Εκθέσεις

Μία μεγάλη γιορτή της Τέχνης στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Η φετινή πρόταση στην 8η Art Thessaloniki – International Contemporary Fair έχει τίτλο “Διευρυμένη Υπόθεση (μια ιστορία της πόλης)”, μία εικαστική εγκατάσταση του Σταύρου Παναγιωτάκη

Parallaxi
μία-μεγάλη-γιορτή-της-τέχνης-στη-δημοτ-1320210
Parallaxi

Για 4 μέρες, από την Πέμπτη 15 έως την Κυριακή 18 Μαΐου, η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη μεγάλη γιορτή της Τέχνης, 8η Art Thessaloniki – International Contemporary Fair, μαζί με εικαστικούς και πολιτιστικούς φορείς από όλο τον κόσμο!

Φέτος, όπως και κάθε χρονιά, θα την βρείτε στο περίπτερο 9 – booth 45 σε έναν υπέροχο χώρο με μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση, αποτέλεσμα μιας καταπληκτικής συνεργασίας!

Η φετινή πρόταση έχει τίτλο “Διευρυμένη Υπόθεση (μια ιστορία της πόλης)”

Πρόκειται για μία εικαστική εγκατάσταση του Σταύρου Παναγιωτάκη, διαστάσεων 2.70 Χ 6 μ., η οποία υλοποιήθηκε με τη χρήση ψηφιακών μέσων και σύγχρονης τεχνολογίας. Ένα πολυδιάστατο, διαδραστικό εικαστικό έργο διευρυμένων και μεικτών τεχνικών, που διασυνδέει έργα της μόνιμης συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης της Θεσσαλονίκης με στοιχεία από εμβληματικά έργα της διεθνούς Ιστορίας της Τέχνης. Πιο συγκεκριμένα, γίνονται αναφορές σε έργα που αποτέλεσαν σταθμούς στην παγκόσμια ιστορία της σύγχρονης τέχνης, διεθνών καλλιτεχνών, όπως του Ρενέ Μαγκρίτ, του Μαρσελ Ντυσάν, του Γιοχάνες Βερμέερ κ.α. όσο και Ελλήνων καλλιτεχνών, που τα έργα τους βρίσκονται στη συλλογή της Πινακοθήκης, όπως του Γιώργου Παραλή, Νίκου Σαχίνη, Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, Γιάννη Σβορώνου κ.α. Ταυτόχρονα, υπάρχει παράλληλη αναφορά σε συνθετικά στοιχεία που αποδίδονται σε έργα καλλιτεχνών και που χαρακτηρίζουν – συσχετίζονται με την πόλη, τη δομή και την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Επιμέλεια εγκατάστασης & εικαστικού έργου: Σταύρος Παναγιωτάκης, Εικαστικός – Διδάκτωρ Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Διδάσκων (ΕΕΠ) Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Μουσική σύνθεση: Γιώργος Παναγιωτάκης

Ο Σταύρος Παναγιωτάκης, μέσα από ανάρτηση στα social media, γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του έργου του στην Art Thessaloniki, εκπροσωπώντας τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, ευχαριστώντας την για τη δυνατότητα της συμμετοχής του στην έκθεση.

Δείτε εικόνες:

Ποιος είναι ο Σταύρος Παναγιωτάκης

Εικαστικός. Διδάσκων ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο 3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Διδάκτορας Τομέα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Εικαστικών Τεχνών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.

Γεννήθηκε το 1963 στα Χανιά. Σπουδάζει ζωγραφική από το 1984 έως το 1989 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου U.D.K. στον καθηγητή κ. Gerhard Bergmann.

Παράλληλη φοίτηση στα εργαστήρια Χαρακτικής, λιθογραφίας και τσιγκογραφίας και στο εργαστήριο Γλυπτικής.

Το 1989 παίρνει την υποτροφία Deutscher Akademischer Austausch Dienst (German Academic Exchange Service) και το 1991 αποκτά το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Meisterschüler) στην Ανώτατη Σχολή Καλών του Βερολίνου U.D.K.

Το 1994 διορίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών ΣΚΕΤΒΕ (2000-2003) και υπεύθυνος του γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης (2003-2007).

Από το 2000 έως το 2007 διδάσκει στο μάθημα «Εικαστικά Ι και ΙΙ» του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. (Π.Δ. 407).

Από το 2012 έως το 2014 διοργανώνει και διδάσκει στα εικαστικά εργαστήρια για μετανάστες και άνεργους, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και από το 2010 έως το 2019 επιμελείται τη λειτουργία της γκαλερί χΩρος 18 στη Θεσσαλονίκη (www.choros18.com).

Το 2015 αναγορεύεται διδάκτορας (με Άριστα) στο Τομέα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Εικαστικών Τεχνών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. (Τίτλος της διατριβής: «Γλυπτά της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης και οι σύγχρονες τάσεις των δημόσιων εικαστικών παρεμβάσεων»).

Από το 2017 διδάσκει ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο 3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Διοργανώνει στη Σάμο το 1999 το Καλλιτεχνικό Χωριό «Παροικία Ιστίων», όπου συμμετέχουν 15 διεθνείς καλλιτέχνες, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης. Πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις στη Σάμο, τη Ξάνθη, τη Θεσσαλονίκη και τη Λεμεσό.

Το 2000 παίρνει το 1ο Βραβείο στην κατηγορία Μικτής Τεχνικής στην 6 η Διεθνή Μπιενάλε Μικρογραφίας, στο Μιλάνοβατς της Γιουγκοσλαβίας και το 1999 με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης αναλαμβάνει τη διοργάνωση των μαθητικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων «Τριώβολον». Το έργο πραγματοποιήθηκε με μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στη Νάξο, τα Πομακοχώρια Ξάνθης και την Πάφο Κύπρου, (1999- 2003). Το 2012 διοργανώνει την ομαδική έκθεση «Τέχνη και εγκέφαλος» στο πλαίσιο της διεθνούς εβδομάδας για τις νευροεπιστήμες, στο Αλατζά Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη. Το 2014 υλοποιεί διαδραστική εικαστική παράσταση όπου παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Κατασκευή πρώτυπης οικολογικής κατοικίας από Ρομά του καταυλισμού Περαίας», στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, και στο συνέδριο CAT Cologne στη Κολονία στο πλαίσιο της Διεθνούς εικαστικής συνάντησης, «Citizens vs Work». Το 2013 διοργανώνει την ομαδική έκθεση «Re-art, re-cycle project» και 2014 την έκθεση «Δίκαιο και Τέχνη», στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης. Το 2017 λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα Eco Art του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης, Πάφος 2017.

Φιλοτέχνησε εξώφυλλα των εκδόσεων Νεφέλη, για το Θέατρο και για τις ποιητικές συλλογές του Σταύρου Ζαφειρίου.

Οργάνωσε 36 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε 73 ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα