Γιατί ντύθηκε στα ροζ η βιτρίνα της Καρόλου Ντηλ;

Οι βιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ στα ροζ.

Γιώργος Τσιτιρίδης
γιατί-ντύθηκε-στα-ροζ-η-βιτρίνα-της-καρ-362939
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στην οδό Καρόλου Ντηλ με Ερμού ήταν που στήθηκε το πρώτο τηλεφωνικό κέντρο που διέθετε ποτέ η πόλη. Εκεί βρίσκονται ακόμα τα κεντρικά κτήρια του Ο.Τ.Ε. Πάει καιρός που η βιτρίνα επί της Καρόλου Ντηλ μετατράπηκε σε βιτρίνα τέχνης, δίνοντάς της αμέσως ένα άλλο λόγο ύπαρξης. Εντός της φιλοξενούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα διαφορετικοί καλλιτέχνες και παρουσιάζουν τη δουλειά τους.

Η τέχνη ως ένα μέρος της καθημερινότητας και της πραγματικότητα της πόλης σε ένα πολυσύχναστο δρόμο, όπου οι περαστικοί θα σταθούν για να θαυμάσουν και να προβληματιστούν πάνω στις εκάστοτε εγκαταστάσεις που βλέπουν.

Χθες, με το που έπεσε το σκοτάδι, η βιτρίνα έγινε ροζ μιας και ξεκίνησε η διαδικασία στησίματος του νέου πρότζεκτ. Τα τελευταία χρόνια εκτός από την βιτρίνα του ΟΤΕ και άλλες βιτρίνες καταστημάτων του κέντρου της πόλης με συνθήματα και ροζ κορδέλες συμμετέχουν στην ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού μιας και ο Οκτώβρης είναι ο μήνας ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” είναι αυτός φιλοξενείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και για ένα μήνα στις Βιτρίνες του ΟΤΕ στέλνοντας παντού ένα μήνυμα ελπίδας και στήριξης προς όλες τις γυναίκες, εστιάζοντας στην πρόληψη, εξέταση και έγκυρη διάγνωση. Η φωταγώγηση της βιτρίνας κάνει ακόμα πιο όμορφη την Καρόλου Ντήλ τα βράδια και περνάει ένα δυνατό μήνυμα.

Και φέτος όλα είναι έτοιμα και ο στόχος είναι το μήνυμα να φτάσει παντού. Η εγκατάσταση έγινε από την Σταματία Μυλωνά σε επιμέλεια της Ελένης Χατζηαθανασίου. Πρόκειται για μια εγκατάσταση όπου κυριαρχεί ο ροζ φωτισμός και οι ροζ κορδέλες που πέφτουν κάθετα σαν μια σύνθεση από βροχή, όπου πάνω τους κρέμονται ροζ γαρύφαλλα. Στην κεντρική βιτρίνα τα γαρύφαλλα αιωρούνται και στο κέντρο κυριαρχεί το σύνθημα «Δεν είσαι μόνη και δεν είσαι η μόνη» καθώς και πέντε ροζ κορδέλες ευαισθητοποίησης.

Οι κορδέλες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα σύμβολα ενός αγώνα κυρίως για ασθένειες αλλά όχι μόνο. Σύμφωνα με τις πηγές, πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε κορδέλα ως σύμβολο ευαισθητοποίησης την δεκαετία του ’70 από μία Αμερικανίδα, που ο άντρας της ήταν αιχμάλωτος στο Ιράν. Η γυναίκα αυτή, θέλοντας να κάνει γνωστό τον αγώνα για την απελευθέρωση του συζύγου της, κρέμασε στα δέντρα της αυλής της κίτρινες κορδέλες εμπνευσμένη από τους στίχους του τραγουδιού “Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree”. Στη συνέχεια, υιοθετήθηκε η κόκκινη κορδέλα για το AIDS και μετά η ροζ κορδέλα για τον καρκίνο του μαστού. Αυτή ήταν και η αρχή για να γίνει η συνήθεια αυτή τόσο δημοφιλής.

Οι βιτρίνες του ΟΤΕ σηματοδοτούν την αρχή των πολλών και ποικίλων δράσεων που σκοπεύει να κάνει ο Σύλλογος Άλμα Ζωής Νομού Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα για τις δράσεις του Συλλόγου: www.almazoisthes.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα