Ήταν μία πόλη, μία ομάδα
Ας το παραδεχτούμε. Ήμουν και εγώ εκεί.
Μακάρι να ‘ξερα τί πίνουν και τι λένε αλλά ας παραδεχτούμε κάπου μέσα μας πως όλοι γίναμε έστω για λίγο αετόπουλα. Ήταν χιλιάδες, ήταν παθιασμένοι, ήταν διαφορετικοί μεταξύ τους. Γκροτέσκο, μπίρα, κόρνα και οέο. Σκέιτ, μηχανή, ποδαράτο ή αμάξι, πουκάμισα και βερμούδες, νεογέννητα και παππούδες. Δεν ήταν άσχημα πάντως που κάπως απρόσμενα ξημέρωσε μια νύχτα στην Θεσσαλονίκη όπου κυριολεκτικά όλες τις οι συνιστώσες χοροπηδούσαν σε κάθε τετραγωνικό της. Ακόμα και εκείνες που για τις υπόλοιπες 364 ημερολογιακές ημέρες, θα μοιάζουν και πάλι ακατανόητα δυσβάσταχες.
Εικόνες © Vangelis Skevis
Στην νοηματική, ο ΠΑΟΚ και η Θεσσαλονίκη, μοιράζονται ακριβώς το ίδιο σύμβολο και αδυνατούσα μέχρι σήμερα να κατανοήσω την αιρετική αυτή επιλογή στο “μια πόλη μια ομάδα” της νοηματικής γλώσσας.
Η Θεσσαλονίκη μοίρασε χθες την νύχτα στιγμές πολλών καρατίων. Παντόφλες, φανελάκια, κασκορσέ, καρότσια, δωδεκάποντα και σαγιονάρες οδήγησαν τους κατόχους τους στον Λευκό Πύργο. Ακόμα και αγέννητα στις κοιλιές έζησαν την φιέστα για την κατάκτηση αυτού του κυπέλλου. Κυριολεκτούν δηλαδή όταν φωνάζουν πως έτσι έμαθαν από μικρά παιδιά.
Ανεξαρτήτως όμως ομάδας και πριν επιστρέψουμε στην λογική που επιτάσει λύσεις και όχι αναλύσεις σχετικά με τα όσα έγιναν τόσο τις προηγούμενες μέρες όσο και από… πάντα, αυτό που διαχύθηκε σήμερα σε όλη την πόλη δεν είναι μόνο το πρόσωπο του ΠΑΟΚ αλλά εν μέρει και πρόσωπό της.
Άρα δεν ήταν μόνο γιορτή του Δικέφαλου ήταν και γιορτή της/μας.
Δεν βλέπεις κάθε μέρα κουστουμάτους να χοροπηδάνε δίπλα σε γυμνούς, παππούδες με το φανελάκι να κατεβάζουν τον εγγονό με την παντόφλα και την σημαία στο Λευκό Πύργο. Οι καπνοί είναι για καλό, το “όλοι ανεξαιρέτως” ανεκδιήγητα συγκινητικό και η εικόνα μιας πόλης να τρελαίνεται γύρω από τα σύμβολά της, χωρίς να φοβάσαι ότι θα βρεθείς στο νοσοκομείο, σπάνια.
Την “πήρε και την σήκωσε” για καλό, σήμερα την πόλη ο ΠΑΟΚ. Μπορεί να είναι κλισέ αλλά η Θεσσαλονίκη πάντως δεν κοιμήθηκε. Και ήταν και διαστροφικά ερωτεύσιμη ως εικόνα.
Υγ. Με την ανάγκη να μπορούμε να διαχωρίζουμε την 1 φορά στα 14 χρόνια γιορτής, από την μίρλα. Έτσι και αλλιώς από αύριο θα γίνουν ιδιαίτερα μαθήματα για το “οφσάιντ” και θα αναρτηθούν διπλωματικές για το αν έπρεπε να φιλοξενηθεί ηλεκτρονική απεικόνιση του δικέφαλου στο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης.