Ένας τόπος στις καρδιές των ανθρώπων

της Κύας Τζήμου Το αδιαχώρητο παρατηρήθηκε την Τετάρτη 29 Μαϊου στο Στρατόπεδο Καρατάσιου. Ο κόσμος έφτασε στο στρατόπεδο οικογενειακά για να χαρεί τις πολλές δράσεις που είχαν οργανώσει οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Αγίου Πάυλου. Τα παιδιά ζωγράφισαν, δημιούργησαν και έπαιξαν μέχρι τελικής πτώσης σε ένα στρατόπεδο – όαση παρσίνου στην Δυτική Θεσσαλονίκη. Για την […]

Κύα Τζήμου
ένας-τόπος-στις-καρδιές-των-ανθρώπων-11644
Κύα Τζήμου
kardoyles.jpg

της Κύας Τζήμου

Το αδιαχώρητο παρατηρήθηκε την Τετάρτη 29 Μαϊου στο Στρατόπεδο Καρατάσιου. Ο κόσμος έφτασε στο στρατόπεδο οικογενειακά για να χαρεί τις πολλές δράσεις που είχαν οργανώσει οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Αγίου Πάυλου. Τα παιδιά ζωγράφισαν, δημιούργησαν και έπαιξαν μέχρι τελικής πτώσης σε ένα στρατόπεδο – όαση παρσίνου στην Δυτική Θεσσαλονίκη. Για την περίπτωση του δημόσιου χώρου της δυτικής Θεσσαλονίκης πολύ μελάνι έχει χυθεί και πολλές μελέτες έχουν παρουσιαστεί. Το στρατόπεδο Καρατάσιου είναι ένα απ’ τα πέντε σε σύνολο για τα οποία οι κάτοικοι και οι δημοτικές αρχές δίνουν μάχη ώστε να τους αποδοθούν.

Για όσους δεν γνωρίζουν ο Γιώργος Καρκαλέτσης μας πληροφορεί: “Το στρατόπεδο Καρατάσιου βρίσκεται  στον δήμο Παύλου Μελά και είναι έκτασης 689 στρεμμάτων. Αυτό που το διαφοροποιεί είναι το γεγονός ότι δεν ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είχε παραχωρήσει την χρήση του χώρου για τις ανάγκες εγκατάστασης στρατευμάτων. Παρά το γεγονός ότι το 2002 αποχώρησαν τα στρατεύματα και το 2006 αποδόθηκαν στην τοπική κοινωνία 120,4 στρέμματα στα οποία έγιναν παρεμβάσεις, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν παραιτείται της διεκδίκησης της κυριότητας της έκτασης. Οι κάτοικοι της περιοχής δραστηριοποιούνται έντονα προς την κατεύθυνση της απόδοσης του χώρου στις δυτικές συνοικίες της πόλης για δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Έχουν δημιουργήσει Πολιτιστικό Σύλλογο και πραγματοποιούν ενημερωτικές καμπάνιες, παρεμβάσεις και δενδροφυτεύσεις. Με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου η ομάδα Περιαστικών Καλλιεργητών, άρχισε να καλλιεργεί λαχανικά, εποχιακά φρούτα, λουλούδια και βότανα σε εκτάσεις του στρατοπέδου. Η Περ.Κα, όπως εν συντομία ονομάζεται πλέον, ιδρύθηκε στις αρχές του 2011 με σκοπό τη μη κερδοσκοπική καλλιέργεια. Μέσα σε δύο χρόνια από την πρώτη εγκατάσταση δημιουργήθηκαν πέντε ομάδες Περ.Κα, που με την καθημερινή παρουσία των μελών τους στο στρατόπεδο  συνέβαλαν στο να ζωντανέψει περισσότερο ο χώρος αλλά και στο να μειωθούν τα κρούσματα λεηλασίας των κτιρίων και κοπής δέντρων. Η απόδοση των στρατοπέδων αυτών στους νόμιμους δικαιούχους τους, δηλαδή τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης είναι επιτακτική ανάγκη”.

*Οι φωτογραφίες είναι της Ελένης Βράκα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα