Ματιές στην πόλη

H Μανία με τα Μουσεία: Μουσείο Ραδιοφωνίας

Τον Σεπτέµβριο του 1928 από τη ∆ΕΘ ο ηλεκτρολόγος µηχανικός Χρίστος Τσιγγιρίδης κάνει πραγµατικότητα το όνειρο του και λειτουργεί µε δικά του έξοδα τον πρώτο ραδιοφωνικό ποµπό της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης. Μετά από 33 χρόνια ο πρώτος ελληνικός τηλεοπτικός σταθµός λειτούργησε πειραµατικά από τη ∆ΕΗ και πάλι κατά της διάρκεια της Έκθεσης. Πολλοί […]

Parallaxi
h-μανία-με-τα-μουσεία-μουσείο-ραδιοφωνί-9923
Parallaxi
moyseio_radiofonias.jpg

Τον Σεπτέµβριο του 1928 από τη ∆ΕΘ ο ηλεκτρολόγος µηχανικός Χρίστος Τσιγγιρίδης κάνει πραγµατικότητα το όνειρο του και λειτουργεί µε δικά του έξοδα τον πρώτο ραδιοφωνικό ποµπό της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης. Μετά από 33 χρόνια ο πρώτος ελληνικός τηλεοπτικός σταθµός λειτούργησε πειραµατικά από τη ∆ΕΗ και πάλι κατά της διάρκεια της Έκθεσης. Πολλοί τότε πίστεψαν στη Θεσσαλονίκη της καινοτοµίας. Όλα όσα απέμειναν από την πρώτη αυτή προσπάθεια του πρώτου ραδιοφώνου φιλοξενούνται σε ένα άγνωστο ανεπίσημο μουσείο.

Φιλοξενεί μια σειρά από εκθέματα από τη ραδιοφωνική ιστορία της πόλης. Διαχειρίζεται από τη μη κερδοσκοπική εταιρία Μακεδονική Φωνοθήκη Φωνομουσείο και στεγάζεται από τον Δεκέμβριο του 2000 σε κτίριο που παραχωρήθηκε από τη Siemens, στο χώρο της ΔΕΘ, υπό την αιγίδα της ΕΡΤ 3, της Siemens και της ΔΕΘ. Το κτίσμα περιλαμβάνει αυτή την στιγμή, μερικά από τα μηχανήματα του ιδρυτή του Πρώτου ραδιοφώνου στα Βαλκάνια, Χρίστου Τσιγγιρίδη, παλαιό ραδιοφωνικό υλικό του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ (ΕΙΡ-ΥΕΝΕΔ), μηχανήματα του Στρατού, καθώς και μηχανήματα του ερασιτεχνικού σταθμού Ράδιο Νέστωρ. Το μουσείο έχει ελεύθερη είσοδο.

Το Μουσείο δεν διαθέτει πόρους, παρά μόνον τις εισφορές των μελών της και τις πάσης φύσεως χορηγίες. Αυτή τη στιγμή οι στόχοι του είναι:

– Ο εμπλουτισμός του μουσειακού υλικού, σε μηχανήματα η καταγραφή και παρουσίαση της συνολικής ιστορίας όλων των Ραδιοφώνων της πόλης αρχικά και του ευρύτερου Βορειοελλαδικού χώρου στην συνέχεια. – Η δημιουργία και διατήρηση site στο internet – Η με τον καλύτερο τρόπο παρουσίαση του υλικού. – Η επαναλειτουργία όσων μηχανημάτων δεν λειτουργούν πλέον – Η καθημερινή λειτουργία του μουσείου για το κοινό

Όσοι ασχολούνται με το Μουσείο, κυρίως από το Ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3, ασχολούνται εθελοντικά.

Θα το βρεις: στη Νότια Πύλη της έκθεσης (Πύλη ΧΑΝΘ)

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Λειτουργεί ετησίως κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, ενώ κατά την υπόλοιπη χρονιά μετά από ραντεβού. Αλλά γίνονται προσπάθειες για περισσότερες ώρες λειτουργίας, όπως και να γίνει προορισμός επίσκεψης σχολείων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα