Η μάχη της πλατείας
της Κύας Τζήμου Αν δεν φώλιαζαν στη γειτονιά τα γραφεία της Χρυσής Αυγής πιθανότατα το θέμα δεν θα είχε πάρει διαστάσεις “εθνικής προδοσίας”. Θα αντιμετωπιζόταν ψύχραιμα στη διάσταση που έπρεπε. Γιατί ο δήμος με τη χειρονομία του να ονομάσει Πάρκο Δυρραχίου, το παρκάκι απέναντι στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, ούτε το όνομα της Πλατείας ήθελε να αλλάξει, […]
της Κύας Τζήμου
Αν δεν φώλιαζαν στη γειτονιά τα γραφεία της Χρυσής Αυγής πιθανότατα το θέμα δεν θα είχε πάρει διαστάσεις “εθνικής προδοσίας”. Θα αντιμετωπιζόταν ψύχραιμα στη διάσταση που έπρεπε. Γιατί ο δήμος με τη χειρονομία του να ονομάσει Πάρκο Δυρραχίου, το παρκάκι απέναντι στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, ούτε το όνομα της Πλατείας ήθελε να αλλάξει, ούτε φυσικά να προκαλέσει το εθνικό φρόνημα. Συνηθίζεται όταν “αδελφοποιούνται” δυο πόλεις να τοποθετούνται ανάλογες “τιμητικές” πλάκες στα πάρκα της πόλης, στα σημεία που “δένουν” με κάποιο τρόπο με την εθνικότητα της αδελφής πόλης. Έτσι έγινε απέναντι απ΄το Δημαρχείο στο παρκάκι που αφιερώθηκε στη Γαλλία και ανάλογη ενέργεια έγινε στη συμβολή των οδών Μακένζι Κινγκ και Αγίας Σοφίας προς τιμήν του Καναδά. Το παρκάκι της Πλατείας Καραϊσκάκη μάζευε πάντα πλήθος μεταναστών που περίμεναν στη γωνία της Γιαννιτσών για την δουλειά της μέρας. Αλβανικής υποκοότητας οι περισσότεροι αναζητούσαν μεροκάματο και συνήθως το έβρισκαν αφού οι πολίτες ήξεραν και περνούσαν από κει τα πρωινά για να τους “προσλάβουν” για μια βαριά ημερήσια δουλειά.
Αλλά θα περάσουν χρόνια για να αποβάλλει ο ελληνικός πληθυσμός τον ρατσισμό που εκδήλωσε με την άφιξη των μεταναστών στην Ελλάδα. Μέχρι τότε extreme εκδηλώσεις όπως ξυλοδαρμοί, προπηλακισμοί και καταστροφές σαν αυτή που υπέστη οτιδήποτε αφιερωματικό τοποθετήθηκε στο μικρό πάρκο, θα συνεχίζονται… Μέχρι να πάρουμε όλοι χαμπάρι ότι όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας ζήσαμε ή θα αναγκαστούμε να ζήσουμε ως μετανάστες. Αλλά τότε εμείς θα απαιτούμε τον στοιχειώδη σεβασμό… και μακάρι να τον απολαμβάνουμε.
Προς το παρόν ”πατριώτες” πήραν μπλε μπογιά και έστειλαν το μήνυμα ξηλώνοντας ταυτόχρονα και τη σχετική πινακίδα…Μη μείνει τίποτε.
Διαβάστε όλη την ιστορία της Μάχης της Πλατείας: Η ζωή συνεχίζεται στην Πλατεία Δυρραχίου – Αλβανίας