Λειτουργούν μετά το Πάσχα 9 σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των κλωβών στους σταθμούς της Θεσσαλονίκης.

Parallaxi
λειτουργούν-μετά-το-πάσχα-9-σταθμοί-μέτ-929499
Parallaxi

Μετά το Πάσχα θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία και οι εννέα σύγχρονοι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που θα καταγράφουν διαρκώς τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ώστε να λαμβάνονται μέτρα άμεσα, όποτε αυτό είναι αναγκαίο. 

Σήμερα ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των κλωβών των σταθμών με την εγκατάσταση του τελευταίου στη Σταυρούπολη του Δήμου Παύλου Μελά, επί της οδού Λαγκαδά 269.

Οι εργασίες για την αναβάθμιση και επέκταση των Σταθμών Μέτρησης του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αντικαταστάθηκαν οι κλωβοί στους περιαστικούς Σταθμούς Μέτρησης Αέριων Ρύπων στο Πανόραμα (Δ. Πυλαίας-Χορτιάτη), στη Νεοχωρούδα (Δ. Ωραιοκάστρου), τη Σίνδο (Δ. Δέλτα), την Καλαμαριά, το ΑΠΘ και την πλατεία Αγίας Σοφίας. 

Παράλληλα εγκαταστάθηκαν δύο νέοι σταθμοί στον Δήμο Παύλου Μελά, σήμερα, και στο νέο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πριν από λίγες μέρες.

Ακολούθησε η τοποθέτηση νέων σύγχρονων Αναλυτών Αέριων Ρύπων, σε όλους τους Σταθμούς Μέτρησης, όπως και στον υφιστάμενο Σταθμό στο Κορδελιό (Δ. Κορδελιού -Εύοσμου), όπου ο κλωβός του έχει σχετικά πρόσφατα αντικατασταθεί.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισκέφθηκε τον νέο σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Δήμο Παύλου Μελά και σε δηλώσεις του επισήμανε ότι οι εννέα καινούριοι υπερσύγχρονοι μετρητές ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης θα δώσουν τη δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης της κατάστασης της ατμόσφαιρας, ώστε όποτε ανεβαίνουν οι τιμές της ρύπανσης, η Περιφέρεια να προβαίνει στις αντίστοιχες ενέργειες και να ενημερώνει τον κόσμο και ειδικά τους πολίτες που έχουν προβλήματα στο αναπνευστικό τους.

20220415-124202-1.jpg

«Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα αυτό το οποίο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους θα λειτουργήσει άψογα σε συνεργασία με τους δήμους γιατί και οι δήμοι έχουν το δικό τους σύστημα καταγραφής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και άρα μπορεί να υπάρχει μια συσχέτιση των δεδομένων που θα λαμβάνουμε για την επιβεβαίωση των στοιχείων αλλά και για τη σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για ένα ακόμη βήμα που κάνει η Περιφέρεια για τη διαφύλαξη και την προστασία της δημόσιας υγείας, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης σημείωσε ότι σήμερα πραγματικά καλύπτεται ένα κενό στον τομέα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς ένα αίτημα χρόνων της τοπικής κοινωνίας βρήκε ανοιχτά αυτιά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του. Στο εξής, όπως ανέφερε, θα καταγράφονται οι συγκεντρώσεις και των μικροσωματιδίων, των PM 2,5 πέραν των PM 10 που καταγράφονται από σταθμό του δήμου στην Ευκαρπία. Μετρήσεις θα γίνονται ακόμη και για θειούχες ενώσεις, οξείδιο του αζώτου, διοξείδιο του άνθρακα, στοιχεία δηλαδή τα οποία επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και την υγεία των πολιτών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας ανέφερε, από την πλευρά του, ότι σε λίγες μέρες από σήμερα θα λειτουργούν εννέα σταθμοί μέτρησης σε σχέση με τους επτά που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα, υπογράμμισε ότι προστέθηκαν στο δίκτυο άλλοι δύο καινούριοι σταθμοί, ενώ γνωστοποίησε ότι προετοιμάζεται μια νέα ιστοσελίδα για την ενημέρωση του κοινού και των πολιτών σχετικά με τα αποτελέσματα των μετρήσεων. «Σήμερα είναι η τελευταία τοποθέτηση, την επόμενη εβδομάδα θα μπει ο ανάδοχος για να βάλει τα μηχανήματα να δουλέψουν και αμέσως μετά το Πάσχα θα έχουμε σε πλήρη λειτουργία και τους εννέα σταθμούς», πρόσθεσε.

Παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα χαρακτήρισε τη συνεργασία που έχει προηγηθεί η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό απορροφώνται κονδύλια και τα χρήματα αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα