας Θεσσαλονίκης θα είναι μια δυναμική ψηφιακή πλατφόρμα με κείμενα, χάρτες, φωτογραφίες και διαγράμματα για όλη την πόλη, από τις γειτονιές μέχρι το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα. Θα συμβάλει στην παραγωγή νέας γνώσης για τη Θεσσαλονίκη μέσα από τη συστηματική οργάνωση και παρουσίαση τεκμηριωμένου υλικού, ενώ θα μοιράζεται αυτή τη γνώση τόσο με το εξειδικευμένο όσο και με το ευρύτερο κοινό με τρόπο απλό, προσιτό και συμπεριληπτικό. Μέσα απ’ αυτή τη συγκέντρωση, παρουσίαση και διάχυση του υλικού για την πόλη, φιλοδοξεί στα χρόνια που έρχονται να καταστεί μια αξιόπιστη πηγή έγκυρων πληροφοριών.

Το περιεχόμενο: Το περιεχόμενο του Κοινωνικού Άτλαντα οργανώνεται σε άρθρα-λήμματα, τα οποία δημοσιεύονται κατόπιν αξιολόγησης από επιστημονική συντακτική επιτροπή, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε χάρτες, χαρτογραφήσεις και άλλες οπτικοποιήσεις του αστικού χώρου. Οι ειδικότερες θεματικές περιοχές του Άτλαντα είναι οι άνθρωποι και η κοινωνική συγκρότηση της πόλης, η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά, οι τέχνες και οι αστικές κουλτούρες, η οικονομία και η παραγωγή, η οικολογία και το περιβάλλον, η κατοικία και το δομημένο περιβάλλον, ο σχεδιασμός, οι υποδομές και η ανάπτυξη, ο δημόσιος χώρος και η κοινωνία των πολιτών. Οι χρήστες και οι χρήστριες μπορούν να πλοηγούνται ελεύθερα στις επιμέρους θεματικές κατηγορίες του Άτλαντα, να διαβάζουν τα άρθρα online ή και να τα αποθηκεύουν σε μορφή pdf με ταυτότητα ηλεκτρονικού επιστημονικού περιοδικού.

Φορείς: Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η διαχείριση του Άτλαντα ανήκουν στον Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ στον οποίο εντάσσεται η Ερευνητική Μονάδα για τις Πόλεις του Ευρωπαϊκού Νότου (http://southeuropean-cities.arch.auth.gr/el). Το έργο έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης.

Χρονοδιάγραμμα: Πρόκειται για το δεύτερο εργαστήριο που διοργανώνουμε με τη συμμετοχή προσώπων και φορέων της πόλης. Το πρώτο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τον Ιούνιο του 2024. Στα τέλη του χρόνου προγραμματίζουμε μια μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση για να γνωστοποιήσουμε στην πόλη τη διαδικτυακή\ έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Άτλαντα Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχα εγχειρήματα:

Ο Άτλαντας εμπνέεται από και διασυνδέεται με τα παρακάτω αντίστοιχα εγχειρήματα: ● Κοινωνικός Άτλαντας Αθήνας, https://www.athenssocialatlas.gr/ ● Atlas Global Network, https://www.atlasglobalnetwork.com/ ● Atlas Social de la Metropole Nantaise, https://asmn.univ-nantes.fr/ ● Urban Social Atlas Öresund, https://www.urbatlas.eu/en/home/ Το εργαστήριο: Σκοπός του συμμετοχικού εργαστηρίου είναι μια πρώτη ενημέρωση προσώπων και φορέων της Θεσσαλονίκης για τον Κοινωνικό Άτλαντα, καθώς και η διερεύνηση τρόπων με τους οποίους θα ήθελαν και θα μπορούσαν οι ίδιοι να συμβάλουν. Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου οι υπεύθυνοι του Κοινωνικού Άτλαντα Θεσσαλονίκης θα προσφέρουν στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες ενημέρωση για το έργο και πληροφορίες για διάφορες πτυχές του, ενώ στο δεύτερο θα ακούσουν τις δικές τους ιδέες και προσδοκίες για τον εμπλουτισμό του περιεχομένου και των προσεγγίσεων του Κοινωνικού Άτλαντα.

Πληροφορίες εργαστηρίου: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024, ώρα 10:00-13:00. Χώρος: Law to Impact (Ολύμπου 17, Θεσσαλονίκη). Δείτε το χάρτη!

RSVP: Παρακαλούμε επιβεβαιώστε τη συμμετοχή σας στη διεύθυνση [email protected] έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2024.

Επικοινωνία: Για τυχόν διευκρινίσεις παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Λουκά Τριάντη, επίκ. καθηγητή ΤAM ΑΠΘ (τηλέφωνα: 2310995492, 6973691404).

Πρόγραμμα Εργαστηρίου

10:00 – 10:30 Προσέλευση και Εγγραφές 10:30 – 10:45 Εισαγωγή και Παρουσίαση Κοινωνικού Άτλαντα Θεσσαλονίκης ,Σύντομος χαιρετισμός από τον Μιχάλη Γουδή (Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ) Παρουσίαση του Κοινωνικού Άτλαντα Θεσσαλονίκης από την Χάρι Χριστοδούλου (ΑΠΘ) 10:45 – 11:25 Μέρος Α: Παρουσίαση Πτυχών του Κοινωνικού Άτλαντα Θεσσαλονίκης Παρουσίαση τριών πτυχών μέσω της μεθοδολογίας Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη Βίβιαν Κούνιο (Ίδρυμα Μπελ), Λουκάς Τριάντης (ΑΠΘ), Κώστας Χελιώτης (συνεργάτης ΑΠΘ) 11:25 – 11:45 Διάλειμμα για καφέ 11:45 – 12:45 Μέρος Β: Διερεύνηση Συμβολών και Συνεργασιών Διατύπωση απόψεων και πιθανές προτάσεις για τρόπους και τομείς συνεργασίας μέσω της μεθοδολογίας Καφέ του Κόσμου Εύη Αθανασίου (ΑΠΘ), Βασίλης Πάγκαλος (Ίδρυμα Μπελ), Χάρις Χριστοδούλου (ΑΠΘ) 12:45 – 13:00 Συμπεράσματα – Επόμενα Βήματα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα