Ματιές στην πόλη

Ένας σκύλος με κουλτούρα

Εικόνες: Γιάννης Τζιμπρές Τι παρακολούθησε με ενδιαφέρον αυτήν την Παρασκευή ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και κοινωνικά αδέσποτα της πόλης; Ο απίστευτος σκύλος δεν άφησε λεπτό τους συμμετέχοντες σ΄αυτήν την πολιτιστική δράση σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής στα μνημεία της πόλης, παραμένοντας ήσυχος σε όλη τη διάρκεια των παραστάσεων δείχνοντας ιδιαίτερη αδυναμία στη σημαία […]

Γιάννης Τζιμπρές
ένας-σκύλος-με-κουλτούρα-25224
Γιάννης Τζιμπρές
img_8812.jpg

Εικόνες: Γιάννης Τζιμπρές

Τι παρακολούθησε με ενδιαφέρον αυτήν την Παρασκευή ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και κοινωνικά αδέσποτα της πόλης; Ο απίστευτος σκύλος δεν άφησε λεπτό τους συμμετέχοντες σ΄αυτήν την πολιτιστική δράση σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής στα μνημεία της πόλης, παραμένοντας ήσυχος σε όλη τη διάρκεια των παραστάσεων δείχνοντας ιδιαίτερη αδυναμία στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά για να δούμε ποια ήταν αυτή η πολιτιστική δράση που πραγματοποιήθηκε σε ιστορικούς χώρους της πόλης και απέκτησε έναν (τουλάχιστον) φανατικό θεατή.

Μία ενδιαφέρουσα παράσταση βγήκε στους δρόμους την Παρασκευή 4 Ιουλίου με στάσεις σε ιστορικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την περιπατητική παράσταση «The Boats Are Arriving» από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Θεατρικών Ομάδων «European Polytheatre», η οποία αποτέλεσε καρπό ενός εργαστηρίου που έτρεξε στην πόλη, τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν σε μία καινοτόμα εκδήλωση πάνω σε μια ειδική πτυχή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Με κύριο θέμα τη μετανάστευση στην πόλη μας, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η παράσταση εκτυλίχθηκε σε ιστορικά μνημεία της πόλης, έχοντας ως αφετηρία το Λευκό Πύργο, μνημείο σύμβολο της πόλης, για να καταλήξει στο λιμάνι, τόπο αναχώρησης και άφιξης. Μέσα από κείμενα, μουσικές, ποίηση και χορό, σε έξι επιλεγμένα σημεία – σταθμούς αναπαραστάθηκε το πνεύμα της μετανάστευσης στη Θεσσαλονίκη, μιας πόλης γνωστής για την πολυπολιτισμικότητά της ανά τα χρόνια.

Η παράσταση οργανώθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης «European Polytheatre: Cultural Awareness and Expression Laboratory» που συντονίζει η Θεατρική Ομάδα «Μηχανή» από το 2012 και θα είναι αποτέλεσμα ενός 4ήμερου εργαστηρίου υπό τη διδασκαλία – σκηνοθεσία του Bruno Mathelart από το Dinant Βελγίου. Στην παράσταση θα συμμετέχουν ηθοποιοί από θεταρικές ομάδες του Βελγίου, της Ιταλίας, της Σουηδίας, της Ολλανδίας και βέβαια της Θεατρικής Ομάδας «Μηχανή» της Θεσσαλονίκης. Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση ενηλίκων σε διαφορετικές τεχνικές θεάτρου μέσω τετραήμερων εργαστηρίων διάρκειας 32 ωρών που λαμβάνουν χώρα στην έδρα της κάθε ομάδας-εταίρου, ενώ τώρα έφτασε η σειρά και της δικής μας πόλης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα