Ένα λειβάδι στη Νέα Παραλία
Η μεγάλη γκρίνια από την αρχή των έργων της ανάπλασης της Νέας παραλίας αφορούσε στην τσιμεντοποίηση της Παραλίας. Ειπώθηκαν πολλά γι΄αυτό το θέμα και παρόλο που η γκρίνια εξακολουθεί να ακούγεται, πιο αραιά πλέον, οι Θεσσαλονικείς αγάπησαν το παραλιακό μέτωπο και το “τιμούν” καθημερινά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή της ύπαρξής του. Καθώς ένα […]
Η μεγάλη γκρίνια από την αρχή των έργων της ανάπλασης της Νέας παραλίας αφορούσε στην τσιμεντοποίηση της Παραλίας. Ειπώθηκαν πολλά γι΄αυτό το θέμα και παρόλο που η γκρίνια εξακολουθεί να ακούγεται, πιο αραιά πλέον, οι Θεσσαλονικείς αγάπησαν το παραλιακό μέτωπο και το “τιμούν” καθημερινά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή της ύπαρξής του. Καθώς ένα ένα τα θεματικά πάρκα παραδόθηκαν και το παραλιακό μέτωπο πρασινίζει μέρα με τη μέρα, ένας κήπος ξεχωρίζει διατηρώντας μια πιο “άγρια” και “άτακτη” όψη. Στον Κήπο των Εποχών οι Θεσσαλονικείς μπορούν να επισκεφτούν ένα φυσικό λιβάδι με άγρια βλάστηση (λειμώνας) ενόψει της εαρινής περιόδου.
Στον Κήπο των Εποχών φυτεύτηκαν αγριολούλουδα, ανθεκτικά ξηρόφυτα, αρωματικά βότανα και άλλα σπάνια ενδημικά φυτά. Σύμφωνα και με τη διεθνή πρακτική, ο λειμώνας θα πρέπει να συντηρείται ακολουθώντας τον κύκλο βλάστησης του φυσικού περιβάλλοντος. Το γεγονός αυτό οδηγεί στη λιγότερο τακτική και αυστηρή κλάδευση των φυτών, όπως αυτή εφαρμόζεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης στα υπόλοιπα πάρκα και κήπους.
«Μέσα στην πυκνότητα και την εντατική χρήση του πολεοδομικού ιστού, με την έλλειψη του φυσικού τοπίου, οι πόλεις αναζητούν σήμερα οάσεις και διεξόδους σε χώρους χαμηλής έντασης, περιπάτου, παιχνιδιού, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε: «ένας τέτοιος χώρος είναι και ο Κήπος των Εποχών, που προσθέτει στο αστικό τοπίο μια νότα ελληνικού αγροτικού και δασικού τοπίου”.