Λουτρά Θέρμης: Θυμήθηκαν την αξιοποίηση τους ενώ αφέθηκαν να ρημάζουν
Θλιβερές οι εικόνες εγκατάλειψης και φθοράς των εγκαταστάσεων
Σε αγώνα δρόμου θα πρέπει να επιδοθεί το επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης αν σχεδιάζει με σοβαρότητα να αξιοποιήσει τα Ιαματικά Λουτρά Θέρμης, για τα οποία μέχρι τις 31 Ιουνίου θα πρέπει επισήμως να παρουσιάσει αποφάσεις αρμόδιων οργάνων και σχετική μελέτη βιωσιμότητας, ειδάλλως κινδυνεύουν να περάσουν στα χέρια του δημοσίου.
Τα ιαματικά Λουτρά Θέρμης, περιουσία του δήμου Θεσσαλονίκης, βρίσκονται λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, στο 16ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πολύγυρου, δηλαδή αμέσως μετά τη Νέα Ραιδεστό.
Πρόκειται για ένα οικόπεδο, συνολικής έκτασης 500 στρεμμάτων που εκτείνεται σε ένα καταπράσινο και πευκόφυτο περιβάλλον, όπου υπάρχουν διάσπαρτες διάφορες εγκαταστάσεις, όπως καταλύματα, λουτήρες, κιόσκια και παιδικές χαρές. Τα λουτρά λειτουργούσαν μέχρι και το 2009, και σήμερα η φθορά του χρόνου και η ανθρώπινη παρέμβαση, με λεηλασίες και καταστροφές, τα έχουν μετατρέψει σε ερείπια.
Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση σχετικά πρόσφατα ίδρυσε την εταιρία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία» (Ι.Π.Ε. Α.Ε.), με σκοπό τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των φυσικών ιαματικών πηγών της χώρας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό η «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Α.Ε» δημιουργήθηκαν προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο το θολό καθεστώς που διέπει τις ιαματικές πηγές και παράλληλα να προωθηθούν επενδυτικά σχέδια για την μέγιστη εκμετάλλευση και αξιοποίηση των πηγών, μεριμνώντας για τις κατάλληλες μελέτες και εκμισθώσεις.
Βάσει του νόμου οι «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας», αν παρέλθει ένα χρονικό διάστημα μη αξιοποίησης των ιαματικών πηγών, αναλαμβάνουν τη διαχείριση των εγκαταστάσεων και τον περιβάλλοντα χώρο σε ακτίνα 500 μέτρων.
Ήδη για τα Λουτρά Θέρμης, έγινε γνωστό ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε σε σύναψη μνημονίου συνεργασίας με τον δήμο Θέρμης, προκειμένου από κοινού να δρομολογήσουν στην αξιοποίηση του χώρου.
Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, αν δεν προχωρήσουν σχετικά άμεσα οι διαδικασίες, τα Λουτρά Θέρμης ενδέχεται να περάσουν στη διαχείριση του δημοσίου.
Δηλαδή θα πρέπει ο δήμος Θεσσαλονίκης με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων του, να εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον του για αξιοποίηση και εκμετάλλευση των λουτρών. Ακολούθως να προχωρήσει σε καταγραφή και αποτύπωση του χώρου των εγκαταστάσεων και του οικοπέδου των 500 στρεμμάτων και να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας.
Τέλος, θα πρέπει να καταθέσει και σχέδιο αξιοποίησης, βάσει αυτής της μελέτης, προκειμένου είτε να προχωρήσει σε επένδυση και εκμετάλλευση τους ως δημοτική επιχείρηση, είτε να προκηρύξει διαγωνισμό ώστε να αναλάβει την επένδυση και εκμετάλλευση κάποιος ιδιώτης.
Όλα αυτά δεν είναι διαδικασίες που μπορούν να δρομολογηθούν άμεσα, παρότι το μνημόνιο συνεργασίας με το δήμο Θέρμης, είναι ένα σημαντικό βήμα που δημιουργεί προοπτικές και δυνατότητες για τη σωτηρία των Λουτρών Θέρμης, που όπως αναφέραμε, βρίσκονται στο έλεος του χρόνου αλλά και των διαφόρων επιτήδειων, που τα τελευταία χρόνια κυριολεκτικά τα έχουν λεηλατήσει.
Οι εικόνες άλλωστε μιλούν απο μόνες τους…
Τα Λουτρά Θέρμης λειτουργούσαν για εκατοντάδες χρόνια και διαθέτουν ιστορικά κτίσματα με έντονο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Η ζωή στην περιοχή χρονολογείται από τα προϊστορικά χρόνια και τη νεολιθική εποχή (5000 π.Χ.) και φαίνεται ότι και τα λουτρά λειτουργούσαν τα αρχαία χρόνια, γνωρίζοντας ιδιαίτερη επισκεψιμότητα κατά την ρωμαϊκή εποχή.
Την τιμητική τους είχαν τα λουτρά της περιοχής και στη βυζαντινή, μεταβυζαντινή περίοδο, κάτι που αποδεικνύεται και από τους βυζαντινούς λουτήρες που συναντά κανείς στο χώρο, αλλά και από τους οθωμανικούς τρούλους των λουτρών.
Οι εγκαταστάσεις των τριών τρουλαίων λουτρών ξεχωρίζουν για την εξαιρετική αισθητική και χαρακτηριστική αρχιτεκτονική με κεραμοσκεπή και μαρμάρινα τμήματα, καθώς επίσης και οι έξι υπαίθριοι μαρμάρινοι ατομικοί λουτήρες.
Τις δεκαετίες 50′ και 60′ τα Λουτρά Θέρμης έφτασαν στο απόγειό τους, με τον κόσμο να καταφτάνει από όλη τη Β. Ελλάδα για τις ιαματικές πηγές τους.