Λαϊκές: «Να βάλουμε POS, αλλά θα τα βγάλουμε πέρα πώς;»
«Μουρμούρες» από επαγγελματίες που κάνουν λόγο για επιχείρηση «εξόντωσης» των απλών εμπόρων
Φρούτα, λαχανικά και στην άκρη του πάγκου το POS.
Με νέα ήθη έκανε ποδαρικό το 2024 στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της χώρας, καθώς η χρήση των POS γίνεται υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου σε 35 κλάδους, μεταξύ των οποίων οι λαϊκές αγορές, τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα αλλά και τα ταξί.
Οι υπαίθριοι πωλητές υποχρεούνται πλέον να διαθέτουν συσκευή POS, ακόμα και για συναλλαγές μερικών μόνο λεπτών του ευρώ, όσο και να χρησιμοποιούν υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία IRIS online payments.
Από το μέτρο μάλιστα δεν εξαιρούνται και εκείνοι που στήνουν τους πάγκους τους στα πανηγύρια.
Για την απαραίτητη προσαρμογή στο μέτρο, έχει δοθεί ένα περιθώριο χρόνου στους νέους υπόχρεους, ώστε να εφοδιαστούν με τα τερματικά POS, από 1η Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2024. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι κυρώσεις την περίοδο αυτή (πρόστιμα κ.λπ.) αναστέλλονται στους νέους υπόχρεους εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του.
Ήδη άλλωστε, πολλοί έμποροι λαϊκών αγορών έχουν κάνει τις αιτήσεις τους στις τράπεζες και περιμένουν την έγκριση του αιτήματός τους για να παραλάβουν τη συσκευή μέσα στο μήνα.
Το μέτρο πάντως προκαλεί αντιδράσεις σε μέρος των εμπόρων, καθώς θεωρούν ότι είναι κάτι που θα τους πλήξει ακόμη περισσότερα στα ήδη μειωμένα έσοδά τους.
Η πλειοψηφία πάντως έχει ήδη προβεί σε ενέργειες για την προμήθεια των POS, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που εδώ και χρόνια δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να κάνουν τα ψώνια τους με τη χρήση καρτών.
Κάνοντας μια βόλτα σε λαϊκές αγορές της πόλης, καταγράψαμε τις πρώτες αντιδράσεις των εμπόρων, στα πρώτα 24ωρα της υποχρεωτικής εφαρμογής των POS.
«Δεν έχουμε βάλει ακόμη. Κάναμε αίτηση και περιμένουμε έγκριση».
«Θα βάλω αναγκαστικά. Δεν γίνεται και αλλιώς. Είναι ένα έξτρα κόστος, αλλά θα το επωμιστούμε και αυτό».
«Να βάλουμε, αλλά έχουν σκεφτεί το πώς θα έχουμε όμως εδώ ίντερνετ; Αν γίνει κάτι με το σήμα; Δεν έχουμε ρεύμα, δεν είμαστε σε σταθερό σημείο. Κάθε μέρα και αλλού».
«Τελειώνει και το ρευστό στο πάρε – δώσε στις λαϊκές. Εδώ και δύο χρόνια το έχουμε εγκαταστήσει και ξέρει ο κόσμος σε κάθε λαϊκή που πηγαίνουμε και έρχεται με την κάρτα του ξέροντας ότι σε εμάς θα εξυπηρετηθεί».
«Πρέπει να δίνεις 15 ευρώ το μήνα για το POS και περίπου 50 ευρώ το εξάμηνο για το λογαριασμό όψεως στην τράπεζα. Υπάρχει και το 1% επί του τζίρου. Αυτά από την τσέπη μας. Αν έρθει να αγοράσει κάτι που κάνει 30 και 40 λεπτά, με την προμήθεια που θέλει η τράπεζα τι θα κρατήσουμε εμείς στην τσέπη μας;»
«Να πληρώνουν στα σούπερ μάρκετ με τις κάρτες. Εδώ είναι λαϊκή. Το λέει και η λέξη. Για λαϊκούς ανθρώπους, όπως μάθαμε χέρι με χέρι, σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγού και πελάτη. Μην “σκοτώσουν” τον απλό έμπορο. Θέλουν να μας εξοντώσουν».
«Δεν έχουν σκεφτεί ότι υπάρχουν επαγγελματίες μεγάλοι σε ηλικία. Πού να μάθουν αυτοί να χειρίζονται τέτοια μηχανήματα;»
«Εγώ το έχω εδώ και τρία χρόνια το POS εγκατεστημένο. Ο κόσμος το ζητάει. Και πιστεύω ότι μια τέτοια κίνηση θα φέρει και πιο νέους ανθρώπους στις λαϊκές να ψωνίζουν από εδώ και όχι από τα σούπερ μάρκετ, καθώς εκείνοι είναι μαθημένοι να κάνουν με «πλαστικό χρήμα» τις συναλλαγές τους. Δεν ήξεραν πιστεύω μέχρι σήμερα ότι είχαμε POS. Τώρα με όλο αυτόν τον “ντόρο” που γίνεται θα το μάθει ο κόσμος και ποντάρουμε και σε αυτό».
«Με τα POS τέρμα το… σκόντο. Όταν τα ζυγίσαμε και βλέπαμε για παράδειγμα ότι κόστιζε 2,10 το προϊόν, λέγαμε στον πελάτη στο αφήνω 2 ευρώ. Τώρα αυτά, πάνε».
Υπέρ των POS στους πάγκους των λαϊκών τάσσονται και καταναλωτές:
«Με εξυπηρετεί η κάρτα ακόμη και στη λαϊκή. Είναι κάτι που κάνω μια φορά τη βδομάδα. Για ποιο λόγο να πρέπει να στήνομαι στην ουρά στα ΑΤΜ για να περιμένω να βγάλω χρήματα; Άσε που όταν πας με το 50αρικο στον πρώτο πάγκο σε κοιτάνε “στραβά” και σου ζητάνε ψιλά».
«Δε θέλω να κουβαλάω πάνω μου χρήματα. Θέλω να πηγαίνω παντού με την κάρτα μου να ψωνίζω».
«Ελπίζω το μέτρο να εφαρμοστεί και στην πράξη και να μη βλέπουμε ταμπελάκια “προσωρινά δεν μπορεί να σας εξυπηρετήσει το POS”».
«Μουρμούρα» και στους ιδιοκτήτες περιπτέρων καθώς όπως σημειώνουν με το POS βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, καθώς το 1 από το 2% που έχουν από την πώληση τσιγάρων θα τους το παίρνει η τράπεζα εάν πληρώσει κανείς με κάρτα. Το ίδιο και όσον αφορά τις εφημερίδες που το κέρδος κυμαίνεται από 4-6%, ενώ η προμήθεια που παίρνει η τράπεζα ανά απόδειξη μέσω POS φτάνει στο 8%.
«Είμαστε υπέρ της επέκτασης του πλαστικού χρήματος παντού. Χτυπιέται η φοροδιαφυγή και το θέλουμε αυτό. Το πρόβλημα δεν είναι το POS, αλλά οι χρεώσεις των POS. Ο ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το καθεστώς. Στα περίπτερα για παράδειγμα η πώληση εφημερίδων, τσιγάρων όταν το POS έχει αυτήν την χρέωση θα είναι απαγορευτικό για τους ιδιοκτήτες. Θα είναι μόνιμα “χαλασμένο” το POS του περιπτερά.
Δεν μπορεί να επεκτείνεις παντού το μέτρο, που ενώ είναι σωστό, να υπάρχουν χρεώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις αντίστοιχες με την Ευρώπη» δήλωσε ο Γιάννης Χατζηθεοδωσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.