Κορδελιό: Κλειστό λόγω κινδύνου κατάρρευσης ένα Κέντρο «φάρος» εκπαίδευσης για όλη τη χώρα
«Κίνδυνος κατάρρευσης, Προσοχή στα τζάμια» - Ένα βιοκλιματικό κτίριο για το οποίο οι δημοτικές αρχές και το υπουργείο γύρισαν την πλάτη
Έπρεπε να φτάσουμε στο… παρά πέντε ενός ατυχήματος για να έρθει στο προσκήνιο το ζήτημα σχετικά με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευθέριου Κορδελιού το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί με απόφαση του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου για λόγους ασφαλείας καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της στέγης.
Ένα δοκάρι που έπεσε ήταν η αφορμή για να ξεδιπλωθεί μια σειρά σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κτίριο εξωτερικά, μιας και εσωτερικά παραμένει λειτουργικό αν και έχει να βαφτεί σχεδόν 15 χρόνια.
Τα προβλήματα προέκυψαν στη στέγη του κτιρίου, καθώς υπάρχει ένα φυτεμένο δώμα, με αποτέλεσμα τα τζάμια του θερμοκηπίου στην είσοδο να έχουν ραγίσει και να είναι άκρως επικίνδυνα, ενώ σοβάδες πέφτουν σε αρκετά σημεία.
Να σημειωθεί ότι στο κτίριο έχουν πρόσβαση πλέον μόνο οι εργαζόμενοι που εισέρχονται και εξέρχονται από αυτό από την πόρτα εξόδου.
Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Ελευθερίου – Κορδελιού, είναι το μοναδικό στην Θεσσαλονίκη που εδώ και 30 χρόνια προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες σε μαθητές /μαθήτριες που το επισκέπτονται για την περιβαλλοντική συνείδηση, την ενεργό πολιτειότητα και τη βιωσιμότητα της πόλης.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κτίριο βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ενώ αποτελεί το πρώτο σχολικό βιοκλιματικό κτίριο στη Θεσσαλονίκη, σχεδιασμένο από την αρχιτεκτόνισσα Έλλη Γεωργιάδου.
Οι άνθρωποι του ΚΠΕ σημειώνουν ότι την τελευταία 15ετία υπάρχει παντελής αδιαφορία από τις δημοτικές αρχές της περιοχής, αλλά και από πλευράς του υπουργείου Παιδείας για να επέμβουν ουσιαστικά και να προχωρήσουν σε εργασίες συντήρησης στο κτίριο, ενώ οι ίδιοι από την πλευρά τους ενημερώνουν διαρκώς τόσο για το έργο που προσφέρουν, όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρευθούν και να φτάσουμε στην τελευταία εξέλιξη με το κτίριο να σφραγίζεται.
Από την πλευρά της το ΚΠΕ ενημέρωσε τα αρμόδια κλιμάκια του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου ζητώντας αυτοψία στο χώρο και ενημερώνοντας για την κατάσταση της στέγης, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι η χρήση είναι ασφαλής για μαθητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και διερχόμενους πολίτες.
Κλιμάκια του Δήμου έφτασαν στο σημείο για αυτοψία, απέκλεισαν την πρόσβαση στο κτίριο και μέρος της αυλής, καθώς τοποθετήθηκαν προστατευτικές κορδέλες, αλλά και μηνύματα που κάνουν λόγο για «κίνδυνο κατάρρευσης», ενώ χαρτιά έχουν κολληθεί και στα τζάμια τα οποία αναγράφουν «ΠΡΟΣΟΧΗ στα τζάμια! Μείνετε μακριά!».
Το ΚΠΕ από την πλευρά του περιμένει εγγράφως το πόρισμα της αυτοψίας, ενώ όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να δεχτεί μαθητές/μαθήτριες για την υλοποίηση των προγραμμάτων που προσφέρει, χωρίς φυσικά οι υπεύθυνοι να γνωρίζουν πότε θα ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τις αναγκαίες επισκευές ώστε να υπάρχει… φως στο τούνελ.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 1995 με τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Δήμου Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης, με προγραμματική σύμβαση για δεκαπενταετή λειτουργία. Η δημιουργία και λειτουργία του από την πολιτεία δηλώνουν την αναγκαιότητα για μία κοινωνικά κριτικού τύπου εκπαίδευση που αφορά στην περιβαλλοντική πραγματικότητα.
Το 2011 συνενώθηκε με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βερτίσκου, που είχε ιδρυθεί το 2002 στο χώρο των παλιών κατασκηνώσεων στο χωριό Βερτίσκος και αποτελούν ενιαία δομή με έδρα το Ελευθέριο Κορδελιό.
Το έργο που προσφέρει είναι μοναδικό όλα αυτά τα χρόνια, καθώς στα προγράμματά του έχουν συμμετάσχει 150.000 μαθητές, αλλά και 20.000 εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα αποτελώντας έτσι έναν «φάρο» στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με θέματα που επικεντρώνονται στο αστικό περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, τα σκουπίδια, το νερό, την ενέργεια, κ.α και όλα αυτά μέσω του παιχνιδιού και της ομαδικής συν-εργασίας.
Επίσης, αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες φοιτητές του ΑΠΘ που κάνουν την πρακτική τους κάθε χρόνο στο ΚΠΕ, αλλά και για φοιτητές από το εξωτερικό.
«Χιλιάδες παιδικά, εφηβικά και ενήλικα βήματα ανεβο – κατέβηκαν αυτές τις σκάλες … για να φτάσουμε εδω… 🤔. Βήματα ανθρώπων που μοιράζονται το ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την επιθυμία συμμετοχής στη ζωή τους … για να φτάσουμε εδώ…🤔. Θα σας ενημερώσουμε για την συνέχεια» ανέφερε πριν από λίγες ημέρες η ανάρτηση του ΚΠΕ που ενημέρωνε σχετικά με τις εξελίξεις.
Τι λένε από πλευράς Δήμου Κορδελιού Ευόσμου
Το κτίριο έχει αφεθεί στη μοίρα του τα τελευταία χρόνια καθώς από το 2000 και έπειτα δεν γίνεται η απαραίτητη συντήρηση, με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερέψει.
Επίσης, ούτε το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια κάποιοι ενδιαφέρον σχετικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κτίριο το οποίο έχει υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και γι’ αυτό το λόγο η σκεπή, για παράδειγμα, συνεχώς αλλοιώνεται με τα νερά της βροχής, με αποτέλεσμα να σαπίζουν και οι σανίδες.
Κλιμάκια του Δήμου απομακρύνουν όποια υλικά είναι επικίνδυνα και πλέον πρωταρχικός στόχος είναι να φτιαχτεί από την αρχή η στέγη, κάτι που σημαίνει φυσικά ότι θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη και να ακολουθήσει διαγωνισμός.
Μάλιστα, πηγές της νυν διοίκησης του Δήμου σημειώνουν ότι πρώτη φορά κλήθηκαν από το ΚΠΕ για αυτοψία στο χώρο και αμέσως ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και προχώρησαν άμεσα στο σφράγισμα του χώρου διαπιστώνοντας την επικινδυνότητα που υπάρχει.
Παράλληλα, από πλευράς Δήμου Κορδελιού Ευόσμου περνάνε το μήνυμα ότι όλες οι απαραίτητες ενέργειες θα «τρέξουν» άμεσα ώστε το κτίριο να είναι ξανά λειτουργικό και σε θέση να φιλοξενήσει μαθητές από τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία.
Στο μεταξύ, ο πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου κ. Σταυρίδης έφερε στο φως το σχέδιο μελέτης και τις σχολικές μονάδες που είχαν προτείνει ως διοίκηση για να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις και μέσα σε αυτό περιλαμβάνονταν και το ΚΠΕ, ωστόσο δεν γινόταν αναμόρφωση προϋπολογισμού για να πληρωθεί το τεχνικό γραφείο για το σχέδιο μελέτης και να συνεχιστεί η μελέτη.
Στην τοποθέτησή του αναφέρει:
«Σχετικά με το ΚΕΠ ( Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου ).
Τον Μάιο του 2022 ως Αντιδήμαρχος Παιδείας και ο κ. Ταξίδης Χρήστος ως Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών αναθέσαμε σε τεχνικό γραφείο να κάνει μελέτη για να γίνουν παρεμβάσεις σε μερικές σχολικές μονάδες. Προσωπικά με κλιμάκιο του τεχνικού γραφείου πήγαμε στα σχολεία.
Στην μελέτη βάλαμε και το ΚΠΕ (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) , εκτιμώντας την κακή κατάσταση του κτιρίου.
Δυστυχώς δεν γινόταν αναμόρφωση προϋπολογισμού για να πληρωθεί το τεχνικό γραφείο για το σχέδιο μελέτης και να συνεχίσει την μελέτη.
Παρακάτω σας κάνουμε γνωστό το σχέδιο μελέτης και τις σχολικές μονάδες που προτείναμε να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις».
Οι εργαζόμενοι καταστούν σαφές πάντως ότι περιμένουν άμεσα τις ενέργειες από πλευράς των εμπλεκόμενων φορέων καθώς όσα συμβαίνουν δυσκολεύουν το έργο τους σε μια πόλη και μια περιοχή που το χρειάζεται πολύ λόγω της περιβαλλοντικής και της κοινωνικής της υποβάθμισης…