Ματιές στην πόλη

Είναι η Αριστοτέλους το νέο Λας Βέγκας;

Μπορεί ο καθένας να αυθαιρετεί σε ένα διατηρητέο αρχιτεκτονικό σύνολο;

Parallaxi
είναι-η-αριστοτέλους-το-νέο-λας-βέγκας-94697
Parallaxi

μουλεν

Το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, των αυθαίρετων κατασκευών και της κατάληψης του δημόσιου χώρου σε όλη την πόλη από επειχειρηματίες που δεν σέβονται τους πολεοδομικούς κανόνες είναι κυρίαρχο και μια από τις μεγαλύτερες ήττες της διοίκησης Μπουτάρη που είχε κάνει βασική εξαγγελία της προεκλογικά την τακτοποίηση του και την επαναφορά του δημόσιου χώρου στην φυσική του κατάσταση.

Ο άξονας της Αριστοτέλους, η βασική βιτρίνα της πόλης αποτέλεσε μάλιστα για τον ίδιο το δήμαρχο σημαία σε αρκετές δηλώσεις και ομιλίες του στο παρελθόν καθώς αποτελεί ένα διατηρητέο σύνολο που προστατεύεται από την εφορία νεότερων μνημείων. Έτσι στο παρελθόν αφαιρέθηκαν πινακίδες και τακτοποιήθηκαν αρκετοί χώροι τραπεζοκαθισμάτων. Παρόλα αυτά όμως οι ευκαιρίες για παραβάσεις συνεχίζονται και ανοίγουν την όρεξη σε διάφορους. Το πρόσφατο παράδειγμα με το φωτεινό σηματοδότη που πάρθηκε πίσω από τα παραβάν καταστήματος στην Καρόλου Ντιλ άνοιξε ξανά την κουβέντα.

Εδώ και ένα μήνα το καφέ που στεγάζεται στο ισόγειο του συγκροτήματος Ολύμπιον ανάρτησε μια κατασκευή και μια φωτεινή πινακίδα που σηματοδοτεί τη μετατροπή του σε παρισινό καμπαρέ.

FullSizeRender

Κανείς δεν αναρωτήθηκε πως ξεφύτρωσε εκεί η συγκεκριμένη ταμπέλα και ο άνεμομυλος και πως επιτράπηκε η ανάρτηση τους. Επί έναν ολόκληρο μήνα. Μέχρι τη στιγμή που ανάρτησε τη φωτογραφία της στα social media η πρόεδρος της πρώτης δημοτικής κοινότητας Ελένη Χοντολίδου, που έχει μια μοναδική ευαισθησία μαζί με όλα τα μέλη της πρώτης κοινότητας ότι γίνεται στο κέντρο της πόλης. Και άρχισαν να το παρατηρούν και άλλοι που από ότι φαίνεται δεν κυκλοφορούν στην πόλη. Η άγνοια μάλιστα φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου που οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι δήλωσαν πως δεν το είχαν δει. Λες και είναι κρυμμένο σε μια γωνιά της πόλης και όχι στην κεντρικότερη πλατεία της. Έτσι λοιπόν κλήθηκε η πολεοδομία για να γνωμοδοτήσει σήμερα το πρωί για το μέλλον του και πιθανά για τα πρόστιμα που θα επιβληθούν.

Πρόσφατα ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εξέφρασε επανειλημμένα την όχληση του για μια σειρά ζητήματα που αφορούν στον τρόπο που αναπτύσσει τα τραπεζοκαθίσματα και τον εξοπλισμό του κοντά στην είσοδο του κινηματογράφου η επιχείρηση και κυρίως κοντά στο ταμείο και τις εξόδους κινδύνου του κινηματογράφου.

FullSizeRender (1)

Σε μια εποχή που η ευαισθησία σε τέτοια ζητήματα μέσω των social media φουντώνει η εξέλιξη του θέματος αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Προς το παρόν η πλατεία ας γίνει Λας Βέγκας. Ο Δήμος κοιμάται…

Να θυμήσουμε ότι στον Άξονα της Αριστοτέλους απαγορεύεται αυστηρά η άνάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και οποιασδήποτε κατασκευής εντός της στοάς που υπάρχει εκατέρωθεν του πεζοδρόμου σε όλο το μήκος της.

Διαβάστε ακόμη Ήταν κάποτε η Αριστοτέλους

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα