Ικτίνου – Ζεύξιδος: Μια ανάπλαση που ενέχει κινδύνους
Ενώ η μεταμόρφωση σε σημείο πρασίνου που έχει υποσχεθεί το πλάνο είναι σίγουρα θετική για την γειτονιά, οι δυσκολίες και οι πιθανοί κίνδυνοι που επιφέρει στους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής δεν είναι αμελητέες.
Εικόνες: Parallaxi
Στις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η ανάπλαση στους πεζοδρόμους της Ικτίνου και της Ζεύξιδος που είχε προαναγγελθεί εδώ και έναν χρόνο. Κι ενώ η μεταμόρφωση σε σημείο πρασίνου που έχει υποσχεθεί το πλάνο είναι σίγουρα θετική για την γειτονιά, η οποία αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια προβλήματα παραβατικότητας, οι δυσκολίες και οι πιθανοί κίνδυνοι που επιφέρει στους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής δεν είναι αμελητέες. Και ενώ όλο το καλοκαίρι για τρεις μήνες το σχολείο της περιοχής είναι κλειστό η ανάπλαση δεν ξεκίνησε, πιθανά για να μην πληγεί η ζωή της γειτονιάς με τα τραπεζάκια των καταστημάτων έξω.
Για αρχή, ας πάρουμε από το γεγονός ότι πάνω στην οδό Ικτίνου βρίσκεται η είσοδος για το 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο Θεσσαλονίκης, καθώς και το 41ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Κι ενώ το δημοτικό σχολείο ακόμα δεν επηρεάζεται, καθώς το εργοτάξιο δεν φτάνει ως εκεί, αφού οι εργασίες στο δεύτερο μέρος της οδού αναμένονται σε ύστερο χρόνο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο έχουν τις εργασίες να διενεργούνται ακριβώς μπροστά τους.
Με την είσοδο να βρίσκεται κυριολεκτικά ένα μέτρο από το εργοτάξιο, μπορεί γύρω από αυτό να έχουν σηκωθεί πλέγματα και να έχει γίνει σήμανση συνιστώντας την προσοχή των διερχομένων, υπάρχει ωστόσο κίνδυνος για τους μαθητές που καθημερινά διέρχονται από το σημείο, μιας που δεν υπάρχει ένα σταθερό και συμπαγές διαχωριστικό. Όπως αναφέρει ο φύλακας του σχολείου, έχουν δοθεί ρητές οδηγίες στους μαθητές να προσέχουν όταν διέρχονται από την είσοδο αλλά και να μην παραμένουν στον γύρω χώρο όταν εξέλθουν του σχολείου στο σχόλασμα, και μέχρι στιγμής οι μαθητές φαίνεται να συμμορφώνονται. Οι πιθανοί κίνδυνοι όμως σε περίπτωση άναρχης ή λανθασμένης κίνησης των παιδιών είναι πολλοί. Και φυσικά υπάρχει και το θέμα της εισόδου ασθενοφόρου στο σημείο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως χρειάστηκε πέρυσι σε δύο περιστατικά με μαθητές.
Επιπλέον, όπως σημειώνει, είναι πολλοί οι πεζοί οι οποίοι διέρχονται συνέχεια από το εργοτάξιο, περνώντας από μέσα του για να διασχίσουν τον δρόμο. Όντως, αν περάσει κανείς λίγα λεπτά στο σημείο θα δει και παιδιά και ενήλικες να διασχίζουν το εργοτάξιο για να κόψουν δρόμο, παραμερίζοντας τα διαχωριστικά.
Το εργοτάξιο έχει κλείσει αυτή την περίοδο σχεδόν ολόκληρη την Ζεύξιδος και κατά το ήμισυ την Ικτίνου. Κι ενώ έχει γίνει λόγος για σύντομη ολοκλήρωση των εργασιών, η πραγματική ημερομηνία λήξης των εργασιών είναι άγνωστη.
Τα προβλήματα ασφαλείας που υπάρχουν στην περιοχή απασχολούν πολύ τους γύρω κατοίκους, και χτες, Τετάρτη, ο δημοσιογράφος Γιάννης Κοτσιφός ανακοίνωσε πως έκανε καταγγελία για την μη ύπαρξη μέτρων ασφαλείας στο σημείο. Σύμφωνα με δημοσίευσή του στην σελίδα του στο Facebook:
“Υπέβαλα μόλις καταγγελία στον Συμπαραστάτη του Δημότη του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα ανύπαρκτα μέτρα υπέρ της ασφαλούς διέλευσης πεζών στα έργα ανάπλασης που εκτελούνται στους πεζοδρόμους Ικτίνου και Ζεύξιδος.
Σε ένα σημείο που κάθε πρωί και μεσημέρι κινούνται μαζικά εκατοντάδες μαθητές, είναι αμφίβολο αν ο ανάδοχος μπήκε στον κόπο να τηρήσει έστω και μία από τις προδιαγραφές που ορίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 6952/2011 – ΦΕΚ 420/Β/16-3-2011:
Υποχρεώσεις και μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών κατά την εκτέλεση εργασιών σε κοινόχρηστους χώρους πόλεων και οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών. Εννοείται ότι πρόβλεψη για πρόσβαση (ή έστω ασφαλή παράκαμψη της περιοχής) σε άτομα με αμαξίδιο ή γονείς με παιδιά σε καρότσι δεν υπάρχει — για τους σακάτηδες και τις αργόσχολες μαμάδες θα νοιαζόμαστε τώρα; Άντε να προχωράμε, είχατε και στο χωριό σας προδιαγραφές ασφαλείας…”