Ξανά στα… «κόκκινα» ο Θερμαϊκός
Ένα δυσάρεστο φαινόμενο επέστρεψε.
Εικόνες: Ερικαίτη- Μαρία Φίντζου
Η κόκκινη ή ερυθρά παλίρροια επέστρεψε σήμερα στον Θερμαϊκό Κόλπο, επιφυλάσσοντας στους περαστικούς, που έκαναν τη βόλτα τους εν μέσω τριήμερου, ένα δυσάρεστο θεάμα.
Για το φαινόμενο έχουν στο παρελθόν ειπωθεί πολλά, καθώς πρόκειται για μία κατάσταση επαναλαμβανόμενη.
Ειδικοί επιστήμονες είχαν διαβεβαιώσει επί του έντονου περιστατικού του 2017, ότι το εκτεταμένο αυτό φαινόμενο χρωματισμού των επιφανειακών νερών του όρμου και του κόλπου της Θεσσαλονίκης οφείλεται στην εμφάνιση «ερυθράς παλίρροιας».
Είναι φυσικό φαινόμενο στο μέρος που σχετίζεται με παράκτιους ανέμους ή την κίνηση των θαλάσσιων μαζών στον Θερμαϊκό κόλπο, είναι όμως και ανθρωπογενές στο μέρος που συνδέεται με τον ευτροφισμό των νερών του κόλπου, ο οποίος οφείλεται στη μακροχρόνια απόρριψη αστικών λυμάτων και γεωργικών απορροών (στραγγιστικές τάφροι, ποταμοί, χείμαρροι, αποχετευτικοί αγωγοί πριν από τη λειτουργία των μονάδων κατεργασίας κ.ά.).
Η πιο σημαντική επίπτωσή του, πέραν της οπτικής όχλησης και δυσοσμίας και των παρεπόμενων συνεπειών τους, είναι ότι αλλάζει μακροπρόθεσμα το τροφικό πλέγμα ευνοώντας την ανάπτυξη των μεδουσών έναντι των ψαριών, κάτι που όντως παρατηρήθηκε πέρσι, με την εμφάνιση πολλών στον Θερμαϊκό.
Όπως είχε δηλώσει ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., Κώστας Φυτιάνος, το φαινόμενο παρουσίασε το 2017 πρωτόγνωρη ένταση και έκταση στο Θερμαϊκό κόλπο, ενώ εμφανίζεται συχνότερα σε σχέση με το παρελθόν. Το πρόβλημα με το φυτοπλαγκτόν πάντως είναι σίγουρο στον Θερμαϊκό και τώρα για άλλη μια φορά τον βλέπουμε στα “κόκκινα”.