Ένα βασιλικό new entry στο δημόσιο χώρο της πόλης
Ένα νέο άγαλμα θα προστεθεί στη δημόσια συλλογή της πόλης. Ένα βασιλικό ζεύγος "επανενώνεται" μετά από έναν αιώνα.
Στο Δημοτικό συμβούλιο της 29ης Αυγούστου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία και παρά τις όποιες αντιρρήσεις, τη τοποθέτησήενόε καινούργιου αγάλματος σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης. Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα στηθεί το άγαλμα της βασίλισσας Όλγας, στην ομώνυμη οδό της Θεσσαλονίκης, δίπλα στο διατηρητέο κτίριο του πρώην Ιταλικού Προξενείου, αφού το άγαλμα είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται η μεταφορά του.
Στο πλαίσιο της ελλονορωσικής φιλίας έρχεται αυτή η προσθήκη στη συλλογή αγαλμάτων της Θεσσαλονίκης. Η τοποθέτηση θα γίνει στον δρόμο που ήδη τιμά με το όνομά του την Ρωσίδα γαλαζοαίματη. Το σημείο επελέχθη ώστε να μην διαταράσσει τη διέλευση και τη χρήση του δημόσιου χώρου, αλλά και για προφανείες λόγους που αφορούν στη γειτνίασή του με την προτομή του συζύγου της. Έτσι με μερικά μέτρα να τους χωρίζουν το μακροβιότερο βασιλικό ζεύγος που βασίλευσε στο θρόνο της Ελλάδας 50 σχεδόν χρόνια, θα κοιτά για πάντα προς τους δρόμους που άλλωστε έχουν και το όνομά τους. Η προέκταση της Βασιλίσσης Όλγας προς το Δημαρχείο έχει το όνομά του συζύγου της, Βασιλέως Γεωργίου και στο σημείο της δολοφονίας του, στη διασταύρωση με την Αγίας Τριάδας υπάρχει η προτομή του.
Είναι γνωστό ότι το έτος 2016 ανακηρύχθηκε από τους Αρχηγούς του Ρωσικού κράτους και της Ελλάδος ως έτος «Ρωσικής Ομοσπονδίας» στην Ελληνική Δημοκρατία και έτος «Ελληνικής Δημοκρατίας» στη Ρωσική Ομοσπονδία. Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του έτους αυτού η Πανρωσική Στρατιωτική-Ιστορική Ένωση χρηματοδότησε τη φιλοτέχνηση του αγάλματος της Βασιλίσσης Όλγας Κωνσταντίνοβνα και με το σχετικό αίτημά της γνωστοποίησε την πρόθεσή της να δωρίσει στο Δήμο μας το άγαλμα στο Δήμο μας, ώστε να τοποθετηθεί στην οδό Β. Όλγας. Η αποδοχή της δωρεάς του αγάλματος εγκρίθηκε με τη σχετική Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου μας και για την ολοκλήρωσή της θα συνυπογραφεί Σύμφωνο μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του δωρητή.
Στην εικόνα ο νεαρός αλλά ήδη διάσημος γλύπτης, Andrey Korobtsov, ολοκληρώνει τις τελευταίες λεπτομέρειες του αγάλματος
Δεδομένου ότι η χωροθέτηση του μνημείου είναι σκόπιμο να γίνει επί της ομώνυμης οδού, η Υπηρεσία του Δήμου εξετάζοντας τις υφιστάμενες δυνατότητες προτείνει ως χώρο υποδοχής τον κοινόχρηστο χώρο που βρίσκεται επί της οδού Βασ. Όλγας 20, και είναι όμορος με τον περιβάλλοντα χώρο του διατηρητέου κτιρίου του πρώην Ιταλικού Προξενείου.
Πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο που αποτελεί διεύρυνση του πεζοδρομίου στο μέγεθος μικρής πλατείας στην οποία σήμερα βρίσκονται παγκάκια και ψηλά δένδρα. Η Υπηρεσία εκτιμά ότι αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή διότι η συγκεκριμένη θέση δεν δημιουργεί λειτουργικό πρόβλημα με την τοποθέτηση του αγάλματος, καθώς χωροθετείται σε χώρο εκτός του πεζοδρομίου και της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών της 52907/31-12-2009 Υπουργικής Απόφασης .
Λόγω της γειτνίασης του χώρου με τον περιβάλλοντα χώρο του διατηρητέου μνημείου του πρώην Ιταλικού Προξενείου, με το υπ΄αριθ. 3041/23-8-2016 έγγραφό του Δήμου ζητήθηκε και η άποψη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας.
Για την παραλαβή του μνημείου απαιτείται η σύσταση Επιτροπής Κρίσης και Παραλαβής Καλλιτεχνικού Έργου, στην οποία θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι του Δήμου και δύο εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος, η οποία θα κρίνει την αισθητική αρτιότητα του έργου. Το άγαλμα, φτιαγμένο από ορείχαλκο και με βάση από γρανίτη, φιλοτέχνησε ο μόλις 29 ετών γλύπτης Andrey Korobtsov, που έγινε γνωστός για τα γλυπτά του στα οποία έχει ποζάρει η Evgenia Obraztsova, διάσημη μπαλαρίνα και σύζυγός του.
«Περάσαμε τη βασιλεία, δεν θα τη διαγράψουμε. Απαλλαχτήκαμε και τελείωσε αυτή η ιστορία», απάντησε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, στους δημοτικούς συμβούλους που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για το γεγονός ότι το άγαλμα μιας βασίλισσας πρόκειται να τοποθετηθεί στην πόλη.
Σημειωτέον ότι όπως ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος θα έρθει ο υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας και το όλο θέμα είναι θετικό βήμα στην προώθηση της ελληνορωσικής φιλίας, που βρίσκεται στις προτεραιότητες των σχέσεων της πόλης ιδιαίτερα μετά την πολλαπλή συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη στο επιχειρηματικό status της πόλης.
Οι εργασίες μεταφοράς και τοποθέτησης του αγάλματος θα γίνουν με δαπάνη του δωρητή.
info: Η Όλγα Κονσταντίνοβνα της Ρωσίας (1851-1926) ή βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας ή Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας που μέσω του γάμου της (στον οποίον εισήλθε σε ηλικία 16 χρονών), έλαβε τον τίτλο, Βασίλισσα των Ελλήνων και Πριγκίπισσα της Δανίας. Ήταν μέλος της Δυναστείας των Ρομανόφ, Βασίλισσα της Ελλάδας (μεταξύ του 1867 και του 1913) και Αντιβασίλισσα (από τις 18 Νοεμβρίου ως τις 11 Δεκεμβρίου 1920). Το 1913, ο Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας (βασιλιάς της Ελλάδας από το 1863 έως τη δολοφονία του το 1913), σύζυγος της Όλγας, δολοφονήθηκε και η χηρεύουσα βασίλισσα, δεν άργησε να επιστρέψει στην Ρωσία, από όπου της δόθηκε άδεια από τους Μπολσεβίκους μετά την επανάσταση του 1917 να φύγει στο εξωτερικό. Δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην Ελλάδα αφού ο γιος της Κωνσταντίνος Α’ είχε μόλις απομακρυνθεί από το θρόνο, ενώ η ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον Κεμάλ δεν της επέτρεψε παρόλο τον τίτλο της Αντιβασίλισσας να κατοικήσει στην Ελλάδα. Πέθανε εξόριστη από τη γενέθλια χώρα της στη Ρώμη.