Θεσσαλονίκη

Ο κρυφός θησαυρός της Εγνατίας

Κάνε μια στάση σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του δρόμου.

Μυρτώ Τούλα
ο-κρυφός-θησαυρός-της-εγνατίας-234640
Μυρτώ Τούλα

Εικόνες αρχείου Στην ωραιότερη αυλή της Εγνατίας. Αν περάσετε το κατώφλι της υπέροχης πρώην κλινικής και οικίας Νεδέλκου, νυν Αγιορείτικη Εστία, στο 109 της οδού Εγνατία, βαδίσετε τον ανοιχτό διάδρομο που απλώνεται μπροστά σας και μια μεγάλη έκπληξη σας περιμένει.

Μια εκπληκτική αυλή, κυριολεκτικά αυτό που λέμε “στο βάθος κήπος”, με μοναδική θέα σε ένα από τα ωραιότερα διατηρητέα κτίρια της πόλης, που αφού πέρασε πολλές περιπέτειες αποκαταστάθηκε πλήρως και τελικά δεσπόζει πάνω σε έναν δρόμο με ιστορία, ένδοξο παρελθόν.

Η αυλή που έχει διαμορφωθεί από τους ανθρώπους της Αγιορείτικης Εστίας είναι επισκέψιμη τις ώρες λειτουργίας της και είναι πνιγμένη με δέντρα και φυτά που θυμίζουν κήπο σπιτιού.

H Αγιορείτικη Εστία  είναι μία από τις πολλές πρωτοβουλίες αποκατάστασης του ιστορικού κτιριακού αποθέματος  της πόλης που πάρθηκαν με αφορμή τον καιρό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το 1997.

Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2000, με βασική προίκα το υλικό προς έκθεση των θησαυρών του Αγίου όρους, συνοδευόμενο από πολλές δράσεις. Θησαυροί που αρχικά εκτέθηκαν σε μία έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης και μετέπειτα στεγάστηκαν σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια που υπάρχουν στην καρδιά της πόλης πάνω στην Εγνατία.

Το έργο της  είναι επιστημονικό και πολιτιστικό, όχι θρησκευτικό, και έχει ως στόχο την εξωστρέφεια και την προσέγγιση του κόσμου, αφού με την δημιουργία διαφόρων συνεδριών σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ, η Αγιορείτικη εστία προκαλεί το ενδιαφέρων φοιτητών και επιστημόνων από όλον τον κόσμο. Τα συνέδρια και τα προγράμματα ξεπερνούν τις  70 συμμετοχές κάθε χρόνο από όλον τον κόσμο οι 55 άνθρωποι περνούν στα εργαστήρια και διεκδικούν την πιστοποίηση του συνεδρίου.

Στο αγαπημένο νεοκλασικό της, υπάρχουν εκδόσεις της Εστίας, οι οποίες συμμετέχουν και στην έκθεση βιβλίου της πόλης, προϊόντα από το Άγιον Όρος πιστοποιημένα, θεραπευτικά και μη, ενώ κανείς μπορεί να διαβάσει στην αναγνωστική βιβλιοθήκη της όπου υπάρχουν 1,500 βιβλία.

Στον χώρο της επίσης στεγάζονται εκθέσεις φωτογραφίας που έχουν πάντα ως θέμα το Όρος, οι οποίες τα τελευταία χρόνια κάνουν περιοδεία σε όλο τον κόσμο, αφού υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τους θησαυρούς του.

Σε αυτό το κέντρο πολιτισμού που συνδέει κουλτούρα και θρησκεία, ένας γευσιγνώστης και λάτρης του καλού φαγητού μπορεί να ανακαλύψει το γαστρονομικό ενδιαφέρον των φυσικών και απολαυστικών φαγητών του Όρους.

Ένας τομέας ο οποίος ανθίζει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα γύρω από το κτίριο τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί αρκετά. Οι εργαζόμενοι της Εστίας έχουν βρεθεί αντιμέτωποι αρκετές φορές με διαρρήξεις και υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί στο κτίριο.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Εγνατία και θα περπατάτε αμέριμνοι και αφηρημένοι, σταθείτε, δείτε και επισκεφτείτε τον κρυφό της θησαυρό και εκμεταλλευτείτε την γαλήνη και τις γνώσεις που κρύβει μέσα του.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα