Λουλουδάδικα: Η μικρή «ανθοδέσμη» της Θεσσαλονίκης!

Μια χρωματιστή γωνιά που μοιάζει με όαση στην πόλη.

Πάνος Γεωργιάδης
λουλουδάδικα-η-μικρή-ανθοδέσμη-της-749275
Πάνος Γεωργιάδης

Αν η Πλατεία Αριστοτέλους είναι το «σαλόνι» και η παραλία το «μπαλκόνι» της Θεσσαλονίκης, τότε αυτή η μικρή γωνιά της πόλης είναι η «ανθοδέσμη της»!

Η Θεσσαλονίκη μας -όπως και η πλειοψηφία των Ελληνικών πόλεων- υστερεί δραματικά σε ότι έχει σχέση με την καλαισθησία και τα χρώματα. Αν και είμαστε μια χώρα που τη λούζει ο ήλιος σχεδόν όλο το χρόνο, αν και έχουμε ένα θαυμάσιο κλίμα για να αναπτυχθούν σε ιδανικό περιβάλλον, λουλούδια, φυτά και δέντρα, ωστόσο κι εκεί είμαστε ουραγοί σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. 

Η Θεσσαλονίκη έχει στο ιστορικό της κέντρο μια μικρή χρωματική πινελιά, που μοιάζει με όαση στην έρημο της μουντάδας και της αχρωμίας. Τα «Λουλουδάδικα» είναι μια πολύ μικρή περιοχή του κέντρου της πόλης και ορίζεται από τις οδούς Κομνηνών, Φραγγίνη και Βασιλέως Ηρακλείου. 

Πήρε  το όνομά της από τα υπαίθρια ανθοπωλεία που βρίσκονται εκεί. Εκεί βρίσκεται επίσης το Γιαχουντί Χαμάμ καθώς και πολλά καταστήματα τροφίμων, εστιατόρια, καφέ κ.α. Ακριβώς δίπλα μπορείτε να επισκεφτείτε και την Αγορά Μοδιάνο, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους ανάπλασης, ενώ σε μικρή απόσταση είναι τοποθετημένη και η Αγορά Καπάνι. 

Τα «Λουλουδάδικα» αποτελούν ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία που θα περάσουν οι ξένοι αλλά και οι ντόπιοι, για αγορές αλλά και ξεκούραση. Το Γιαχουντί Χαμάμ είναι κτήριο της Οθωμανικής περιόδου που πιθανολογείται πως χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τον Χαλίλ Αγά.

 Το όνομά του είναι εβραϊκό (Yahudi) λόγω ότι η συγκεκριμένη περιοχή είχε πολλά καταστήματα Εβραίων. Εξαιτίας του ότι βρισκόταν στο κέντρο της αγοράς, ονομαζόταν επίσης και «Παζάρ Χαμαμί» (Pazar Hamami) αλλά και Λουτρό του Χαλίλ Αγά, Λουτρό της Μεγάλης Αγοράς και Λουτρό των Γυναικών. 

Το λουτρό το χρησιμοποιούσαν όμως άντρες και γυναίκες, σε διαφορετικούς χώρους με τον αντρικό χώρο μεγαλύτερο και σε υψηλότερο σημείο. Έχει εμβαδόν περί τα 750 τμ, είναι χτισμένο αποκλειστικά με πέτρες και πλίνθους και μιμείται τη βυζαντινή αρχιτεκτονική. Στην πυρκαγιά του 1917 το κτίριο υπέστη ζημιές. Σήμερα στεγάζει πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Παραφωνία επίσης αποτελούν τα νεότερης κατασκευής γύρω άχαρα ογκώδη και ψηλά κτίρια, τα οποία στεγάζουν κυρίως δικηγορικά γραφεία ή εμπορικές επιχειρήσεις.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα