Κόκκινο σκαθάρι που «τρώει» φοίνικες εντοπίστηκε στο κέντρο
Για πρώτη φορά, στο κέντρο της πόλης.
«Απόβαση» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έκανε το κόκκινο σκαθάρι, ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών, που «κατέφαγε» ήδη έναν φοίνικα στο πανεπιστημιακό campus.
Η πρώτη επίσημη καταγραφή για προσβολή στο κέντρο της πόλης από το σκαθάρι «Rhynchophorus ferrugineus» έγινε από το Γραφείο Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και αφορούσε έναν φοίνικα που βρίσκεται μπροστά στην είσοδο της Θεολογικής.
«Περιστατικά προσβολής σε φοίνικες υπάρχουν εδώ και χρόνια σε όλη την Ελλάδα και φυσικά και στον νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και στη Χαλκιδική όπου υπάρχουν πολλοί φοίνικες. Ωστόσο, στο κέντρο της πόλης το παρατηρούμε πρώτη φορά» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιάννης Τσουγκράκης, από το Γραφείο Περιβάλλοντος, ο οποίος εντόπισε τον ξερό φοίνικα και ειδοποίησε το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
«Ακολουθήθηκε όλη η προβλεπόμενη διαδικασία, μεταβήκαμε δηλαδή στην πανεπιστημιούπολη και καταγράψαμε την προσβολή του φοίνικα από το κόκκινο σκαθάρι. Στη συνέχεια, θα εκριζώσουμε, απομακρύνουμε και καταστρέψουμε τον ξεραμένο φοίνικα, ενώ θα ενημερωθεί για το περιστατικό και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Βαϊτσόπουλος από το συγκεκριμένο Τμήμα της Περιφέρειας.
Όπως διευκρίνισε, πάντως, το σκαθάρι, ναι μεν πετάει και μπορεί να προσβάλει άλλους φοίνικες, όμως λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτήν την εποχή, το έντομο δεν είναι ενεργό. Παράλληλα, όσοι έχουν φοίνικες και κυρίως τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στις παρυφές της πόλης έχουν ενημερωθεί για το κόκκινο σκαθάρι, προκειμένου να προβούν σε προληπτικούς ψεκασμούς με βιολογικά σκευάσματα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ