Έτσι σώθηκε το δένδρο!

Πριν λίγες βδομάδες μια γειτονιά είχε κινητοποιηθεί για να διασώσει πέντε δένδρα που είχαν κριθεί ακατάλληλα στο πλαίσιο της ανάπλασης του δρόμου. Τα δένδρα τελικά αφαιρέθηκαν παρά τις διαμαρτυρίες. Η αλήθεια είναι πως συχνά η αφαίρεση ορισμένων δένδρων μπορεί να κρίνεται απαραίτητη, συχνά λόγω ηλικίας που καθιστά το δένδρο επικίνδυνο. Η πρωτοβουλία όμως του Μουσείου […]

Parallaxi
έτσι-σώθηκε-το-δένδρο-38988
Parallaxi
dendro.jpg

Πριν λίγες βδομάδες μια γειτονιά είχε κινητοποιηθεί για να διασώσει πέντε δένδρα που είχαν κριθεί ακατάλληλα στο πλαίσιο της ανάπλασης του δρόμου. Τα δένδρα τελικά αφαιρέθηκαν παρά τις διαμαρτυρίες. Η αλήθεια είναι πως συχνά η αφαίρεση ορισμένων δένδρων μπορεί να κρίνεται απαραίτητη, συχνά λόγω ηλικίας που καθιστά το δένδρο επικίνδυνο. Η πρωτοβουλία όμως του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού όπως φαίνεται στην φωτογραφία είναι πραγματικά συγκινητική….

“Στήριγμα” πρόσφερε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε ένα μεγάλης ηλικίας δέντρο του κήπου του, ένα κεκλιμένο πεύκο ύψους 10 μέτρων. Το δέντρο, το οποίο σηματοδοτεί την κύρια είσοδο επί της Λεωφόρου Στρατού μαζί με άλλα δυο πεύκα, πρόσφατα υποστυλώθηκε, αποφεύγοντας έτσι τη λύση της υλοτόμησης, που συνήθως εφαρμόζεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις στη χώρα μας.

Η διάσωση ενός δέντρου έχει ούτως ή άλλως ιδιαίτερη αξία, κυρίως σε ένα αστικό περιβάλλον, όπου το πράσινο συμβάλλει καθοριστικά στην εξισορρόπηση του κλίματος, στην αισθητική και γενικότερα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Πέραν αυτού, στην περίπτωση του συγκεκριμένου πεύκου μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι πρόκειται για ένα συλλογικό εγχείρημα, καθώς για τη διάσωσή του προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους δυο πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και έξι ιδιωτικοί φορείς. Συγκεκριμένα, τις μελέτες της υποστύλωσης εκπόνησαν οι κ. κ. Θεοχάρης Ζάγκας, καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ., Θεοδώρα Ζάγκα, γεωπόνος – αρχιτέκτονας τοπίου, και Πανίκος Παπαδόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. Πολύτιμη επίσης ήταν η επιστημονική συνδρομή του κ. Σπύρου Γεωργιάδη, πολιτικού μηχανικού. Το έργο υλοποιήθηκε έπειτα από τις απαιτούμενες εγκρίσεις, με βασικό χορηγό τη μελετητική – κατασκευαστική εταιρεία Tetragon. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν ακόμη η χορηγία του τεχνικού γραφείου Κούστας ενώ ως χορηγοί συμμετείχαν οι εταιρείες Γεωργιοπούλου Δ. & Σια Ο.Ε., οικοδομικά – μονωτικά υλικά, και Καρούσης Μ., μονωτικά – στεγανωτικά υλικά.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού επιθυμεί να τους ευχαριστήσει όλους για την ουσιαστική προσφορά, την αποτελεσματική σύμπραξη καθώς και για το απόλυτα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ακόμη, επειδή η συγκεκριμένη υποστύλωση έδωσε τη δυνατότητα στο Μουσείο να εκφράσει με τον πιο απτό τρόπο τη μέριμνά του για την προστασία όχι μόνο του πολιτιστικού αλλά και του φυσικού πλούτου και να δώσει ένα παράδειγμα φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής, από τα λίγα αυτού του είδους σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερα, όμως, τους ευχαριστεί, διότι η αυθόρμητη συσπείρωση τόσων ανθρώπων γύρω από ένα δέντρο αποτελεί ένα γεγονός με μεγάλη συμβολική αξία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα