Κυβερνείο: Τι έγινε στη συνάντηση ΕΤΑΔ και Growthfund για το εμβληματικό Παλατάκι

Τέθηκε και παλι επί τάπητος το ζήτημα της αξιοποίησής του

Parallaxi
κυβερνείο-τι-έγινε-στη-συνάντηση-εταδ-1214768
Parallaxi

Με την ομόθυμη διάθεση όλων των εμπλεκομένων φορέων της Πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας για τη διάσωση και αξιοποίηση του Κυβερνείου της Θεσσαλονίκης (γνωστό και ως «Παλατάκι»), ολοκληρώθηκε η Ενημερωτική Συνάντηση Εργασίας που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) και του Growthfund, παρουσία και του Β’ αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Γεώργιου Γεωργαντά.

«Είμαι βέβαιος ότι με την καλή συνεργασία όλων των φορέων θα μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», είπε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο κ. Γεωργαντάς, μεταφέροντας τη στήριξη της Βουλής και του προέδρου της, Κωνσταντίνου Τασούλα, αλλά και την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες.

Παλατάκι

Ο κ. Γεωργαντάς ευχαρίστησε την Κοινωνία των Πολιτών που απέδειξε πως με καλή διάθεση και συνεργασία μπορούν να προκύψουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εξέφρασε, δε, την επιθυμία «αυτό να αποτελέσει το παράδειγμα και για άλλες δράσεις στη Θεσσαλονίκη».

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Growthfund, Στέφανος Γιουρέλης, είπε -μεταξύ άλλων- ότι «η διάσωση και αξιοποίηση του Κυβερνείου είναι στενά συνδεδεμένη με την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου» και έδωσε έμφαση στη διαδικασία που ακολουθείται και η οποία, όπως είπε, «δίνει μεγάλη σημασία στη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για τη συνδιαμόρφωση των προτάσεων που θα υποβληθούν στη Βουλή των Ελλήνων».

«Τα κτίρια πρέπει να αποκτούν ζωή, πρέπει να τα βιώνουν οι πολίτες και να βοηθούν στην ανάπτυξη του τόπου», τόνισε, από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ Χατζηγεωργίου. και ανέπτυξε το σκεπτικό για τη διοργάνωση της συνάντησης στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε: «Σκοπός της συνάντησης ήταν να έρθουμε πρώτα σε άμεση διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους φορείς, να ακούσουμε και να καταγράψουμε θέσεις, προβληματισμούς και προτάσεις και στη συνέχεια να διαμορφώσουμε από κοινού το πλαίσιο που θα παρουσιάσουμε στη Βουλή η οποία και θα χρηματοδοτήσει το έργο». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι πρώτες μελέτες έχουν ήδη ανατεθεί, τα έργα τρέχουν και σε περίπου δύο μήνες θα έχει διαμορφωθεί το απαραίτητο πλαίσιο προκειμένου να προχωρήσουν οι αρχιτεκτονικές μελέτες κ.λπ.

Απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου, Μαρίας Μαθιοπούλου. η οποία συντόνισε τη συζήτηση, σχετικά με το «πώς οραματίζεται η ΕΤΑΔ την αξιοποίηση του Κυβερνείου;» η κ.Χατζηγεωργίου τόνισε: «δεν θέλουμε απλά να ανακαινίσουμε ένα κτίριο, θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο προορισμό, ένα νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη. Δεν φοβόμαστε τη σύμπραξη με άλλους φορείς ακριβώς διότι τέτοιες συνεργασίες αποτελούν προτεραιότητες της νέας στρατηγικής της ΕΤΑΔ».

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Tim Rusby από το Ηνωμένο Βασίλειο, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της «The Visitor Attraction Company».

Ο κ. Rusby παρουσίασε ανάλογες περιπτώσεις αξιοποίησης εμβληματικών κτιρίων και χώρων στο εξωτερικό. Αναλύοντας το θέμα της παρουσίασής του (Μελέτες περίπτωσης: Δημιουργία χώρου και συν-δημιουργία περιεχομένου με ενδιαφερόμενους φορείς σε βασικά πολιτιστικά ακίνητα) κ .Rusby παρουσίασε παραδείγματα τέτοιων δράσεων. Σε αυτά περιέλαβε και έναν παλιό Πυροσβεστικό Σταθμό στην Οξφόρδη, που μετατράπηκε το 2010 σε κοινοτικό κέντρο τέχνης. Αυτό λειτουργεί τόσο ως καλλιτεχνικό εργαστήριο και χώρος για εκθέσεις και παραστάσεις όσο και ως κόμβος για κοινωνικές επιχειρήσεις που υποστηρίζουν του άστεγους.

Όπως τόνισε, προϋπόθεση επιτυχίας τέτοιων εγχειρημάτων είναι ο σωστός σχεδιασμός προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής, να βελτιώνουν τον δημόσιο χώρα. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διαδικασία διαβούλευσης που πραγματοποιεί η ΕΤΑΔ και το Growthfund, τονίζοντας ότι εκ των πραγμάτων σε τέτοιες διαδικασίες μπορεί να μην ικανοποιούνται όλοι, καθώς όλες οι ιδέες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αλλά υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, μέσα από μια συντονισμένη μεθοδολογία συμπερίληψης και σύνθεσης.

Η Ελένη Σωτηρίου, σύμβουλος στο Thessaloniki Convention Bureau (TCB), είπε πως «δική μας δουλειά είναι να προωθήσουμε τον προορισμό “Κυβερνείο” στη διεθνή αγορά ώστε αυτό να βρει τη θέση και τη λειτουργία του, ως ένα ζωντανό τοπόσημο, στον συνολικό χάρτη της πόλης». Ανακοίνωσε πως στο προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους διαμορφωτές περιεχομένου, τους δυνητικούς χρήστες, την κοινωνία των πολιτών και τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Οκτωβρίου και πριν από το τέλος της χρονιάς να έχουν αποφασιστεί οι βασικές αξίες για τη διαμόρφωση ταυτότητας αυτού του προορισμού.

«Η λέξη κλειδί για εμάς είναι η λέξη αναβίωση», είπε η κ. Σωτηρίου και εξέφρασε την ελπίδα, το «Κυβερνείο» να αποτελέσει και ένα σταθερό σημείο δράσεων για την παρουσία της Βουλής στη Θεσσαλονίκη.

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του TCB Θεσσαλονίκης, Πρόδρομο Μοναστηρίδη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Growthfund, Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη. Ο δεύτερος έδωσε έμφαση στη διάσταση της βιωσιμότητας του έργου, τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας του Growthfund για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Είπε ότι μπορεί να γίνει χρήση αντίστοιχη του Ζαππείου, ενώ τόνισε πως «σίγουρα δεν θέλουμε το Κυβερνείο να είναι αποκομμένο από την ευρύτερη περιοχή. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από κάπου και στην πορεία βλέπουμε». Πρόσθεσε ακόμη πως «δεν έχουμε σκοπό να βγάλουμε λεφτά από το Κυβερνείο, αλλά θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι βιώσιμο με τις δικές του πηγές χρηματοδότησης».

Με αφορμή το θέμα που ετέθη για την σημασία της προσέλκυσης και ιδιωτικών πόρων για τη λειτουργία και την περαιτέρω συντήρηση του μνημείου (με τη διάθεση του χώρου για εκδηλώσεις, συνέδρια κ.λπ.) πήρε τον λόγο ο Παναγιώτης Κακολύρης, μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Ολύμπιων και Κληροδοτημάτων και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Ζαππείου, το οποίο, όπως είπε, είναι αυτοχρηματοδοτούμενο από την αξιοποίηση των χώρων του. «Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στην ιδιωτική χρηματοδότηση, η οποία μπορεί να υποστηρίξει με επάρκεια και αποτελεσματικότητα έναν δημόσιο χώρο, αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός και να προβλέπεται σε αυτόν η διάσταση της βιωσιμότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων και τοποθετήσεων που ακολούθησαν και με τις οποίες ολοκληρώθηκε η συνάντηση, πήραν τον λόγο:

– Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Είμαι πολύ χαρούμενος που επιτέλους ομονοούμε σε αυτή την πόλη. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί την επιτομή του πώς η πόλη μπορεί να συμφωνεί σε θέματα που αφορούν υποδομές που χρειάζεται». Με την ευκαιρία σημείωσε ότι «επειδή γίνεται μία μελέτη από το Υπουργείο Υποδομών για τη θαλάσσια συγκοινωνία, η ΕΤΒΑ να συζητήσει με το Υπουργείο για το πώς μπορεί να ενσωματωθεί σε αυτή και η αξιοποίηση της θαλάσσιας προσέγγισης στο Κυβερνείο».

– Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκυ Χατζηβασιλείου, η οποία είπε μεταξύ άλλων: «Δεν θέλουμε να συμβεί ό,τι έγινε με τα Ολυμπιακά Ακίνητα. Δεν θέλουμε αυτό που θα δημιουργηθεί να παραδοθεί στη φθορά του χρόνου». Εξέφρασε τη χαρά της που στο σκεπτικό της αξιοποίησης του Κυβερνείου υπάρχει η εξωστρέφεια, ενώ συμφώνησε και με την πρόταση για θαλάσσια προσέγγιση του χώρου.

– Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Κυβερνείου (Παλατάκι)», Νίκος Καρακώστας, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην υπόθεση «Κυβερνείο» από την εποχή της κατασκευής του μέχρι σήμερα, όπως και στα 18 χρόνια της εγκατάλειψής του. Τόνισε την εμβληματικότητα του ίδιου του κτιρίου αλλά και του χώρου όπου φιλοξενείται και «ξεδίπλωσε» τα βήματα που έγιναν τότε που ο Σύλλογος ήταν «Πρωτοβουλία Πολιτών» μέχρι σήμερα που η διάσωση και αξιοποίηση του Κυβερνείου έγινε «υπόθεση όλης της πόλης»

– Η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την τροπή που πήρε τους τελευταίους μήνες το θέμα διάσωσης του Κυβερνείου. Επισήμανε ότι το Κυβερνείο αποτελεί μέρος του πρώην Στρατοπέδου «Κόδρα» εντός του οποίου υπάρχουν σήμερα 16 διατηρητέα που καταρρέουν. «Έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια για να γίνει εκεί αυτό που γίνεται σήμερα με το Παλατάκι. Ελπίζουμε ο σημερινός σχεδιασμός για το Κυβερνείο να μας οδηγήσει σε επιλογές για όλη την περιοχή. Το Παλατάκι να ρυμουλκήσει και την υπόλοιπη περιοχή». Τόνισε ακόμη τις ανάγκες που θα προκύψουν για θέσεις πάρκινγκ στην περιοχή και συνέστησε η όλη προσέγγιση του εγχειρήματος να είναι με πολλή προσοχή. «Δεν θέλω να δυσκολέψω τα σχέδια που υπάρχουν αλλά δεν πρέπει να γίνουν προτάσεις εν κενώ», είπε η δήμαρχος.

– Ο μηχανικός και πρώην αντιδήμαρχος Καλαμαριάς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, πρότεινε μεταξύ άλλων: στον φορέα διαχείρισης του Κυβερνείου να μετέχει και ο Δήμος Καλαμαριάς, και στο κτίριο να στεγαστεί το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και το Μουσείο της Διασποράς.

– Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατιρλιωτών είπε ότι το Παλατάκι είναι το έλασσον θέμα και ότι το μείζον είναι το τι θα γίνει με την ευρύτερη περιοχή του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα». Κατά τον ίδιο, «το Κυβερνείο μπορεί να αποτελέσει την έδρα ενός μεγαλύτερου Πάρκου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της ΔΕΘ, στο MOMus.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- Μπάμπης Γιαννακίδης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα