Κομμάτια να γίνει;

Εικόνες: Φίλοι της Νέας παραλίας Δύο είναι τα σήμματα κατατεθέντα της Νέας Παραλίας. Οι ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και το Φεγγάρι στην Ακτή του Παύλου Βασιλειάδη. Τα φεγγάρια του στόλισαν τον Θερμαϊκό κόλπο όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, την ακτή της Σάνης στο Sani Festival, του Porto Valitsa, αλλά και τη θάλασσα και στο […]

Parallaxi
κομμάτια-να-γίνει-35660
Parallaxi
fegg.jpg

Εικόνες: Φίλοι της Νέας παραλίας

Δύο είναι τα σήμματα κατατεθέντα της Νέας Παραλίας. Οι ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και το Φεγγάρι στην Ακτή του Παύλου Βασιλειάδη. Τα φεγγάρια του στόλισαν τον Θερμαϊκό κόλπο όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, την ακτή της Σάνης στο Sani Festival, του Porto Valitsa, αλλά και τη θάλασσα και στο κοσμοπολίτικο Σεν Τροπέ. Ο Παύλος Βασιλειάδης, ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης επανήλθε μέσω των Δημητρίων, στον δημόσιο χώρο, το 2010: στόλισε πάρκα με τα μεταλικά λουλούδια του, την ψαραγορά με τους πλανήτες του, το γυμνό μπετόν του νέου δημαρχείου με τους αστερισμούς του και φώτισε την ακτή του Θερμαϊκού με το μισοφέγγαρό του. Η εγκατάσταση «Φεγγάρι στην ακτή» είναι έργο από ανοξείδωτο μέταλλο επιζωγραφισμένο με χρώμιο, ύψους 3,80 μ.. Η φύση- ο απόλυτος καλλιτέχνης- χτες συντρόφεψε το γλυπτό με μια παράλληλη καμπύλη. Αυτή του ουράνιου τόξου.

Εικόνα: Θοδωρής Καρανίκας

Κάνοντας μια βόλτα Νέα Παραλία, ο γλύπτης του έργου είδε τι συνέβαινε και ειδοποίησε τον αρχιτέκτονας που τη σχεδίασε, Πρόδρομο Νικηφορίδη που με τη σειρά του ειδοποίησε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θανάση Παππά, πως το Φεγγαράκι, έργο του Πάνου Βασιλειάδη, σήμα κατατεθέν της ξύλινης εξέδρας της ήταν έτοιμο να φύγει στη θάλασσα και να ταξιδέψει… Ο σχιζοφρενής βάνδαλος με τη λίμα ή το πριόνι είχε κάνει καλή δουλειά. Πριόνισε τη βάση του που ήταν σχεδόν έτοιμη να αποχωριστεί από το γλυπτό το οποίο αν δεν το είχαν προλάβει θα γινόταν σχεδία που θα ταξίδευε στη θάλασσα. Η επέμβαση του Δήμου ήταν ταχύτατη και το Φεγγάρι σώθηκε όμως η βεβήλωση κάθε έννοιας δημόσιου χώρου από μέρος των πολιτών αυτής της πόλης είναι πρωτοφανής. Στο κόσμημα της, τη Νέα Παραλία η εικόνα συχνά πυκνά μοιάζει εικόνα καταστροφής. Ας θυμηθούμε τις καταγγελίες των Φίλων της Νέας Παραλίας. 

Η χρονιά που έφυγε μας χάρισε μια πανέμορφη παραλία της οποίας ο σχεδιασμός βραβεύτηκε και προβλήθηκε σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αναπλάσεις που σχεδιάστηκε με προσοχή και ευαισθησία, ωστόσο δεν αποφεύχθηκαν λάθη και παραλείψεις στην κατασκευή της που γίνονται φανερές με το πέρασμα του χρόνου, όπως αδικαιολόγητες φθορές, «μπαλώματα», ξεραμένα δέντρα και θάμνοι, σκουπίδια στα παρτέρια, εκτεταμένη σκουριά σε όλα τα μεταλλικά στοιχεία, γκράφιτι, κομμάτια του εργοτάξιου που παραμένουν, όπως και πινακίδες, συντριβάνια και βρύσες που δεν λειτουργούν, φθορές στα παγκάκια, κατεστραμμένες σχάρες κ.ά.

Οι δύο διαδοχικές αναπλάσεις του παραλιακού μετώπου έδωσαν μια σημαντική «ανάσα» στο δημόσιο χώρο της πόλης, λειτούργησαν προσθετικά στην εικόνα της Θεσσαλονίκης και έχουν αγαπηθεί από τους χιλιάδες πεζούς και ποδηλάτες που διέρχονται καθημερινά όλες τις ώρες της ημέρας. Σ’ένα έργο αυτού του μεγέθους, που προορίζεται να εξυπηρετήσει την πόλη για τις επόμενες δεκαετίες, οι μεγάλες εκπτώσεις (που έγιναν στα υλικά κατασκευής) σημαίνουν μεγάλο κόστος τα επόμενα χρόνια και φυσικά απαιτούν και συχνότερη και πιο επιμελή συντήρηση.

Πρόσφατη απόδειξη της αμέλειας φύλαξης, επίβλεψης και συντήρησης της Νέας Παραλίας η καταστροφή του γλυπτού του Γιώργου Ζογγολόπουλου «Τρεις κύκλοι» που επί μέρες κανείς από την πλευρά του Δήμου δεν πήρε είδηση.

Οι φίλοι της Νέας Παραλίας έστειλαν ήδη, από τις αρχές του Γενάρη, ένα ολοκληρωμένο memο με την καταγραφή των φθορών που χρειάζονται άμεση επέμβαση από τα συνεργεία του δήμου στον Αντιδήμαρχο Θανάσση Παππά, αλλά προς το παρόν δεν έχει επιληφθεί κανείς για την αποκατάσταση των όσων καταγράφονται στις εικόνες. Χθες έγιναν οι σχετικές καταγγελίες από την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο. Η συνέχεια άγνωστη.

Τα παρτέρια απέναντι από τις Ομπρέλες

Ανάμεσα στον Κήπο του Απογευματινού Ήλιου και το Μακεδονία Παλλάς υπάρχει ακόμα περίφραξη με κοντέινερ του εργοτάξιου που δυσκολεύει την κίνηση των πολιτών, είναι συνήθως ανοιχτή από την πλευρά του πλακόστρωτου και κλειστή από την πλευρά της Μεγ. Αλεξάνδρου.

Υπάρχει κάποιος λόγος που 14 μήνες μετά την παράδοση του έργου οι πινακίδες του εργοταξίου παραμένουν να σκουριάζουν απέναντι από τις Ομπρέλες;

Το 80% των δέντρων της πλατείας του Αλέξανδρου (Αριές) έχουν ξεραθεί και δεν έχουν αντικατασταθεί, ενώ δεν λειτουργούν τα επιδαπέδια συντριβάνια εδώ και πολλούς μήνες

Κήπος των Ρόδων: Δεν έχουν αντικατασταθεί τα ξύλα που αφαίρεσαν κάποιοι.

Αυτοσχέδιος μηχανισμός κάλυψης επιδαπέδιου φωτιστικού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα