Η κρυμμένη «Σαμοθράκη» της Θεσσαλονίκης περιμένει να την ανακαλύψεις!
Μια όαση στα δυτικά αλλάζει την καθημερινότητα της πόλης.
Λέξεις: Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα για αρκετές δραστηριότητες είτε σε κεντρικά σημεία της είτε πιο έξω από την «καρδιά» της.
Σε απόσταση είκοσι λεπτών από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, στα δυτικά, υπάρχει μια τοποθεσία γνωστή ως το Ρέμα του Μύλου. Στην Ευκαρπία του Δήμου Παύλου Μελά, περίπου μισό χιλιόμετρο μακριά από την κύρια συνοικία, συναντά κανείς ένα πλατανόρεμα, ένα ιδιαίτερο τοπίο, έναν πράσινο μυστικό παράδεισο που συνδέει ουσιαστικά το Φίλυρο με την Ευκαρπία, σε μια ευχάριστη διαδρομή του ενός χιλιομέτρου.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρομοιάζουν το Ρέμα του Μύλου με τις εικόνες της Σαμοθράκης. Άλλοι βρίσκουν στην αγκαλιά του φυσικού του περιβάλλοντος διέξοδο από την καθημερινότητα.
«Το Ρέμα του Μύλου είναι ένα πολύ όμορφο τοπίο, είναι εκπληκτικό το πώς μπαίνεις από την Ευκαρπία, δηλαδή από την πόλη μέσα στη φύση, στα 500 μέτρα! Είναι ένα ρέμα που μας ταξιδεύει αρκετά χρόνια πριν, όταν οι κάτοικοι της περιοχής, πριν 40 – 50 χρόνια έκαναν και τα πρώτα τους μπάνια μόλις καλοκαίριαζε λίγο ο καιρός. Είναι ένα ρέμα που ξεκινάει από ψηλά και πιο συγκεκριμένα από το ύψος του Φιλύρου. Είναι στην ουσία ένα πλατανόρεμα, διασχίζει όλο το ρέμα με συνοδεία πλατανιών, εκατέρωθεν, στις όχθες του. Είναι μία πολύ όμορφη διαδρομή που περιέχει και βάθρες με καταρράκτες και καταλήγει στην Ευκαρπία, μέσα στο Αγίασμα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου», περιγράφει στην Parallaxi ο «ξεναγός» μας, Μιχάλης Σπάσος, πρώην γραμματέας του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευκαρπίας και εκπαιδευτικός με ειδικότητα ηλεκτρολόγου μηχανικού.
Δείτε σχετικά: Το πιο γραφικό παρεκκλήσι στο τέρμα της Ευκαρπίας
Οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης προσπαθούν να αξιοποιήσουν το Σαββατοκύριακό τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να ξεφύγουν από τη βαβούρα του αστικού γκρίζου. Το Ρέμα του Μύλου είναι μια υπέροχη επιλογή: δίνει την ευκαιρία για εξόρμηση για πικ νικ, πεζοπορία ή χαλάρωση χωρίς να υπάρχει κανένα δύσβατο σημείο στη διαδρομή.
Καταρράκτες, βάθρες, πλατάνια, καβούρια και νεροχελώνες, χλωρίδα και πανίδα ενώνονται γλυκά και σε συνδυασμό με τη γαλήνη και το οξυγόνο που προσφέρει το μέρος καθιστούν το σημείο δελεαστικό για μικρούς και μεγάλους.
Ωστόσο, ο χώρος χρειάζεται αρκετές βελτιώσεις και συστηματική ενασχόληση του Δήμου για να γίνει ακόμη πιο θελκτικός προς όλους. «Αυτό που ζητάμε είναι να γίνει ο χώρος επισκέψιμος. Η Πολιτεία το χρωστά στην Ευκαρπία για όλες τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις που έχει υποστεί επί χρόνια. Ήρθε η ώρα να αναδειχθεί το κάλλος και η μοναδικότητα της περιαστικής ζώνης της Ευκαρπίας. Για να γίνει, λοιπόν, αξιοποιήσιμο το Ρέμα του Μύλου, θα πρέπει να υπάρχει προσβασιμότητα και από τις δύο εισόδους κυρίως από το περιβαλλοντικό πάρκο Δερβενίου, καθώς υπάρχει δρόμος για το Ρέμα. Επίσης, πρέπει να γίνουν μικρές ξύλινες γέφυρες, περιπατητικές διαδρομές, διαδρομές για Mountain bike, για αναψυχή, να μπουν τραπεζόπαγκοι κλπ. Η άλλη είσοδος είναι από Ευκαρπία στα 500 μέτρα και εκεί πρέπει να γίνει διαμόρφωση για να μπορεί να έρχεται ο κόσμος. Ζητάμε από τον ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας να προχωρήσουν με την υπάρχουσα μελέτη και να γίνει πράξη το όραμα μας για το Ρέμα του Μύλου», προτείνει ο κ. Σπάσος.
Μπορούμε όλοι μαζί να αναδείξουμε ένα εκπληκτικό και καταπράσινο μέρος, όπως το Ρέμα του Μύλου, επιλέγοντάς το ως γρήγορο εκδρομικό προορισμό εντός πόλης. Είναι στο χέρι μας!