Ένα διαφορετικό δελφίνι ξέβρασε σήμερα η θάλασσα στη Νέα παραλία
Ένα δελφίνι από ...πλαστικά "ξέβρασε" η θάλασσα στην παραλία της πόλης.
Ένα διαφορετικό …δελφίνι “ξέβρασε” η θάλασσα, σήμερα το απόγευμα, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Ένα δελφίνι από πλαστικά ήρθε για να μας υπενθυμίσει “την εξάρτησή μας από το πλαστικό, το μέγεθος του προβλήματος της ρύπανσης που δημιουργεί και το πόσο επικίνδυνη είναι τελικά η εξάρτηση αυτή για τις πόλεις μας, τις θάλασσές μας και την ίδια μας την υγεία”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Greenpeace, που διοργάνωσε την όλη δράση.
“Αυτό που έρχεται να δείξει αυτό το αλλιώτικο δελφίνι, που είναι πνιγμένο από πλαστικά, είναι ακριβώς την εξάρτησή μας από το πλαστικό μιας χρήσης και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στη βιοποικιλότητα, τη θαλάσσια ζωή και τελικά στην ίδια μας την υγεία” εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος εκστρατειών της Greenpeace Δημήτρης Ιμπραήμ.
“Η δράση της Θεσσαλονίκης ήρθε, από την ομάδα των εθελοντών μας στην πόλη, σε μια στιγμή που οι κάδοι στις πόλεις είναι γεμάτοι σκουπίδια και είναι η κατάλληλη στιγμή να καταλάβουμε ότι η ρύπανση δεν είναι μόνο ό,τι βλέπουμε” σημείωσε ο κ. Ιμπραήμ.
“Οι κάδοι σύντομα θα αδειάσουν, οι παραλίες θα καθαριστούν, όμως το πρόβλημα θα παραμείνει, αφού η θάλασσα στην Ελλάδα, όπως και παγκοσμίως, μετατρέπεται κάθε μέρα σε μια τεράστια χωματερή πλαστικών σκουπιδιών” πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην εκστρατεία της οργάνωσης για την προστασία του πλανήτη από τη σπατάλη των φυσικών πόρων αλλά και από το γεγονός ότι ζούμε πέρα από τα βιολογκά όρια που αντέχει ο πλανήτης μας.
“Πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα της σπατάλης, την οποία έχουμε, καθώς και την κουλτούρα της μίας χρήσης. Στην Ελλάδα, κατά μέσο όρο, παράγει κάθε Έλληνας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδόν μισό τόνο σκουπίδια τον χρόνο. Απ’ αυτά, το 84% καταλήγει σε χωματερές και μόλις το 16% ανακυκλώνεται. Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι πρέπει να αλλάξουμε κουλτούρα, να μειώσουμε τη σπατάλη δηλαδή, άρα και την παραγωγή σκουπιδιών, στη συνέχεια να μπούμε στην κουλτούρα των πολλαπλών χρήσεων (reuse) και μετά να δούμε αυτό που μένει πώς θα το ανακυκλώσουμε” επισήμανε ο υπεύθυνος εκστρατειών της Greenpeace.
Εκτός από την αλλαγή κουλτούρας, επιτακτική είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, και η στήριξη από την Πολιτεία. “Γι’ αυτό τον λόγο υποβάλλουμε προτάσεις ώστε να αλλάξει η νομοθεσία για την ανακύκλωση προς αυτή την κατεύθυνση” σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στην παρουσία του καραβιού της Greenpeace “Rainbow Warrior” από 20-31 Ιουλίου, στην Ελλάδα, όπου “θα περιοδεύσει σε Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης και Σύρο ώστε να ενημερώσει το κοινό αλλά και να κάνει επιστημονική έρευνα (σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) στο θαλάσσιο περιβάλλον προκειμένου να εντοπιστεί ποιο είναι το μέγεθος της επιβάρυνσης από το πλαστικό μιας χρήσης”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
*Τις εικόνες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Greenpeace