Featured

Κρατώντας ζωντανή την ακτογραμμή της Θεσσαλονίκης με χαμόγελο και πολύ μεράκι

Δήμος Θερμαϊκού, ιδιώτες, αλλά και εθελοντές κάθε ηλικίας ενώνουν τις δυνάμεις τους και απαλλάσσουν το παραλιακό μέτωπο από βρωμιές και πλαστικά πολλών χρόνων

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
κρατώντας-ζωντανή-την-ακτογραμμή-της-757858
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Η 20η Μαΐου έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα», με στόχο να τονίσει το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Στο πλαίσιο αυτό τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Θερμαϊκού και συγκεκριμένα ο οργανισμός ΔΗΠΠΑΚΥΘ (Δημοτικές, Πολιτιστικές, Περιβαλλοντικές, Αθλητικές, Κοινωνικές, Υπηρεσίες) με την πολύτιμη συνεισφορά εθελοντών, αλλά και ιδιωτών, επιδεικνύει ένα αξιέπαινο έργο που στοχεύει στον καθαρισμό των ακτών της γύρω περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή αυτή πραγματοποιούνται σχεδόν οι μισές εκδηλώσεις από όσες γίνονται συνολικά σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΠΑΚΥΘ, κ. Πασχαλιάς Δημήτρης μίλησε στην Parallaxi για τις συγκεκριμένες δράσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας γιορτάζεται στις 20 Μαΐου. Έχει θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ναυτιλίας και Αλιείας. Γίνεται κάθε χρόνο ένα συνέδριο και δίνει τη δυνατότητα στις χώρες της Ευρώπης να συμμετέχουν από τον τόπο τους με δράσεις και εκδηλώσεις. Για τον Δήμο Θερμαϊκού είναι η έκτη χρονιά συμμετοχής από τα δέκα χρόνια στο σύνολο του θεσμού. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί έχουμε τις μισές εκδηλώσεις από όσες πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Είμαστε ένας παραλιακός Δήμος με 50 χιλιόμετρα ακτογραμμής και νιώθουμε την υποχρέωση να προστατευτεί αυτή η ακτογραμμή και γενικότερα το περιβάλλον. Κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις σε συνεργασία με σχολεία και δημοτικές βιβλιοθήκες, όμως φέτος εξαιτίας της κατάστασης με την πανδημία επικεντρωθήκαμε σε εθελοντικούς καθαρισμούς παραλίας σε όλο το Δήμο».

Σε ένα διήμερο συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες σακούλες με σκουπίδια και ανακυκλώσιμα

Η τελευταία χρονικά δράση του εθελοντικού καθαρισμού ακτών στο Δήμο Θερμαϊκού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9/5 στην παραλία Αγγελοχωρίου, μια από τις πιο μεγάλες και όμορφες παραλίες της πόλης.

Η συγκομιδή της δράσης την Κυριακή ήταν 180 σακούλες με σκουπίδια, βαρέλια και λάστιχα, με την παραλία να είναι πλέον καθαρή.

Προηγήθηκε ανάλογη δράση το Σάββατο 8/5 στην περιοχή του Ποταμού Επανομής με την συνεργασία της εθελοντικής ομάδας Θερμαϊκού και την δυναμική πολλών άλλων ομάδων.

Μέσω της δράσης αυτής συγκεντρώθηκαν 80 σακούλες σκουπίδια και 102 σακούλες ανακυκλώσιμα.

Πριν λίγες ημέρες, στις 25/4, πραγματοποιήθηκε δράση καθαρισμού και στην περιοχή του παραλιακού μετώπου της Τούσλας στην παραλία Αγγελοχωρίου κατά την οποία συγκεντρώθηκαν 40 σακούλες σκουπίδια, 45 σακούλες ανακυκλώσιμα, 2 βαρέλια, 8 λάστιχα ένας προφυλακτήρας και ένα λούτρινο παιχνίδι.

Επίσης, πραγματοποιούνται παράλληλες δράσεις, όπως αυτή που έγινε στις 23/4 με τη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών στη Διαδικτυακή Ημερίδα της Καλής Πρακτικής για τις Ημέρες Θάλασσας στον Δήμο Θερμαϊκού.

Μεγάλη η συμμετοχή, πιο ώριμη η περιβαλλοντική συνείδηση

«Είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή. Στη δράση στον Ποταμό συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα το Σάββατο. Και μάλιστα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί έρχονται να βοηθήσουν και από τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς. Έχει ωριμάσει η περιβαλλοντική συνείδηση των κατοίκων όλο αυτό το διάστημα. Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο και ένα ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές, είτε ως ιδιώτες, είτε ως φορείς και σύνολα. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε την πολύτιμη συνεισφορά των υπαλλήλων του Δήμου Θερμαϊκού που βοηθάνε γενικότερα» σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΗΠΠΑΚΥΘ, κ. Πασχαλιάς.

Οι δράσεις συνεχίζονται

Με αμείωτο ρυθμό θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα οι προσπάθειες για να παραμείνει καθαρή η ακτογραμμή της Θεσσαλονίκης.

Το επόμενο ραντεβού έχει ήδη δοθεί για το σαββατοκύριακο 15 και 16 Μαΐου στις 10:00 στη Νέα Μηχανιώνα, με σημείο έναρξης τον Ι.Ν Αγίου Νικολάου.

Παράλληλα με τον καθαρισμό της ακτής θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια και δράσεις για τα μικρά παιδιά

15/16 Μαΐου / 11:00 π.μ.: “Βάρκα/Κήπος” Εργαστήριο Επαναχρησιμοποίησης, Ανακύκλωσης και Μεταποίησης βάρκας για παιδιά και μεγάλους από την Greek Eco Project!

Σαβ 15 Μαΐου / 11:00 -12:00: Καλλιτεχνική Δράση “Love Sea“ από το ΚΔΑΠ KIDS Athletics

Κυρ 16 Μαΐου / 10:00 -12:00: Αθλητική Δράση “Sea-Survivor“ από το ΚΔΑΠ KIDS Athletics

Προγραμματισμένη δράση υπάρχει και για το Σάββατο 5 Ιουνίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, για τον καθαρισμό της ακτογραμμής κατά μήκος της Περαίας, των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας με σημείο συγκέντρωσης την αρχή της παραλίας Περαίας και πιο συγκεκριμένα το Θέρος bar.

«Η θάλασσα μας πρέπει να αγαπηθεί»

Σχετικά με τις παραπάνω δράσεις, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Τσαμασλής, ανέφερε:

«Καθώς η κρίση του COVID-19 δεν έχει τελειώσει, με προσεγμένες δράσεις καλωσορίζουμε για 6η φορά το θεσμό της Ευρωπαϊκής Ημέρα Θάλασσας 2021 στο Δήμο μας! Οι εκδηλώσεις μας είναι εννιά στο σύνολο από τις εικοσιπέντε της Ελληνικής Συμμετοχής και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους που μπορούμε να στηρίξουμε όλοι μαζί οικολογικές δράσεις και εκδηλώσεις με θέμα τη Θάλασσα.

Η συμβολή των υπαλλήλων της καθαριότητας και του περιβάλλοντος, των κατοίκων και των εθελοντικών ομάδων στην καθαριότητα των ακτών τον τελευταίο καιρό, μας δίνει τη χαρά, ότι η περιβαλλοντική συνείδηση ωριμάζει. Η Θάλασσα μας πρέπει να αγαπηθεί όπως της αξίζει. Είμαστε κοντά της!».

Χαμόγελο, μεράκι και… έκπληξη

Στις δράσεις του Δήμου Θερμαϊκού συμμετέχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας που με αγάπη για το περιβάλλον, τη θάλασσα, χαμόγελο και πολύ μεράκι δίνουν δυναμικό παρών σε κάθε κάλεσμα που γίνεται.

Μάλιστα, τους εθελοντές περιμένει και μία… έκπληξη καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ναυτιλίας και Αλιείας που στηρίζει τις δράσεις, προσφέρει μια οικολογική πάνινη τσάντα σε όλους για την προσφορά τους!

*φωτογραφίες: Ανδρονίκη Ράπτη / Facebook Page: ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. (ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ)

Διαβάστε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα