7η Τέχνη: Ένα ονειρικό ταξίδι στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Ένα μουσείο με φόντο την ιστορία του κινηματογράφου.

Μυρτώ Τούλα
7η-τέχνη-ένα-ονειρικό-ταξίδι-στην-καρδι-495913
Μυρτώ Τούλα

Ένα κουζινάκι από την Πολίτικη Κουζίνα το φόρεμα της Τζένης Καρέζη και  το καπέλο της Μελίνας Μερκούρη αρκούν για να σκηνοθετήσεις στο μυαλό σου ένα Μουσείο βασισμένο στην ιστορία και την εξέλιξη του κινηματογράφου. Στεγασμένο στις όχθες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης,  ανάμεσα στις ιστορικές αποθήκες, κρατά την κουλτούρα και τον χαρακτήρα του ταξιδεύοντας μικρούς και μεγάλους σε ιστορίες άγνωστες και ελκυστικές που προβάλλονται πολλά χρόνια τώρα στην “μεγάλη οθόνη”.

Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε στις αρχές του 1995 μετά από απόφαση του Οργανισμού «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997». Η αποστολή του είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και η προβολή αντικειμένων από τη ζωή του κινηματογράφου στην Ελλάδα. Η δημιουργία του έγινε εφικτή μετά την αγορά της συλλογής του κινηματογραφιστή της Θεσσαλονίκης Νίκου Μπιλιλή. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν κινηματογραφικές μηχανές λήψης και προβολής, παλιά μέρη και εξαρτήματα κινηματογραφικού εξοπλισμού, δοχεία εμφάνισης κινηματογραφικών-φιλμ, φακούς, μηχανήματα υποτιτλισμού και κινηματογραφικό υλικό. Υπάρχουν επίσης φωτογραφίες από σχεδόν δύο χιλιάδες ταινίες και γιγάντιες χειροποίητες αφίσες κινηματογράφου που γεύεσαι μέσα από αυτές την μεγάλη οθόνη και θυμάσαι παλιές ταινίες που σημάδευαν τα παιδικά σου χρόνια.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του δραστηριότητας προσφέρει μια ποικιλία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της σχολικής κοινότητας. Πρωταρχικός στόχος των δράσεων είναι να προσφέρουν στους εκπαιδευτικούς ένα εναλλακτικό εκπαιδευτικό εργαλείο μέσω του οποίου έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν διαδραστικές μεθόδους διδασκαλίας. Ο σχεδιασμός τους, επίσης, είναι απόλυτα εναρμονισμένος με τη σχολική ύλη δίνοντας στους μαθητές τη δυνατότητα να διερευνήσουν τα εκάστοτε γνωστικά αντικείμενα μέσα από την έβδομη τέχνη και μετατρέποντας τη μάθηση σε μια πρωτότυπη αισθητική εμπειρία. Ο κάθε μαθητής και εκπαιδευτικός δημιουργεί την δική του ταινία σε ένα greenscreen, όλοι  έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν ρόλους σκηνοθέτη, εικονολήπτη, ηθοποιού, ακόμα και σκηνογράφου, τα απαραίτητα και αναπόσπαστα δηλαδή μέρη για ένα φιλμ.

Η πιο δύσκολη στιγμή του Μουσείου ήταν το 2010 αφού υπήρχε πρόταση για να κλείσει. Ωστόσο λίγους μήνες αργότερα και με την προσπάθεια των εργαζομένων, του Δημοτικού Συμβουλίου kai του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το Μουσείο της Έβδομης Τέχνης συγχωνεύτηκε με το Φεστιβάλ και έκτοτε αποτελεί κομμάτι του. Τον Νοέμβρη και τον Μάρτη κάθε χρονιάς το μουσείο γεμίζει με επισκέπτες και πραγματοποιούνται δράσεις του Φεστιβάλ εντός του, όπως, εργαστήρι για παιδιά, προβολές ταινιών μικρού μήκους και 3D. Στο μέλλον οι εργαζόμενοι του, επιθυμούν την εξέλιξη και αναδιαμόρφωση του, με τις νέες εφαρμοσμένες και μη τεχνολογίες της Μεγάλης οθόνης και την εξέλιξη της μέχρι και σήμερα. Τι λες είσαι έτοιμος να γευτείς ένα ταξίδι στην έβδομη τέχνη, στην καρδιά της πόλης;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα