Κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης: Απόπειρα λουκέτου από τον Κυρανάκη, 100 χρόνια από την ίδρυσή του
Ξεσηκωμός του δικηγορικού κόσμου στη Θεσσαλονίκη, πρωτοβουλίες για να σβηστεί η φωτιά από τον Παπαστεργίου
Μέγα ζήτημα έχει προκύψει στον νομικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, με το άρθρο 27 του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο και καταργεί το Κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης και το συγχωνεύει με το Κτηματολογικό Γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας.
Το νομοσχέδιο, που επεξεργάστηκε και φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή το Υπουργείο, «φέρει την υπογραφή» του απερχόμενου Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, που με το άρθρο 27, το οποίο τροποποιεί το άρθρο 15 του νόμου 4512/2018, ουσιαστικά βάζει λουκέτο στο Κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης, ιστορίας 100 ετών (έχει ιδρυθεί το 1925) και προκαλεί οξυμμένες αντιδράσεις.
Καμία διαβούλευση
Η ρύθμιση γίνεται, σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη και το Υπουργείο, «για λόγους βελτίωσης των διοικητικών υπηρεσιών του φορέα και ταχύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων», όμως αυτό αμφισβητείται από τους νομικούς και συμβολαιογραφικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης, τους εργαζόμενους του Κτηματολογίου, αλλά και το Δικηγορικό Σύλλογο.
Αυτό που καταλογίζεται στον κ. Κυρανάκη και στη διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου, πρόεδρος του οποίου είναι ο πρώην διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Στέλιος Σακαρέτσιος, είναι ότι προηγουμένως δεν έγινε καμία διαβούλευση για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ήταν μια εντελώς αιφνιδιαστική απόφαση, χωρίς μελέτη επιπτώσεων, χωρίς συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μεταξύ άλλων και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Θεσσαλονίκης.
Το Κτηματολογικό γραφείο Θεσσαλονίκης συστεγάζεται με το Κτηματολογικό Γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας και το υποκατάστημα της κεντρικής υπηρεσίας στην περιοχή της ΧΑΝΘ.
Στόχος του Υπουργείου είναι να συγχωνευθούν σε ένα, κάτι που όμως, αντίθετα με όσα αναφέρεται από το Υπουργείο, είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγάλη δυσκολία διαχείρισης του φόρτου εργασίας και εξυπηρέτησης του κοινού, αφού ένα γραφείο, θα είναι πια, υπεύθυνο για όλες τις υποθέσεις που πρέπει να έρθουν εις πέρας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και εκτιμάται ότι ο χρόνος διευθέτησης των υποθέσεων θα αυξηθεί.
«Ο σύλλογος εργαζομένων εκφράζει την ανησυχία του, τόσο για για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όσο και για τη λειτουργία του γραφείου. Η επόμενη μέρα δεν ξέρουμε ποια θα είναι», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Parallaxi ο πρόεδρος των εργαζομένων, Θωμάς Καντερές.
Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Φινοκαλιώτης, μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας για το γεγονός ότι δεν κληθήκαμε σε κάποια διαβούλευση για αυτό το ζήτημα προκειμένου να λάβουμε γνώση βάσει ποιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κτηματολογίου γίνεται η συγκεκριμένη επιλογή. Ζητούμε την απόσυρση της διάταξης και καλούμε την Πολιτεία να μας γνωστοποιήσει τι σχεδιασμό έχει για την αντιμετώπιση της μεγάλης χρονικής καθυστέρησης καταχώρησης των πράξεων και σε ποιες κινήσεις θα προβεί για την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών και βελτίωση των υποδομών των κτηματολογικών γραφείων και την αξιοποίηση της προγραμματικής σύμβασης που έχει συνάψει με το Δικηγορικό Σύλλογο», τόνισε στην Parallaxi. Θα εκδοθεί και επίσημη ανακοίνωση.
Υποστελεχωμένες υπηρεσίες
Το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης έχει 97 οργανικές θέσεις και από αυτές καλύπτονται οι 50. Είναι από τη πρώτη στιγμή της λειτουργίας του (2018) υποστελεχωμένο, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το Γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας έχει 100 οργανικές θέσεις, από τις οποίες επίσης δεν είναι καλυμμένες ούτε το 50%.
Συνεπώς, στις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες, προχωρά μία συγχώνευση, η οποία θα φέρει χιλιάδες υποθέσεις από όλη την Κεντρική Μακεδονία στα χέρια λίγων υπαλλήλων, που πολλοί φοβούνται πως το άρθρο 27 θα καταργούσε κάποιες από τις θέσεις τους, στο Κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης.
Το Κτηματολόγιο από το 2018 απορροφά τα Υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας, μια διαδικασία που συνεχίζεται, οπότε μιλάμε για μία μεταβατική περίοδο. Να αναφερθεί εδώ ότι στην Αττική υπάρχουν τρία γραφεία, ένα Αθηνών, ένα Πειραιώς και νήσων και ένα Αττικής.
Στη Θεσσαλονίκη όμως τα τρία γραφεία «έπρεπε» να γίνουν ένα.
Από τις πόλεις των όμορρων νομών της Θεσσαλονίκης επίσης έρχονται χιλιάδες υποθέσεις (μόνο η Κατερίνη έχει 15.000), οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό τι θα ακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.
Οπότε, ευλόγως κανείς θα περίμενε περισσότερες προσλήψεις προσωπικού για τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες και όχι συγχωνεύσεις. Γιατί μπορεί η ηλεκτρονική κατάθεση εγγράφων να μείωσε τις ουρές, όμως δεν μείωσε καθόλου τον όγκο εργασιών που πρέπει να γίνεται από τους υπαλλήλους, μετά τις αιτήσεις και τις υποθέσεις, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Η κόντρα με την Προϊσταμένη
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο λόγος της συγκεκριμένης κίνησης και της σύνταξης του άρθρου 27 που οδηγεί στην κατάργηση του γραφείου της Θεσσαλονίκης είχε να κάνει με την κόντρα του τέως πια Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την προϊσταμένη του γραφείου, κ. Έλσα Κουτελοπούλου. Η οποία σημειωτέον είχε προσληφθεί πριν από περίπου έναν χρόνο (1 Φεβρουαρίου 2024) μετά από αδιάβλητο διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχε και εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ, και πήρε τη θέση μεταξύ 250 διαγωνιζόμενων.
Από τη στιγμή που όμως η κ. Κουτελοπούλου αξιολογώντας την κατάσταση στο Κτηματολόγιο τόνισε, παρά τα όσα της υπαγόρευαν οι επιτελείς του Υπουργείου, ότι είναι αδύνατο βάσει φόρτου εργασίας και εκκρεμών υποθέσεων να δίνεται πιστοποιητικό σε μία μέρα, μπήκε στο στόχαστρο του Υφυπουργού. Από τότε ξεκίνησε ένας ιδιότυπος πόλεμος, σύμφωνα με πηγές από το Κτηματολόγιο και αναζητείτο τρόπος για να φύγει από τη θέση της.
Κάτι που θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω του άρθρου 27 και την κατάργηση του Κτηματολογίου, καθώς αυτό θα οδηγούσε στην απόλυσή της, η οποία πάντως, ίσως αποφευχθεί έστω και την ύστατη ώρα.
Παγώνει από τον Παπαστεργίου
Αύριο στη Βουλή θα τεθεί για ψήφιση το νέο νομοσχέδιο μαζί με τη ρύθμιση, όμως πληροφορίες της Parallaxi αναφέρουν ότι το Υπουργείο και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο νέος Υφυπουργός Χρήστος Μπουκώρος έχοντας ήδη δεχθεί την δυσαρέσκεια από νομικούς της Θεσσαλονίκης αλλά και τους εργαζόμενους έχουν δεσμευτεί πως θα επανεξετάσουν το εν λόγω άρθρο και θα το παγώσουν μέχρι νεωτέρας για να μελετήσουν όλες τις παραμέτρους που δημιουργούνται.
Οπότε, στο παρά πάντε ίσως αποφευχθεί η ψήφιση ενός άρθρου που θα έβαζε ταφόπλακα στο Κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης μετά από 100 χρόνια.