Αποχαιρετισμός στα άγρια ζώα της πόλης
Μετά από κινητοποιήση των φιλόζωων της πόλης, του Αρκτούρου και του δήμου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της parallaxi που οργάνωσε και ψηφοφορία μεταξύ των αναγνωστών της, τα άγρια ζώα του Ζωολογικού κήπου μεταφέρονται σε φυσικό περιβάλλον. Η Παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος επιλέχτηκε για να απομακρυνθούν τα άγρια ζώα από τον Ζωολογικό κήπο του Κέδρινου Λόφου. […]
Μετά από κινητοποιήση των φιλόζωων της πόλης, του Αρκτούρου και του δήμου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της parallaxi που οργάνωσε και ψηφοφορία μεταξύ των αναγνωστών της, τα άγρια ζώα του Ζωολογικού κήπου μεταφέρονται σε φυσικό περιβάλλον.
Η Παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος επιλέχτηκε για να απομακρυνθούν τα άγρια ζώα από τον Ζωολογικό κήπο του Κέδρινου Λόφου. Η διαδικασία απομάκρυνσης των άγριων ζώων (δύο λύκοι και δύο αρκούδες) από τον Ζωολογικό Κήπο του Δήμου Θεσσαλονίκης και μεταφορά τους σε νέο χώρο διαβίωσης στις εγκαταστάσεις του «Αρκτούρου» στο Νυμφαίο της Φλώρινας (οι αρκούδες) και στο Καταφύγιο στις Αγραπιδιές Φλώρινας (οι λύκοι) γίνεται σήμερα. Χτες ήταν η τελευταία μέρα που μπορούσαμε να δούμε τους λύκους και τις αρκούδες του ζωολογικού στη Θεσσαλονίκη.
Σήμερα στις 19.30 θα παρουσιαστούν στο γυάλινο περίπτερο του Κήπου Εποχών, τα 4 ομοιώματα των ζώων που ετοίμασαν ειδικά για το ζωολογικό κήπο οι δημιουργοί ειδικών γλυπτικών κατασκευών, Αλέξης Κωνσταντινίδης και Βαγγέλης Ξώνογλου. Τα ομοιώματα θα τοποθετηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στα άδεια κλουβιά των ζώων που αποχωρούν!
Η μεταφορά των ζώων θα γίνει σε συνεργασία με την Κτηνιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ήδη από το 2011 ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με τις οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Δράση για την Άγρια Ζωή, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καθώς και την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ είχαν καταδείξει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα ζώα του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, η τριετής έρευνα για τους ζωολογικούς κήπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διενήργησε το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανώσεων για την Εξάλειψη της Αιχμαλωσίας των Άγριων Ζώων (ENDCAP) σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, ο οποίος υλοποίησε την έρευνα στην Ελλάδα, απέδειξε ότι ζωολογικοί κήποι στη χώρα μας όπως και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα άγρια ζώα που φιλοξενούν.