Είναι τελικά αδιάβροχη η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη;

Λίγες εβδομάδες πέρασαν από τη μέρα που η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη άνοιξε τις πύλες της για το κοινό μετά από 1,5 χρόνο περίπου εργασιών και συνεχών αναβολών της ημερομηνίας ολοκλήρωσης των εργασιών. Και φυσικά η είδηση της εισροής υδάτων στο εσωτερικό της βιβλιοθήκης μετά τη νεροποντή, την Παρασκευή 26/5, ήταν φυσικό να προκαλέσει την κατακραυγή […]

Κύα Τζήμου
είναι-τελικά-αδιάβροχη-η-κεντρική-δημ-200384
Κύα Τζήμου

Λίγες εβδομάδες πέρασαν από τη μέρα που η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη άνοιξε τις πύλες της για το κοινό μετά από 1,5 χρόνο περίπου εργασιών και συνεχών αναβολών της ημερομηνίας ολοκλήρωσης των εργασιών.

Και φυσικά η είδηση της εισροής υδάτων στο εσωτερικό της βιβλιοθήκης μετά τη νεροποντή, την Παρασκευή 26/5, ήταν φυσικό να προκαλέσει την κατακραυγή του κόσμου και την ανησυχία των πολιτών μπροστά στην προβληματική λειτουργία ενός άρτι παραδοθέντος, έργου, που όμως πλημμύρισε.

Τι να περιμένουμε λοιπόν στη επόμενη νεροποντή; Ο κ. Τζιώρας, επιβλέπων μηχανικός του έργου από το Αρχιτεκτονικό του Δήμου Θεσσαλονίκης μας διευκρίνισε καταρχήν ότι το έργο δεν έχει παραδοθεί επισήμως. Στην διαδικασία παραλαβής ενός έργου περιλαμβάνεται μια περίοδος 15 μηνών για τη συντήρηση του έργου, όπου αντιμετωπίζονται τυχόν κακοτεχνίες και προβλήματα που θα παρουσιαστούν μέχρι την οριστική παραλαβή του έργου. Άρα επισήμως δεν έχει μπει καμιά υπογραφή ελεγκτικού μηχανισμού.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι οι κακοτεχνίες είναι επιτρεπτές, αλλά δυστυχώς συμβαίνουν. Τι συνέβη λοιπόν την Παρασκευή; Στα στηθαία των μπαλκονιών του 8ου και του 5 ου ορόφου τοποθετήθηκαν ελλατωματικά καπάκια που διοχέτευσαν τα όμβρια ύδατα στο μπαλκόνι κι από κει στο εσωτερικό της Βιβλιοθήκης. Το συνεργείο έσπευσε, τα καπάκια καλύφθηκαν με μια προσωρινή λύση και εντός των ημερών θα αντικατασταθούν.

Το κτίριο, όπως μας είπε ο κ. Τζιώρας, έχει μεγάλες κατασκευαστικές δυσκολίες και προβλήματα σχεδιασμού που φανέρωσαν πλήθος προβλημάτων στη διάρκεια της λειτουργίας του. Αρκετά από αυτά αντιμετωπίστηκαν με το παρόν έργο αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχουν βασικά, λάθη σχεδιασμού που προκαλούν και προβλήματα κατά καιρούς.

Να σημειώσουμε ότι το έργο ξεκίνησε από τον Σεπτέμβρη του 2015, με χρονοδιάγραμμα 3 μηνών, η Βιβλιοθήκη έκλεισε αρχές του Δεκέμβρη του 2015. Η πρώτη πληροφόρηση μιλούσε για παράδοση στις 31/12 2015, η δεύτερη για τον Ιούνιο του 2016,  μετά πήγαμε στις 15 του Δεκέμβρη του 2016. Κι άλλη μετάθεση μέχρι την τελική έναρξη αρχές Απριλίου. Ο Επιβλέπων Μηχανικός από Αρχιτεκτονικό του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Τζιώρας, μας είχε ενημερώσει ότι η καθυστέρηση οφειλόταν σε πρόσθετες εργασίες που προέκυψαν κατά την διάρκεια της έναρξης του αρχικού έργου, αφού κατά την διάρκεια του έργου που ξεκίνησε με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και αναδοχο εταιρία την Κουκουμάς ΑΤΕ διαπιστώθηκε προβληματική λειτουργία στο σύστημα των υδροροών με αποτέλεσμα τα όμβρια ύδατα να καταλήγουν στο εσωτερικό της βιβλιοθήκης και συχνά να εμφανίζονται νερά στο εσωτερικό της βιβλιοθήκης. Αυτό έπρεπε να αντιμετωπισθεί συγχρόνως με την βιοκλιματική αναβάθμιση που περιέλάμβανε αλλαγή των υαλοπινάκων του κτιρίου και διαφοροποίηση στο σύστημα θέρμανσης ψύξης.

Εν ολίγοις οι “πλημμύρες” ήταν αυτές που υποτίθεται ότι αντιμετωπίστηκαν, αλά ιδού που και πάλι συνέβησαν. Ας ελπίσουμε ότι το επεισόδιο της Παρασκευής θα είνια το τελευταίο που ταλαιπωρεί το δημοφιλές αυτό δημόσιο κτίριο.

*Για την ιστορία το δεκαώροφο (οκτώ υπέργειοι και δυο υπόγειοι) κτίριο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι έργο του Οργανισμού Πολιτιστκή Πρωτεύουσα ’97 και ανεγέρθηκε για να στεγάσει την Βιβλιοθήκη που μέχρι τότε φιλοξενούνταν επί δεκαετίες στο κτίριο της ΧΑΝΘ.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα