Μαλαματίνα: Με σήμα το ανθρωπάκι που απεργεί
Συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα οι εργαζόμενοι, ζητώντας ανάκληση απολύσεων και νέα ΣΣΕ
Σε μία σκληρή και διαρκή αναμέτρηση, με φόντο το νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, εξελίσσεται η απεργιακή κινητοποίηση στην οινοποιία «Μαλαματίνα» στο Καλοχώρι, με τους εργαζόμενους να ζητούν ανάκληση των 15 απολύσεων και υπογραφή ικανοποιητικής Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας και την εργοδοσία να επιμένει στη μείωση του προσωπικού και να ζητά «ισορροπία στην διαδικασία της νέας συλλογικής σύμβασης».
Η απεργοί, που μετά από Γενική Συνέλευση του σωματείου, αποφάσισαν νέο κύκλο 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων, μέχρι τις 26 Αυγούστου, καλούν την διεύθυνση της εταιρίας να εγκαταλείψει τα σχέδια για μαζικές απολύσεις και δραστικές μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, μέσω των ατομικών συμβάσεων, και να προσέλθει στο διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα απολύσεων.
Τις προηγούμενες ημέρες το «απεργιακό μέτωπο» της Μαλαματίνας, έχει ενταθεί με τους απεργούς να ενισχύονται από πολλά εργατικά σωματεία που καθημερινά εκφράζουν την συμπαράσταση τους.
Από την πλευρά της, η εταιρία επιμένει στη στάση της ενεργοποιώντας ακόμα και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, χθες και προχθές, συλλήψεις συνδικαλιστών αλλά και διευθυντικών στελεχών της εταιρίας καθώς και οι απεργοί προχώρησαν σε μηνύσεις. Αιτία ήταν η προσπάθεια εισόδου στο εργοστάσιο εργαζομένων που έχουν αποδεχτεί την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας, τις οποίες το σωματείο τις απορρίπτει ως απεργοσπαστικές, παράνομες και καταχρηστικές.
Γιάννης Φραγγίδης: εδώ και 30 χρόνια υπογράφαμε ΣΣΕ με την εταιρία, χωρίς προβλήματα.
Ο πρόεδρος του σωματείου Γιάννης Φραγγίδης, τονίζει στην Parallaxi πως η εργασιακή ειρήνη στην επιχείρηση, που παραμένει βιώσιμη και κερδοφόρα έχει διαταραχτεί από την ώρα που η νέα διεύθυνση της εταιρίας, του ομίλου Mantis, των αδελφών, Χαράλαμπου και Αλέξανδρου Κρομμύδα, επέλεξε τον δρόμο της σύγκρουσης και όχι της συνεννόησης.
«Εμείς εδώ και 30 χρόνια υπογράφαμε συμβάσεις εργασίας με την εταιρία, χωρίς προβλήματα. Η νέα διεύθυνση, τον Μάιο, εν μέσω διαπραγματεύσεων για τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση, προχώρησε σε απολύσεις γνωρίζοντας ότι αυτό θα αποτελούσε αιτία σύγκρουσης», τονίζει και προσθέτει ότι «εμείς είχαμε συμβάλει συνειδητά στην εξυγίανση της εταιρίας και τα 3 χρόνια είχαμε αποδεχτεί μειώσεις στους μισθούς κατά 20% ώστε να διασωθεί η επιχείρηση. Το ευχαριστώ ήταν οι απολύσεις, αρχικά στο τμήμα διανομής και μάλιστα εργαζομένων στελεχών του σωματείου».
Για τους εργαζόμενους οι απολύσεις είναι η κόκκινη γραμμή. Θεωρούν ότι η εταιρία, ως κερδοφόρα με ένα προϊόν που τυγχάνει λαϊκής αποδοχής και αναγνώρισης, δεν έπρεπε να προχωρήσει σε διατάραξη της εργασιακής ειρήνης με το πρόσχημα της κατάργησης προνομίων των εργαζομένων. Οι περισσότεροι από τους 86 εργαζόμενους στην Μαλαματίνα, εργάζονται στην εταιρία πάνω από 20 χρόνια και την αντιμετωπίζουν ως οικογενειακή υπόθεση.
«Προσωπικά εργάζομαι 30 χρόνια στην Μαλαματίνα. Οι περισσότεροι συνάδελφοι βρίσκονται στην εταιρία πάνω από 20 χρόνια. Δεν θέλουμε το κακό της εταιρίας γιατί την έχουμε στηρίξει με κόπο και ιδρώτα», τονίζει ο Γ. Φραγγίδης και καλεί τη διεύθυνση της εταιρίας να προσέλθει στην διαπραγμάτευση με ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις, που δεν θα θίγουν θεμελιώδη δικαιώματα, ούτε θα αφαιρούν θέσεις εργασίας.
«Τις θέσεις μας τις γνωρίζουν τις έχουμε καταθέσει εγγράφως, οι απολύσεις είναι η κόκκινη γραμμή», τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων της «Μαλαματίνας».
Νεκταρία Αγγελάκη: επενδύουν στο νόμο Χατζηδάκη
Η επιμονή της εταιρίας στην μη υπογραφή της ΣΣΕ, κατά την εργατολόγο Νεκταρία Αγγελάκη, δικηγόρο του ΕΚΘ, παρούσα ως υπεράσπιση των απεργών μετά τις συλλήψεις, εδράζεται στις προβλέψεις του νόμου Χατζηδάκη, κατά τις οποίες αν δεν υπάρχει ΣΣΕ, η επιβολή των ατομικών συμβάσεων είναι αυτόματη.
«Οι απολύσεις δεν έγιναν για οικονομοτεχνικούς λόγους, αλλά για την επιβολή των ατομικών συμβάσεων. Η εταιρία επιμένει στην μη υπογραφή της ΣΣΕ, διότι η διαπραγμάτευση για τις ατομικές συμβάσεις γίνεται από θέση ισχύος», τονίζει και αναφέρει ότι το σχέδιο εξυγίανσης που ρύθμισε τα χρέη της εταιρίας κατά 90%, δεν θα εγκρινόταν αν δεν το υποστήριζαν ενεργά οι εργαζόμενοι προκειμένου να διασωθεί η εταιρία.
«Όχι διαπραγμάτευση στο πεζοδρόμιο»
Πως θα κινηθεί η εταιρία, ιδίως μετά την αρνητική δημοσιότητα που προκαλεί η απεργία και η οποία ενδεχομένως να πλήξει την εικόνα της εταιρίας και ενός προϊόντος καθαρά λαϊκής κατανάλωσης, είναι ένα θέμα που μάλλον έχει αρχίσει να ανησυχεί τους νέους διοικούντες την επιχείρηση.
Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Νίκος Κεράνης σε δηλώσεις του στον Τύπο, τόνισε ότι είμαστε «ανοιχτοί σε προτάσεις αλλά όχι διαπραγμάτευση στο πεζοδρόμιο».
Ωστόσο επέμεινε στην σκληρή γραμμή, τονίζοντας ότι την απεργία την υποκινεί και τη στηρίζει «το παλιό που αντιδρά στο καινούργιο». «Σε αυτή τη φάση μια μειοψηφία εργαζόμενων – συνδικαλιστών προσπαθεί να διατηρήσει τα δικαιώματά της, τη στιγμή που η συλλογική σύμβαση που προτείναμε όχι μόνο διασφαλίζει ότι δεν θα γίνουν μειώσεις, αλλά υπάρχει και αύξησή της κατά 2%. Μέχρι τώρα δεν έχουμε αντιληφθεί που διαφωνούν σε αυτά που προτείνουμε» τόνισε ο κ. Κεράνης.
Να σημειωθεί ότι η Μαλαματίνα μετρά πλέον 126 χρόνια λειτουργίας και σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσής της, υπό το νέο καθεστώς, του ομίλου Mantis εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα κέρδη της βάσει των επενδύσεων που θα γίνουν.
Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της εταιρείας, μετά την εξαγορά της, ο επενδυτής ανέλαβε πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ υποχρεώσεις σε Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικούς οργανισμούς και ιδιώτες. Μάλιστα, ακόμη και πριν την έκδοση της απόφασης, από τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Όμιλος ανάλαβε την χρηματοδότηση της Μαλαματίνας, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί. Κατά τα στοιχεία από τον όμιλο, πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ είναι ήδη οι επενδύσεις, μέσα στο πρώτο επτάμηνο από την απόκτηση της Μαλαματίνας, τα οποία δαπανήθηκαν για μηχανολογικό εξοπλισμό για τα οινοποιεία.
Το σχέδιο της εταιρείας, περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία, σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε πάγια στοιχεία.
Σύμφωνα με τον όμιλο, «οι επενδύσεις αυτές υπερβαίνουν επιβεβαιώνουν τη δέσμευση του ομίλου Mantis να αναπτύξει τη «Μαλαματίνα», αξιοποιώντας το δίκτυο διανομής του σε όλη την Ελλάδα και στοχεύουν να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο της Μαλαματίνας, με 100% ελληνικά προϊόντα».
Ποιοι είναι οι νέοι ιδιοκτήτες της Μαλαματίνας
Έχοντας παρουσία στην ελληνική αγορά από το 1974, ο όμιλος Mantis, με τις εταιρίες του Mantis Trading SA, Fortis Trading SA και Attraction SA, βρίσκεται σε μία από τις ισχυρές θέσεις του κλάδου των Fast Moving Consumer Goods (FMCGs) στην Ελλάδα και αποτελεί έναν από τους διανομείς αναψυκτικών, αλκοολούχων ποτών και καταναλωτικών προϊόντων.
Ανάμεσα στα brands που διακινεί είναι ενεργειακά ποτά όπως το Red Bull, το τσίπουρο Καλαϊτζή, τα πατατάκια Tottis, τα σοκολατοειδή Mm’s, Twix κλπ, ενώ διανέμει στην ελληνική αγορά το νερό Aqua Carpatica, τα ξυραφάκια Wilkinson και τα προϊόντα περιποίησης Hawaiian Tropic.