Ματιές στην πόλη

Μια πολίτης μας ξεναγεί στην υποβαθμισμένη Άνω Πόλη

Αν θέλετε και σεις να μας δείξετε την εικόνα της πόλης σας γράψτε μας στο [email protected]

Parallaxi
μια-πολίτης-μας-ξεναγεί-στην-υποβαθμι-1059937
Parallaxi

Φωτογραφίες: Ευθύμης Βλάχος

Περπατήσαμε την Άνω Πόλη που γνωρίζει την εγκατάλειψη με την αρχιτέκτονα Ράνια Σταματάκη. Οι εικόνες δικές μας και οι περιγραφές δικές της.

Εσοχή που προοριζόταν να γίνει εικονοστάσιο αλλά δεν έγινε ποτέ. Αντ Αυτου χρησιμοποιείται σα κάδος σκουπιδιών.
Οδός Ακροπόλεως. Εκεί που σήμερα φυτρώνουν τριβόλια υπήρχαν κάποτε φλαμουριές, οι οποίες κόπηκαν και δεν φυτεύτηκε τίποτα.
Σε αυτά τα παρτέρια υπήρχαν κάποτε φλαμουριές. Σύμφωνα με τη Κα Ράνια 15 με 20 χρόνια πριν κόπηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ. Το μόνο που έχει μείνει τώρα είναι ένα παγκάκι και σκουπίδια.
Το μοναδικό δέντρο που φυτεύτηκε στη θέση των φλαμουριών είναι ένα τροπικό δέντρο, ακατάλληλο για το κλίμα της Θεσσαλονίκης. Το μαρτυρά άλλωστε και η κατάστασή του…
Σκουπίδια στην οδό Μουσών.
Σκουπίδια στη συμβολή των οδών Μωρέα και Μουσών. Είναι συχνό φαινόμενο οι φοιτητές ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους και φεύγοντας από την πόλη να πετάνε τα έπιπλα τους τα οποία μένουν εκεί για πολλές μέρες μέχρι να περισυλλεχθούν από το Δήμο.
Το σπίτι του θρύλου της ομάδας του ΠΑΟΚ Γιώργου Κούδα που έχει εγκαταληφθεί στην τύχη του.
Εγκαταλελειμμένη για πολλά χρόνια γουρούνα στο πεζοδρόμιο στην οδό Ακροπόλεως.
Εγκαταλελειμμένο επίσης για πολλά χρόνια μηχανάκι στο ίδιο σημείο. Τα κλαδιά στην προσπάθεια τους να αναπτυχθούν έχουν καλύψει το μηχανάκι.
Οδός Ακροπόλεως. Ξερά φύλλα και κλαδιά στο πεζοδρόμιο. Υπάρχει ανησυχία για την εκδήλωση φωτιάς, κάτι το οποίο θα ήταν πολύ επικίνδυνο καθώς άνθρωποι σταθμεύουν τα μηχανάκια τους λίγο πιο δίπλα.
Πλατεία δημοτικού σύμβουλου Μόδη Αθανασιάδη. Συμβολή οδών Ακροπόλεως και Μωρέας. Το ζήτημα του συγκεκριμένου πλάτανου είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πρόσφατα κλαδεύτηκε στερώντας από τους κατοίκους τη σκιά του. Η δυνητική πτώση του δέντρου είναι πολύ επικίνδυνη καθώς γύρω του υπάρχουν μαγαζιά, σπίτια και σταθμευμένα αυτοκίνητα. Επίσης πολύ επικίνδυνο είναι το γεγονός πως καλώδια της ΔΕΗ περνούν ανάμεσα από τα κλαδιά του δέντρου σε περισσότερα από ένα σημεία κάνοντας έτσι υπαρκτό ανά πάσα στιγμή τον κίνδυνο φωτιας.

*Αν θέλετε και σεις να μας δείξετε την εικόνα της πόλης σας γράψτε μας στο [email protected]

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα